Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «χρυσά διαβατήρια», οι Ρώσοι και μια κρυφή απειλή

Τα «χρυσά διαβατήρια», οι Ρώσοι και μια κρυφή απειλή

Το «φρένο» που έβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τους ρώσους πολίτες δεν αναμένεται να πλήξει το ελληνικό πρόγραμμα «Golden Visa»

Εκατοντάδες ρώσοι πολίτες αναζητώντας μια διέξοδο στην Ευρώπη και έναν δεύτερο τόπο διαμονής έχουν «κυνηγήσει» τη «χρυσή βίζα» στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια επένδυσαν στην αγορά ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa για να αποκτήσουν το πολυπόθητο ευρωπαϊκό διαβατήριο για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Οι Ρώσοι βρίσκονται στην τρίτη θέση, αρκετά μακριά βέβαια από τους Κινέζους που κάνουν πρωταθλητισμό στην απόκτηση άδειας διαμονής στη χώρα μας, ενώ στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από τους Ρώσους βρίσκονται οι τούρκοι επενδυτές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς, το ενδιαφέρον των ρώσων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων δεν είναι ιδιαίτερα έντονο και για τον λόγο αυτόν, όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, το «φρένο» στα «χρυσά διαβατήρια» για τους ρώσους πολίτες που έβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δεν αναμένεται να αποτελέσει πλήγμα για το ελληνικό πρόγραμμα «Golden Visa».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 66,44% (6.391) των επενδυτών που έχουν λάβει άδεια διαμονής με ελάχιστη επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία είναι κινεζικής υπηκοότητας, ενώ μόλις το 6,43% (619 επενδυτές) είναι τουρκικής υπηκοότητας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, και το 6,22% (599 επενδυτές) είναι ρωσικής υπηκοότητας, που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 1.689 άδειες διαμονής σε ρώσους επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους.

Το ενδιαφέρον των ρώσων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων επικεντρώνεται κυρίως σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών στα κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο), καθώς και στα νότια προάστια της Αττικής.

Πιο έντονο καταγράφεται το επενδυτικό αποτύπωμα των Ρώσων στο εγχώριο real estate σε παραθεριστικές κατοικίες στη Χαλκιδική και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων στην εγχώρια κτηματαγορά δεν είναι ιδιαίτερα έντονο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των Κινέζων και των Ισραηλινών.

Οι Ισραηλινοί μπορεί να μην αποτελούν βασικούς επενδυτές του προγράμματος Golden Visa αλλά είναι βασικοί «παίκτες» στην εγχώρια κτηματαγορά επενδύονταςσε αυτοτελή κτίρια και σε διαμερίσματα με στόχο την άμεση ανακαίνιση και μεταπώλησή τους ή την εκμετάλλευσή τους μέσω μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων τύπου Airbnb.

Oι Ρώσοι έχουν δείξει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο και στην Αγγλία. Συγκεκριμένα, η Αγγλία από το 2008 που εισήχθη το πρόγραμμα βίζας Tier 1 Investor (2 εκατ. στερλίνες ελάχιστο ποσό επένδυσης) έως και τα τέλη Μαρτίου 2020 έχει εκδώσει 2.581 βίζες σε ρώσους πολίτες.

«Σκληρό» σενάριο

«Οι ρώσοι επενδυτές μπορεί να έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα Golden Visa, αλλά μην ξεχνάμε ότι η απάντηση των Ρώσων στις κυρώσεις είναι πιθανόν να μην έρθει ευθέως από τους ίδιους αλλά από φιλικά προσκείμενες χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, εκφράζοντας φόβους για κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας που θα έπλητταν το εγχώριο πρόγραμμα Golden Visa.

«Ενδεχόμενη “απαίτηση” των Ρώσων, ως αντικυρώσεις, να μην επενδύονται κινεζικά κεφάλαια στην ελληνική οικονομία, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στο εγχώριο πρόγραμμα Golden Visa. Τα κινεζικά κεφάλαια, οι κινέζοι επιχειρηματίες, σε μεγάλο ποσοστό είναι άμεσα εξαρτώμενα από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας» υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024