Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δήμοι και διαχείριση κρίσεων

Δήμοι και διαχείριση κρίσεων

Με αφορμή τις φυσικές καταστροφές, την πανδημία και άλλα έκτακτα γεγονότα, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκπόνησε μελέτη για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων σε επίπεδο Δήμων καθώς και έναν αναλυτικό επιχειρησιακό οδηγό.

Οι Δήμοι τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές και υγειονομικές κρίσεις. Φυσικό επακόλουθο για τον επιστημονικό βραχίονα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να εκδώσει έναν πλήρη οδηγό επιχειρησιακού σχεδιασμού σε περιπτώσεις διαχείρισης κινδύνων, που οι Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας πρέπει να το έχουν στο γραφείο τους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε για την μελέτη αυτή:

«H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος προχωρά μέσω του επιστημονικού της «βραχίονα», του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην έκδοση του «Οδηγού Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Κινδύνων & Κρίσεων σε Επίπεδο Δήμων».

Ο Οδηγός δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας των Δήμων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν στις τοπικές κοινωνίες οι καταστροφές, που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα. Και είναι σημαντικό να επισημάνω ότι στον Οδηγό, εκτός από τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών δομών των Δήμων και το επίπεδο εμπλοκής τους στη διαχείριση, αναλύονται και οι επιμέρους ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, σε κάθε στάδιο, ώστε ο κάθε Δήμος να αποκτήσει έναν σύγχρονο επιχειρησιακό σχεδιασμό και ένα αξιόπιστο και αποδοτικό σχέδιο για τους κινδύνους και τις κρίσεις που τον απειλούν.

Είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια οι Δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεγάλες κρίσεις, που δεν θα συνδέονται μόνον με το κλίμα αλλά και με άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, πολεμικές συγκρούσεις που δημιουργούν ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές, τεχνολογικά ατυχήματα, πανδημίες κ.λπ. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών, πάνω στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος είπε:

«Ο «Οδηγός Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων σε Επίπεδο Δήμων» αποτελεί ένα ουσιαστικό και δυνατό «εργαλείο» για τα στελέχη των Δήμων της χώρας, με κύριο στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας, ένα εγχειρίδιο καθοδηγητής με βασικά λειτουργικά βήματα.
Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνει ότι η ενίσχυση του τομέα της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Ελλάδας είναι σε πρώτο πλάνο, στην παρούσα φάση, καθώς η χώρα μας έχει δοκιμαστεί έντονα από φυσικές καταστροφές, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ύπαρξη του συγκεκριμένου Ενημερωτικού Οδηγού.

Σε αυτόν τον Οδηγό υπάρχουν χρήσιμες οδηγίες, μέτρα πρόληψης αλλά και άμεσης αντιμετώπισης κινδύνων για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών -από σεισμούς, πλημμυρικά φαινόμενα, δασικές πυρκαγιές- με διεθνή επιστημονική προσέγγιση, αντλούμενη από μεγάλα καταστροφικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό».

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024