Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να φύγουν Έλληνες από την Οδησσό λέει ο πρόξενος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να φύγουν Έλληνες από την Οδησσό λέει ο πρόξενος

Αυτή τη στιγμή ελληνικά ή ελληνόκτητα πλοία βρίσκονται σε λιμάνια της Οδησσού, του Γιούσνι, του Νικολάγιεφ τα οποία δεν είναι πλέον στον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς και δεν μπορούν να φύγουν.

Κάθε ώρα που περνάει δυσκολεύει η φυγή των Ουκρανών πολιτών από την χώρα, κυρίως σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα μετά την εισβολή Πούτιν.

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Οδησσό και τη γύρω περιοχή περιέγραψε ο Γενικός Πρόξενος της περιοχής Δημήτρης Δόχτης.

Όπως είπε η Χερσώνα έχει περάσει σε ρωσικά χέρια και ο δήμαρχος έχει διαπραγματευτεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, απαγόρευση κυκλοφορίας άνω των δύο ατόμων κατά τη διάρκεια της ημέρας και μη προσέγγιση των ρωσικών στρατευμάτων. Παράλληλα, υπάρχει μια προσπάθεια αποκατάστασης των βασικών λειτουργιών της πόλης από το δήμο.

Προσέθεσε επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ ότι το Νικολάγιεφ είναι ακόμη σε ουκρανικά χέρια και φαίνεται ότι υπάρχει κίνηση των Ρώσων μετά το Νικολάγιεφ να οδεύσουν προς την Οδησσό.

Ρωσικά πλοία στην Οδησσό

Ο κ. Δόχτσης ανέφερε ότι χθες Πέμπτη εμφανίστηκαν ρωσικά πλοία περίπου 20χλμ από την Οδησσό και ένα αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη Ζατόκα μια περιοχή που έχει μία γέφυρα που συνδέει την Οδησσό με το νότιο τμήμα στα σύνορα με την Ρουμανία. Επίσης ένα καράβι υπό παναμαϊκή σημαία εσθονικής ιδιοκτησίας το οποίο χτυπήθηκε -κατά άλλους εβλήθη από πυρά και από άλλους έπεσε σε νάρκη- σώθηκαν από τα ουκρανικά σωστικά συνεργεία τα έξι μέλη του πληρώματος 2 Ουκρανούς και 4 Ρώσους.

Όσον αφορά τους Έλληνες της Οδησσού, ο κ. Δόχτσης είπε ότι ήδη 26 Έλληνες με τις οικογένειές τους έχουν φύγει με την προηγούμενη πρωτοβουλία του Υπ. Εξωτερικών με το Γενικό Προξενείο, το «Νόστος 2», επίσης κάποιοι έχουν φύγει με ιδία μέσα, και προσέθεσε ότι συνεχίζουμε να καταγράφουμε άτομα τα οποία επιθυμούν την επάνοδό τους στην Ελλάδα τόσο στην Οδησσό όσο και στο Νικολάγιεφ και στη Χερσώνα.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι ασφαλές να γίνει τώρα μια προσπάθεια διαφυγής ο Πρόξενος είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Ο κ. Δόχτσης αναφερόμενος στα ελληνικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή σημείωσε ότι 30.000-40.000 Ουκρανοί ναυτικοί νηολογούνται στην ελληνόκτητη ναυτιλία παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή ελληνικά ή ελληνόκτητα πλοία βρίσκονται σε λιμάνια της Οδησσού, του Γιούσνι, του Νικολάγιεφ τα οποία δεν είναι πλέον στον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς και δεν μπορούν να φύγουν.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024