Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης αναλύει την στρατηγική του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης αναλύει την στρατηγική του Πούτιν

«Το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, από το 2014 είναι εκτός κυριαρχίας της κυβέρνησης του Κιέβου. Όποιος ελέγχει αυτή την περιοχή -και πρακτικά είναι οι Ρώσοι- πρέπει να εγγυηθεί ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα πάρουν το αίμα τους πίσω», σημείωσε ο κ. Καραϊωσηφίδης

Στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο στρατιωτικός αναλυτής Φαίδων Καραϊωσηφίδης, επισημαίνοντας ότι ο χάρτης της χώρας, την 13η ημέρα από την έναρξη του πολέμου κοκκινίζει.

«Οι Αμερικανοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 95% των ρωσικών δυνάμεων έχει περάσει στην Ουκρανία γι’ αυτό και ο χάρτης αρχίζει και κοκκινίζει . Φοβάμαι ότι κάποια στιγμή, θα δούμε μια διχοτομημένη Ουκρανία, στη γραμμή του άξονα» είπε στην ΕΡΤ και προσέθεσε ότι «δεν μπορούμε να απαντήσουμε που θα είναι η Οδησσός».

Τι θα γίνει αν πέσει η Μαριούπολη

Σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη, αν πέσει η Μαριούπολη η θάλασσα της Αζοφικής θα είναι μία περίκλειστη θάλασσα υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Μιλώντας για τις ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονμπάς, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τόνισε ότι εκεί υπάρχουν παραστρατιωτικές ομάδες.

«Οι δύο αυτές περιοχές πρακτικά από το 2014 είναι εκτός κυριαρχίας της κυβέρνησης του Κιέβου. Όποιος ελέγχει αυτή την περιοχή -και πρακτικά είναι οι Ρώσοι- πρέπει να εγγυηθεί ότι αυτές οι δυνάμεις δεν θα πάρουν το αίμα τους πίσω», πρόσθεσε.

Ο στρατηγικός ρόλος της Οδησσού

Ο ίδιος σημείωσε πως η τύχη της Οδησσού θα κρίνει το αν η Ουκρανία θα έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Αναφερόμενος στο λιμάνι του Μικολάιβ ο στρατιωτικός αναλυτής τόνισε ότι είναι το σημείο φόρτωσης των σιτηρών της Ουκρανίας. Εκεί ήταν και μία από τις ναυτικές βάσεις της Ουκρανίας.

«Οι Ουκρανοί αυτοβύθισαν τη μοναδική φρεγάτα του ναυτικού τους για να μην πέσει στα χέρια της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ertnews.gr, και στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, την οποία επίμονα ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος. «Ο Ζελένσκι ζητάει από το ΝΑΤΟ, προφανώς για λόγους σημειολογικούς, να μην πετάει κανένα αεροπλάνο. Όμως αν γίνει αυτό κάποια στιγμή τα ρωσικά αεροπλάνα θα έρθουν σε σύγκρουση με τα νατοϊκά και έτσι θα ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος», εκτίμησε.

Αναφερόμενος στην παραχώρηση ρωσικής κατασκευής αεροπλάνων στην Ουκρανία από ορισμένες χώρες τόνισε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, εφόσον συμφωνήσει η Αμερική, αλλά περισσότερο βοηθάει στο αφήγημα ότι οι Ουκρανοί μπορούν να αντισταθούν.

«Οι Ουκρανοί δεν σταμάτησαν τους Ρώσους. Πολεμούν απελπισμένα με τεράστια θυσία. Αυτό που κάνουν είναι να αποδομούν συνεχώς το αφήγημα του Πούτιν», τόνισε.

Σχολιάζοντας τέλος τα τουρκικής κατασκευής drone Bayraktar που χρησιμοποιούν, με επιτυχία οι Ουκρανοί, ο στρατιωτικός αναλυτής είπε ότι θα πρέπει να μας ανησυχούν. «Δυστυχώς, φαίνεται, ότι τα συστήματα αυτά όχι μόνο επιβιώνουν σε τακτικό πόλεμο υψηλής έντασης αλλά είναι αποτελεσματικά», επισήμανε.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024