newspaper
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

«Γειά σου πρόεδρε, είμαι από την Πολιτική Γραμματεία» - Απάντηση: «Αυτό είναι του κόμματος;»

Έρχεται ο «κρατικός Τειρεσίας» για χρέη προς το Δημόσιο

Έρχεται ο «κρατικός Τειρεσίας» για χρέη προς το Δημόσιο

Δημιουργείται νέα Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και μαζί πλατφόρμα καταγραφής όλων των οφειλών – κόκκινων και μη

Τον δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον κρατικό «Τειρεσία» ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται τεθεί προς ψήφιση εντός του μήνα.

Σκοπός του εν λόγω εργαλείου είναι η καταγραφή όλων των οφειλών που έχουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις προς το Δημόσιο, δηλαδή σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα πιστοληπτικής αξιολόγησης. Η συγκέντρωση αυτών των οικονομικών δεδομένων δίνει τη δυνατότητα να αξιολογούνται οι πιθανότητες αθέτησης και εν ολίγοις δημιουργείται ένα σύστημα βαθμολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Βάσει αυτής της βαθμολογίας θα ανοίγει και η «πόρτα» των ρυθμίσεων οφειλών αλλά και η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί μία πλατφόρμα καταγραφής όλων των οφειλών – κόκκινων και μη – προκειμένου να δίνονται υγιείς χρηματοδοτήσεις και να λύσει τα χέρια σε όλο το φάσμα της ελληνικής αγοράς καθότι θα πληροφορεί για το πιστωτικό προφίλ του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης που επιθυμεί να κάνει κάποια συναλλαγή.

Επιπλέον, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών θα μπορούν να κάνουν χρήση της βαθμολόγησης ώστε να λάβουν αποφάσεις για τη χορήγηση ή μη δανείων και διακανονισμών. Βασική όμως προϋπόθεση για να επιτραπεί η πρόσβαση κάποιου ιδιωτικού φορέα (τράπεζα κ.λπ.) στο εν λόγω μητρώο είναι η συγκατάθεση της επιχείρησης ή του νοικοκυριού στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Διαβάστε επίσης «Κλείδωσαν» οι αλλαγές ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Διαβάστε επίσης Ελληνική οικονομία: Η ουκρανική και η ενεργειακή κρίση σε αριθμούς

Δημιουργείται έτσι μία δεξαμενή πληροφόρησης για τις πιστώσεις και επιπλέον χαρτογραφούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθότι στόχος της Αρχής είναι η συλλογή και η επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, η χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης ούτως ώστε να αποφεύγονται οι αθετήσεις υποχρεώσεων στην αγορά. Σημειώνεται ότι πρόσβαση στα δεδομένα έχουν μόνο τα υποκείμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι δικαστικές Αρχές, οι πιστωτές και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Τα στοιχεία προς την Αρχή θα τροφοδοτούνται από όλους τους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα δεδομένα θα τα επικαιροποιούν ανά μήνα και η διασύνδεσή τους θα γίνει κατά τη διάρκεια ενός έτους από την πρόσκληση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Συγκεκριμένα, αυτά τα στοιχεία αφορούν τα χαρακτηριστικά των οφειλών, το αρχικό και το τρέχον ύψος έπειτα από προσαυξήσεις και πρόστιμα, τη διάρκεια κ.λπ. Θα καταγράφονται επίσης πληροφορίες όπως οι πτωχεύσεις – ή αν κάποιος είναι άνεργος -, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις, οι τυχόν ρυθμίσεις, τα φορολογικά δεδομένα του κάθε οφειλέτη, αλλά και τυχόν δικαστικές εκκρεμότητες των οφειλετών με πιστωτές κ.λπ.

Στη συνέχεια η Αρχή θα αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης με βάση τα στοιχεία και θα βγάζει μία πιστοληπτική αξιολόγηση, ενώ η ενημέρωση προς τρίτους θα αφορά μόνο την αξιολόγηση και σύμφωνα με το σχέδιο η Αρχή θα μπορεί να διατηρήσει τα δεδομένα για 10 έτη. Επίσης, το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση έχει δικαίωμα αμφισβήτησης της πιστοληπτικής βαθμολόγησης.

Πηγή ΟΤ

Only in

«Στέφανε κάνε εξολόθρευση των τρωκτικών στο κόμμα», ζητά ο Καμμένος

Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023