Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πληροφορίες ότι η Χερσώνα «έπεσε» στα χέρια των Ρώσων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πληροφορίες ότι η Χερσώνα «έπεσε» στα χέρια των Ρώσων

Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες, θα είναι η μεγαλύτερη πόλη που θα πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και, στρατηγικά, θα αποτελέσει ζωτική βάση για τον στρατό της

Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στους δρόμους της μεγάλης στρατηγικής σημασίας πόλης της Ουκρανίας, της Χερσώνας, μια ένδειξη ότι πιθανότητα έχουν αναλάβει τον έλεγχό της μετά από σφοδρές μάχες.

Ανάρτηση του δημάρχου της πόλης Ιγκόρ Κολικάγεφ, αργά το βράδυ της Τετάρτης, φαίνεται να υποδηλώνει πως η πόλη έπεσε στα χέρια των Ρώσων.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σήμερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Η έκκληση του δημάρχου

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους, ανακοινώνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 06:00 (τοπική ώρα).

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνο αμάχους… Ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν» αναφέρει ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Από την πλευρά του, κάτοικος της Χερσώνας ισχυρίζεται στο Sky News πως «η Ουκρανία δεν έχει κανέναν έλεγχο στην πόλη». «Είναι 100% υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, είμαι πολύ σίγουρος γι’ αυτό» λέει ο Zainish Hussain.

«Είναι τρομακτικό να έχεις την τρίχρονη κόρη σου κλειδωμένη στο σπίτι και απλώς να προσπαθείς να την κρατήσεις μακριά από αυτό».

Γιατί η κατάληψη της Χερσώνας είναι κρίσιμη για τη Ρωσία

Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, θα είναι η μεγαλύτερη πόλη που θα πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και, στρατηγικά, θα αποτελέσει ζωτική βάση για τον στρατό της, καθώς αυτός επιδιώκει να προωθηθεί περαιτέρω στην ενδοχώρα αλλά και δυτικά, κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού.

Η Χερσώνα άλλωστε είναι από μόνη της σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο.

Επίσης, σύμφωνα με το BBC, η κατάληψη της Χερσώνας σημαίνει τον έλεγχο μιας σημαντικής πηγής υδάτων. Αφότου η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσόνησο της Κριμαίας, η Ουκρανία μπλόκαρε το βόρειο κριμαϊκό κανάλι και έτσι η παροχή πόσιμου νερού στην Κριμαία, στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής διεκόπη, προκαλώντας ελλείψεις νερού στην προσαρτημένη περιοχή.

Ένας από τους πρώτους στόχους της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας ήταν η απεμπλοκή αυτού του υδάτινου δρόμου και η αποκατάσταση της ροής ύδατος στην Κριμαία.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024