Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σιτάρι: Προς πλαφόν εξαγωγών από αρκετές χώρες – Αδιάκοπο το ράλι των τιμών

Σιτάρι: Προς πλαφόν εξαγωγών από αρκετές χώρες – Αδιάκοπο το ράλι των τιμών

Στην τιμή ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο έφτασε η ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά, καθώς οι χώρες της περιοχής αναζητούν απεγνωσμένα εναλλακτικούς προμηθευτές πέραν της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει η ανοδική πορεία και των τιμών των αγροτικών προϊόντων με αιχμή του δόρατος το σιτάρι, δεδομένης της υψηλής παραγωγής που μετρά τόσο η  Ρωσία όσο και η Ουκρανία.

Η ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά ανέβηκε επιπλέον 14% σήμερα, αγγίζοντας την τιμή ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο.

Τα παράγωγα των σιτηρών στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά 40% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, καθώς οι εισαγωγές από την Ρωσία και την Ουκρανία έχουν ήδη πέσει στο μισό και πιθανότατα θα μειωθούν κι άλλο.

Σημειωτέον πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 18% των διεθνών εξαγωγών. Μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύουν από κοινού περίπου το 30% των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού.

Δεν είναι τυχαίο πως με τους Ευρωπαίους εισαγωγείς να περιμένουν με αγωνία τις νέες προμήθειες, στην ευρωπαϊκή αγορά του κλάδου έχει αρχίσει να καλλιεργείται κλίμα πανικού, γεγονός που αποτυπώνεται στις τιμές.

Διαβάστε επίσης Ουκρανία: Περιορισμοί στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων

Διαβάστε επίσης Ασμάτογλου: Εκτίμηση σοκ για την τιμή της βενζίνης – Πού θα «αγγίξει» τα 2,5 ευρώ

Στο κλίμα αυτό έρχονται να προστεθούν και τα επίσης ανησυχητικά μηνύματα προστατευτισμού, καθώς πολλές χώρες αποφασίζουν να διακόψουν τις εξαγωγές και να κρατήσουν τις όποιες ποσότητες παράγουν αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση. Για παράδειγμα η Ουγγαρία ήδη ανακοίνωσε πως μπλοκάρει τις εξαγωγές σιτηρών.

Επίσης, Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν δρομολογήσει ένα μερικό περιορισμό, καθυστερώντας εσκεμμένα τη διαδικασία της εξαγωγής σιτηρών. Αν και ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Αντριάν Σεσνόιου υποστήριξε πως η χώρα έχει αρκετά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου, οπότε για την ώρα τουλάχιστον δεν θα προχωρήσει σε μπλόκο των εξαγωγών.

Εξάλλου, και η ίδια Ουκρανία, εν μέσω πολέμου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές σειράς γεωργικών προϊόντων, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Πηγή ΟΤ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024