Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οχυρώνεται το κάστρο της Λαμίας

Οχυρώνεται το κάστρο της Λαμίας

Η φθορά του χρόνου στο τοπόσημο του Δήμου Λαμίας, το κάστρο, έκανε εμφανή τα σημάδια της και αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση των αναγκαίων παρεμβάσεων ώστε να διατηρηθεί «ακμαίο» σε βάθος χρόνου.

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014 – 2020» με απόφαση του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού η πράξη: «Στερέωση νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος τειχών Κάστρου Λαμίας» μετά την αποκάλυψη των φθορών που έπρεπε άμεσα να αποκατασταθούν.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας Έφη Καράντζαλη συναντήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 02 Μαρτίου 2022, στο Κάστρο της Λαμίας με αφορμή την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την προστασία και διάσωση του μνημείου.

Με την ένταξη, εξασφαλίστηκε η εκτέλεση των ακόλουθων υποέργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Δήμου Λαμιέων:

Υποέργο 1: «Στερέωση νότιου και νοτιοδυτικού τμήματος Κάστρου Λαμίας», συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.200.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με δημοπρασία από τον Δήμο Λαμιέων.

Υποέργο 2: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες», συνολικής δημόσιας δαπάνης 40.000 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 671.352 € και το τυχόν υπόλοιπο ποσό, το οποίο θα προκύψει μετά την κήρυξη αναδόχου και την αφαίρεση της έκπτωσης που θα προσφέρει, θα καλυφθεί από τον Δήμο Λαμιέων.

Αντικείμενο του βασικού έργου είναι η στερέωση τμήματος των τειχών του Κάστρου Λαμίας, μαζί με το βραχώδες υπόβαθρό τους. Η περιοχή επέμβασης περιλαμβάνει δύο τμήματα του περιτειχίσματος του κάστρου της Λαμίας, στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του.

Το νότιο τμήμα εκτείνεται σε μήκος 132 μέτρων περίπου, ενώ το νοτιοδυτικό έχει μήκος 22 μέτρων περίπου. Προβλέπεται και περιορισμένης έκτασης συμπλήρωση των τειχών, με στόχο την στερέωση και την αποφυγή περαιτέρω φθορών και απωλειών χαρακτηριστικών στοιχείων.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αντικειμένου του έργου αφορά στη στερέωση του βραχώδους πρανούς, πάνω στο οποίο εδράζεται το τείχος, με αγκυρώσεις, αλλά και με αύξηση της συνοχής της βραχόμαζας με αρμολογήματα και τσιμεντενέσεις.

«Θεωρώ πολύ σημαντική αυτήν την παρέμβασή μας, γιατί οχυρώνουμε το μνημείο ενάντια στις φθορές που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου. Φροντίζουμε, ώστε να στέκει περήφανα πάνω από τη Λαμία και να κρατά άσβεστη την ιστορική μνήμη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024