Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, εμπορεύματα, πρώτες ύλες, βιομηχανικά υλικά [Πίνακες]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανατιμήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, εμπορεύματα, πρώτες ύλες, βιομηχανικά υλικά [Πίνακες]

Αυξήσεις χωρίς προηγούμενο σε κάθε μορφή της οικονομίας έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αυξήσεις που δεν έχουν προηγούμενο έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε κάθε μορφή της οικονομίας -από τα τρόφιμα και την ενέργεια που έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη μέχρι τις πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά υλικά και μέταλλα. Η εισβολή της Ρωσίας ήλθε να ρίξει «μολότοφ» στις τιμές, οι οποίες ήταν ήδη ιδιαίτερα βεβαρυμμένες μετά από δύο χρόνια πανδημίας που εκτός από το μεγάλο υγειονομικό και κοινωνικό κόστος δημιούργησαν μεταξύ άλλων σημαντικά προβλήματα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Με τον πληθωρισμό να απειλεί πλέον να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να διαμορφώνεται σε 5,8% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση από 5,1% ένα μήνα πιο πριν, η κατάσταση προδιαγράφεται ακόμη πιο δύσκολη. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με μεγάλο κόστος ζωής και παραγωγής αντίστοιχα. Για το άμεσο μέλλον οι φόβοι είναι επίσης μεγαλύτεροι, καθώς τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλήσουν στους καταναλωτές νέες αυξήσεις, κυρίως στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα αποκαλυπτικό πίνακα που βασίζεται σε στοιχεία της Trading Economics, τα οποία δείχνουν τις μεγάλες αυξήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα, πρώτες ύλες και βιομηχανικά υλικά που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα μετά τα δραματικά γεγονότα, αλλά και σε ορίζοντα μηνός και έτους.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και προκαλούν μεγάλο προβληματισμό. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύτηκαν πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας ούτε λίγο ούτε πολύ αύξηση κατά 22% μέσα σε μια και μόνη εβδομάδα, ανεβάζοντας την αύξηση σε ορίζοντα 12μήνου στο 75%. Το φυσικό αέριο κάνοντας άλμα έως 80% μέσα σε ορίζοντα εβδομάδας (!) είναι αυξημένο κατά σχεδόν 1.000% από πέρσι τέτοια εποχή. Πάντως στο φυσικό αέριο το τελευταίο διάστημα οι διακυμάνσεις είναι συνεχείς και πολύ έντονες καθότι η Ρωσία είναι από τους βασικούς προμηθευτές της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα μέτρα του Πούτιν απέναντι στις κυρώσεις – Τι θα γίνει με τράπεζες, δάνεια και καταθέσεις

Φωτιά τα τρόφιμα

Η Ουκρανία αποτελεί μαζί με τη Ρωσία βασικό παραγωγό αλεύρων και ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές κατά σχεδόν 16% σε ορίζοντα εβδομάδας, οδηγώντας τις συνολικές αυξήσεις από πέρσι σε άνω του 55%. Πλέον οι τιμές των σιτηρών έφτασαν να ξεπερνούν τα 10 δολάρια ανά μπουσέλ με και αυτή την αγορά να έχει πολλέςδιακυμάνσεις.

Το καλαμπόκι έχει δει ανατιμήσεις της τάξης του 7,5% στην παραγωγή μέσα σε λίγες ημέρες, με την ετήσια αύξηση να φτάνει το 33%. Πρόκειται για αυξήσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις τιμές βασικών τροφίμων όπως είναι το ψωμί, τα οποία αποτελούν από τα πιο σημαντικά προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς.


Αυξήσεις και στα μέταλλα και τη βιομηχανία

Οι ανατιμήσεις όμως καταγράφονται κι αλλού. Το αλουμίνιο, με πολύ μεγάλη παραγωγή στη Ρωσία, καταγράφει αυτή την εβδομάδα αύξηση της τάξης του 10% και σε διάστημα έτους πάνω από 66% εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος κατασκευής σειράς προϊόντων. Το νικέλιο καταγράφει αύξηση 37% στο 12μηνο, ενώ ανοδικά κινείται και ο χάλυβας. Μεγάλες είναι επίσης οι αυξήσεις μεταξύ άλλων σε κασσίτερο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κοβάλτιο.

Το λίθιο, βασικό στοιχείο για την κατασκευή μπαταριών οχημάτων και ηλεκτρονικών συσκευών, έχει ενισχυθεί 5% αυτή την εβδομάδα και κατά σχεδόν 600% από τις αρχές του έτους.

Ρωσία και Ουκρανία βασικοί προμηθευτές της παγκόσμιας οικονομίας

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο, βασικός προμηθευτής μετάλλων ανά τον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 25% των αποστολών σιταριού του πλανήτη.

Για το λόγο αυτό το χάος στην αγορά ενέργειας, τροφίμων πρώτων υλών και βιομηχανικών υλικών που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία θα επηρεάσει άμεσα στην παγκόσμια οικονομία, πυροδοτώντας ελλείψεις στη βιομηχανία και επιταχύνοντας τον πληθωρισμό που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση της Κίνας ζήτησε από τους αξιωματούχους της να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας σε εμπορεύματα και πρώτες ύλες. Αυτό αποτελεί ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τις επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επηρεάζουν σημαντικά οι κυρώσεις

Ο αντίκτυπος της κυρώσεων και της απόρριψης από τις συναλλαγές των Ρώσων αντισυμβαλλομένων όπως είναι τράπεζες και εταιρείες γίνεται όλο και πιο αισθητός στις αγορές εμπορευμάτων. Στο φυσικό αέριο για παράδειγμα οι αγορές προσπαθούσαν να προσπαθούσαν να αποφύγουν μεγαλύτερη έκθεσή τους στην Gazprom.

Οι έμποροι σιτηρών έδειχναν απρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο και να κάνουν μεγάλα ανοίγματα ή να πληρώσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ναύλωσης και της ασφάλισης πλοίων για τη μεταφορά τέτοιων φορτίων από ρωσικά λιμάνια. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της Ουκρανίας έχουν ήδη φρενάρει και αυξάνονται οι φόβοι ότι τα προβλήματα του εφοδιασμού σε διάφορα προϊόντα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024