Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρουμανία: Χάθηκε πολεμικό αεροσκάφους και συνετρίβη ελικόπτερο - Σε εξέλιξη οι έρευνες

Ρουμανία: Χάθηκε πολεμικό αεροσκάφους και συνετρίβη ελικόπτερο – Σε εξέλιξη οι έρευνες

Ρουμανικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στη Μαύρη Θάλασσα ενώ συμμετείχε σε επιχείρηση εντοπισμού ρουμανικού πολεμικού αεροσκάφους που είχε χαθεί νωρίτερα από τα ραντάρ.

Επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη όταν συνετρίβη το ελικόπτερο που τους μετέφερε κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, στη Ρουμανία, ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας με σκοπό να εντοπιστεί μαχητικό ο πιλότος του οποίου εξακολουθεί να αγνοείται (φωτογραφία, επάνω, από το βίντεο με τη συντριβή του ελικοπτέρου).

Απογειώθηκε μαχητικό

Η Ρουμανία, άλλοτε χώρα μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας – του σοβιετικού μπλοκ -, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εντάσεων του NATO με τη Ρωσία καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενισχύσεις στην ανατολική πτέρυγα της ατλαντικής συμμαχίας.

Περίπου χίλιοι αμερικανοί στρατιωτικοί στάλθηκαν τον Φεβρουάριο ως ενισχύσεις από την Ουάσιγκτον στη βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου (νοτιοανατολικά).

Θα τους συναντήσουν αυτήν την εβδομάδα πάνω από 500 γάλλοι στρατιωτικοί, την ανάπτυξη των οποίων επέσπευσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από αυτήν ακριβώς τη βάση, κοντά στη στρατηγικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα, απογειώθηκε μαχητικό λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για περιπολία.

Ο πιλότος, η εθνικότητα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, έχασε την επαφή με τον πύργο ελέγχου πολύ γρήγορα και το καταδιωκτικό χάθηκε από τα ραντάρ εξαιτίας των άσχημων μετεωρολογικών συνθηκών.

«Τραγική νύχτα»

Ελικόπτερο που απογειώθηκε αμέσως μετά από κοντινό αεροδρόμιο είχε την ίδια τύχη. Συνετρίβη περίπου 11 χιλιόμετρα από εκεί.

Τα πέντε μέλη του πληρώματος και δύο μέλη του ρουμανικού Πολεμικού Ναυτικού ειδικευμένα στις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, που συμμετείχαν στην αποστολή, σκοτώθηκαν.

Τα θύματα, όλα άνδρες, ήταν από 27 ως 53 ετών.
«Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό του πιλότου του MiG-21 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε σε ρουμανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο στρατηγός Κονσταντίν Σπάνου, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.

«Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για τα αίτια του δυστυχήματος. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν δυσμενείς, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια σε αυτό το στάδιο», συνέχισε, ανακοινώνοντας πως σχηματίστηκαν δύο επιτροπές έρευνας. «Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα για να σωθεί το πλήρωμα» του ελικοπτέρου, πρόσθεσε.

Ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις έκανε λόγο για «τραγική νύχτα για τη ρουμανική Πολεμική Αεροπορία», συμπληρώνοντας πως οι σκέψεις του βρίσκονται «στις οικογένειες που πενθούν».

Πολύνεκρα δυστυχήματα

Η Ρουμανία έζησε την 5η Ιουλίου 2010 άλλη μια φονική συντριβή: δώδεκα στρατιωτικοί είχαν χαθεί όταν αεροσκάφος τύπου AN-2 κατέπεσε και πήρε φωτιά λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο στην Τούζλα (ανατολικά). Το αεροσκάφος θα εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση.

Είκοσι ημέρες αργότερα, έξι ισραηλινοί στρατιωτικοί και ρουμάνος στρατιωτικός έχαναν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στην Μπρασόφ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας

Προκεχωρημένη θέση του NATO

Τα πεπαλαιωμένα MiG, κληρονομιά της σοβιετικής εποχής, θεωρούνται η ραχοκοκαλιά της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί κυρίως για αποστολές αναχαίτισης.

Το Βουκουρέστι επενδύει εδώ και αρκετά χρόνια δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού των ρουμανικών ένοπλων δυνάμεων, με φόντο τις περιφερειακές εντάσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, που δυνάμωναν ολοένα περισσότερο τους τελευταίους μήνες, ως το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Η Ρουμανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του NATO. Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί να αποσυρθούν οι δυνάμεις της ατλαντικής συμμαχίας από όλες της χώρες που εντάχθηκαν σε αυτή μετά το 1997.

Στο στόχαστρο της Μόσχας βρίσκεται ειδικά το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του NATO που εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία. Η Ρωσία το βλέπει ως απειλή. Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού αντιτείνει πως έχει αποκλειστικά αμυντικό σκοπό.

Αυτή η αντιπυραυλική ασπίδα, που εγκαταστάθηκε το 2016 στη Ντεβεσέλου (νότια), αποτελείται από πυραύλους αναχαίτισης SM-2.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024