Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Κλείδωσαν» οι αλλαγές ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες

Τα αποκαλυπτήρια της νέας κλίμακας και των νέων συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αναμένονται με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Η μεταρρύθμιση φόρου ακινήτων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και όπως σημειώνουν οι θεσμοί θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα τον καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό.

Τα αποκαλυπτήρια της νέας κλίμακας και των νέων συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αναμένονται με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο «λογαριασμός» του νέου φόρου ακινήτων θα φθάσει στους ιδιοκτήτες τον Απρίλιο, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο και όπως σημειώνουν οι θεσμοί θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις ημέρες αυτές ολοκληρώνεται η άσκηση με την ενσωμάτωση όλων των περιοχών στο νέο μοντέλο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και παράλληλα τρέχει η διαδικασία των διορθώσεων στις διατάξεις που αφορούν τη νέα κλίμακα και τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα διαμορφώσουν τον φετινό «λογαριασμό» που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Με τις νέες ρυθμίσεις 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν ελαφρύτερα εκκαθαριστικά σημειώματα με τη συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ να φθάνει φέτος στα 350 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, για περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι μειωμένο ακόμη και πάνω από 30%, σχεδόν 900.000 δεν θα δουν καμία αλλαγή, ενώ περίπου 350.000 θα καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν φέτος για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ θα προβλέπει:

Νέα κλίμακα, νέοι συντελεστές: Συγχωνεύονται κλιμάκια και μειώνονται οι συντελεστές για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, οι συντελεστές της κλίμακας του φόρου για τα κτίσματα διαμορφώνονται ως εξής:

▪ Για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ ο φόρος για τα κτίσματα ανέρχεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ. από 3,70 ευρώ που ισχύει σήμερα.

▪ Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ. από 4,5 ευρώ το τ.μ. σήμερα.

▪ Για τιμή ζώνης από 2.001 έως 2.500 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ. από 6 ευρώ το τ.μ. που ανέρχεται σήμερα.

Οικόπεδα: Κουρεύονται έως και 80% οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων. Για παράδειγμα, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ.

Συμπληρωματικός φόρος: Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ  για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται πλέον ένας φόρος στην αξία που έχει κάθε ακίνητο. Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές. Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα μπορεί να ξεφουσκώνει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες, αλλά πολλοί θα δουν το ποσό του φόρου να εκτοξεύεται στα ύψη.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για πολύ μεγάλες περιουσίες θα ενεργοποιούνται «επιβαρυντικοί» συντελεστές οι οποίοι θα λειτουργούν αντίθετα από τους εκπτωτικούς συντελεστές. Με τις νέες ρυθμίσεις, για ακίνητη περιουσία μέχρι 100.000 ευρώ θα υπάρχει έκπτωση 30% επί του φόρου που προκύπτει από την κλίμακα, ενώ για το τμήμα από 100.000 έως 150.000 ευρώ εφαρμόζεται έκπτωση που περιορίζεται στο 25%.

Οσο αυξάνεται η ακίνητη περιουσία τόσο θα μειώνονται οι εκπτωτικοί συντελεστές. Σε κάποιο ύψος της ακίνητης περιουσίας οι συντελεστές θα μηδενίζονται. Μετά τον μηδενισμό όμως θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία, δηλαδή οι εκπτώσεις μετατρέπονται σε επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος για τα νομικά πρόσωπα.

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Το πρώτο κλιμάκιο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% διευρύνεται και θα καλύπτει την περιουσία έως τις 100.000 ευρώ αντί για 60.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, με τους ωφελημένους να υπολογίζονται σε 733.000.

Επίσης αυξάνεται από το 20% στο 25% η έκπτωση για περιουσίες από 101.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Την ίδια ώρα διατηρούνται οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπονται σήμερα για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ο υπολογισμός τους θα γίνει με βάση τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020 και δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

Δόσεις: Ο φόρος που θα προκύψει για τους φορολογουμένους θα μπορεί να καταβληθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Από φέτος η υποβολή δήλωσης είναι η 31η Μαρτίου , αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν.

Αλλάζει ο χρόνος υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9), με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα για τον νέο ΕΝΦΙΑ., σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, από το 2022 και εφεξής, η καταληκτική ημερομηνία για την υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) είναι η 31η Μαρτίου εκάστου έτους, αντί για την 31η Μαΐου που ίσχυε πριν.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024