Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η λύση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη λέει η Μπακογιάννη και αναφορές Βενιζέλου σε ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η λύση πρέπει να έρθει από την Ευρώπη λέει η Μπακογιάννη και αναφορές Βενιζέλου σε ΗΠΑ

Εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία

Διαδικτυακή εκδήλωση διοργάνωσε η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με θέμα «Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ντορα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η Ευρώπη χρειάζεται τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας είπε ο Βενιζέλος

«H EE έχει υποστεί δύο σοκ τα τελευταία χρόνια, τα οποία την έχουν κινητοποιήσει. Το ένα είναι η πανδημία και το άλλο είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ακραίες αυτές καταστάσεις την ανάγκασαν να ενεργοποιηθεί. Είχε προετοιμαστεί στου κασίδη το κεφάλι. Είχε προετοιμαστεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στο «εργαστήριον η Ελλάς» και είχε διαμορφώσει την ικανότητά της, με πάρα πολλά ερωτηματικά, να αντιδρά σε κρίσεις, γιατί νόμιζε πως η ιστορία έχει τελειώσει και ότι όλα θα λειτουργούν υπό φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Η Ευρώπη έχει παραδώσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, εδώ και έναν αιώνα, το μεγάλο ζήτημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας στα χέρια των ΗΠΑ. Σήμερα, οι ΗΠΑ είναι ο βασικός συνομιλητής του Προέδρου Πούτιν και το ζήτημα κρίνεται στην πραγματικότητα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίζουν έναν διαδικαστικό μεσολαβητικό ρόλο. Η απόφαση, όμως, του Προέδρου Πούτιν να κινηθεί η πολεμική μηχανή, να κηρυχθεί στην πραγματικότητα ένας πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας, κινητοποίησε περισσότερο και βαθύτερα την ΕΕ, και, παραδόξως, όχι την πάντοτε κινητική Γαλλία αλλά τη Γερμανία, η οποία βρήκε μία ιστορική ευκαιρία να μπορέσει να ξεπεράσει το βαθύ σύμπλεγμα ενοχής που έχει σε σχέση με τον ναζισμό, το Ολοκαύτωμα και τις ιστορικές ευθύνες της για ό,τι συνέβη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η λύση θα έρθει από την Ευρώπη λέει η Μπακογιάννη

«Η αλλαγή στη Γερμανία είναι συνταρακτική και μόνο κάποιος που την ξέρει καλά μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της αλλαγής. Ήταν αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι μόνο σε μία εβδομάδα η Γερμανία θα πέταγε στον κάλαθο των αχρήστων ένα δόγμα 75 ετών. Το να ξαναγίνει η Γερμανία στρατιωτική δύναμη ήταν στη δικιά μου τη γενιά το απόλυτο ταμπού», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Δεν πιστεύω πως η λύση θα έρθει από τις ΗΠΑ αλλά από την Ευρώπη και οφείλει να έρθει από την Ευρώπη. Η Ευρώπη ξέρει καλά τη γειτονιά της και με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής λύση στο πρόβλημα Ουκρανίας-Ρωσίας. Δεν έχω, όμως, κάποια αυταπάτη. Ξαναμπαίνουμε σε μία ψυχροπολεμική περίοδο, με ακραίες λογικές και ίσως το μόνο πιο ενθαρρυντικό είναι ότι αυτή η γενική απάντηση κατά της λογικής του αναθεωρητισμού, η οποία κατατέθηκε από τον κ. Πούτιν, είναι κάτι σημαντικό για την Ελλάδα και το οποίο πολλά χρόνια περιμέναμε να το ακούσουμε ομοφώνως από την ΕΕ», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Χρειαζόμαστε μία νέα ΕΕ που θα έχει τη δική της φωνή λέει ο Κατρούγκαλος

«Η Ευρώπη φαίνεται σήμερα να αναζητά, έστω ψηλαφώντας, μια ενιαία εκπροσώπηση, μια καινούργια φωνή, στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Συμφωνούμε όλοι πως η εισβολή στην Ουκρανία απετέλεσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε παρόμοιες παραβιάσεις. Η εισβολή στην Κύπρο το 1974 είναι κλασικά μια τέτοια περίπτωση. Σε καμία περίπτωση αυτά δεν τίθενται συμψηφιστικά», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024