
Οχυρώνεται το κάστρο της Λαμίας
Η φθορά του χρόνου στο τοπόσημο του Δήμου Λαμίας, το κάστρο, έκανε εμφανή τα σημάδια της και αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση των αναγκαίων παρεμβάσεων ώστε να διατηρηθεί «ακμαίο» σε βάθος χρόνου.
Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014 – 2020» με απόφαση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού η πράξη: «Στερέωση νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος τειχών Κάστρου Λαμίας» μετά την αποκάλυψη των φθορών που έπρεπε άμεσα να αποκατασταθούν.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας Έφη Καράντζαλη συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 02 Μαρτίου 2022, στο Κάστρο της Λαμίας με αφορμή την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την προστασία και διάσωση του μνημείου.
Με την ένταξη, εξασφαλίστηκε η εκτέλεση των ακόλουθων υποέργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Δήμου Λαμιέων:
Υποέργο 1: «Στερέωση νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος Κάστρου Λαμίας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.200.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με δημοπρασία από τον Δήμο Λαμιέων.
Υποέργο 2: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες», συνολικής δημόσιας δαπάνης 40.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 671.352 € και το τυχόν υπόλοιπο ποσό, το οποίο θα προκύψει μετά την κήρυξη αναδόχου και την αφαίρεση της έκπτωσης που θα προσφέρει, θα καλυφθεί από τον Δήμο Λαμιέων.
Αντικείμενο του βασικού έργου είναι η στερέωση τμήματος των τειχών του Κάστρου Λαμίας, μαζί με το βραχώδες υπόβαθρό τους. Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει δύο τμήματα του περιτειχίσματος του κάστρου της Λαμίας, στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του.
Το νότιο τμήμα εκτείνεται σε μήκος 132 μέτρων περίπου, ενώ το νοτιοδυτικό έχει μήκος 22 μέτρων περίπου. Προβλέπεται και περιορισμένης έκτασης συμπλήρωση των τειχών, με στόχο την στερέωση και την αποφυγή περαιτέρω φθορών και απωλειών χαρακτηριστικών στοιχείων.
Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αντικειμένου του έργου αφορά στη στερέωση του βραχώδους πρανούς, πάνω στο οποίο εδράζεται το τείχος, με αγκυρώσεις, αλλά και με αύξηση της συνοχής της βραχόμαζας με αρμολογήματα και τσιμεντενέσεις.
«Θεωρώ πολύ σημαντική αυτήν την παρέμβασή μας, γιατί οχυρώνουμε το μνημείο ενάντια στις φθορές που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Φροντίζουμε, ώστε να στέκει περήφανα πάνω από τη Λαμία και να κρατά άσβεστη την ιστορική μνήμη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
- Υποκλοπές: ο εξευτελισμός του κράτους δικαίου και των θεσμών συνεχίζεται
- Airbnb: Ανοδικά κινείται η ζήτηση στη βραχυχρόνια μίσθωση, αυξάνονται οι τιμές στα καταλύματα
- Οδύσσεια: O Νόλαν κόντεψε να πνίξει τον Ματ Ντέιμον – «Θέλω να μπείτε στον Δούρειο Ίππο» ξεκαθαρίζει
- Πέρασμα στην Ανατολική Λιβύη ζητάει το κονβόι για τη Γάζα – μέλος της αποστολής από Ελλάδα μιλάει στο in
- Έμπολα: Την ώρα που οι θάνατοι αυξάνονται, ο ΠΟΥ λέει ότι θα χρειαστούν μέχρι και εννέα μήνες για εμβόλιο
- Πτώση τουρίστριας από ύψος στη Σκιάθο – Νοσηλεύεται με κατάγματα στον θώρακα










