Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας - Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Μόσχας – Κιέβου

Πού κατέληξαν Μόσχα και Κίεβο μετά από 4 ώρες διαπραγματεύσεων

Μετά από 4 ώρες διαπραγματεύσεων και εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών ουκρανικών πόλεων από ρωσικές δυνάμεις, Μόσχα και Κίεβο φαίνεται να σημείωσαν μικρή πρόοδο στις συζητήσεις που πραγματοποίησαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως αυτές έρχονται από το ουκρανικό στρατόπεδο, υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπου τις προηγούμενες ημέρες καθίσταντο αδύνατοι.

Όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, «υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας (σ.σ. διοικητική μέριμνα για τον εφοδιασμό με τρόφιμα) ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Μικρή πρόοδος

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει τα αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής επεσήμανε: «Συζητήσαμε το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με την Ουκρανία για αρκετή ώρα. Ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή από αύριο».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως δεν επετεύχθη μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς «τα αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν υλοποιήθηκαν». Πάντως, όπως είπε, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Στα χαρτιά η κατάπαυση του πυρός

Σημειώνεται πως το ζήτημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων βρισκόταν εξ αρχής στην κορυφή της ατζέντας του τρίτου γύρου συζητήσεων, αφού στους δύο προηγούμενους δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Ουκρανών αμάχων για να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη, καθώς συνεχίζεται ο ρωσικός βομβαρδισμός των πόλεων – κλειδιά στο νότο και τα ανατολικά της χώρας.

Το βράδυ της Κυριακής, μια νέα πρόταση της Ρωσίας χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη» από την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Iryna Vereshchuk, αφού κατέστη σαφές στους ανθρώπους που εγκατέλειπαν το Κίεβο ότι θα προσφερόταν ασφαλής διέλευση στη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, ενώ όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν το Χάρκοβο θα μεταφέρονταν μέσα από ένα διάδρομο που οδηγεί μόνο στη Ρωσία.

Από τις τέσσερις πόλεις που αναφέρονταν, μόνο οι μικρότερες -η Μαριούπολη και η Σούμι- διασφαλίζουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους που οδηγούν σε άλλα μέρη της Ουκρανίας.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Ρωσίας «ανήθικη».

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, καθώς η ρωσική εισβολή συνεχίζεται για 12η ημέρα.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024