Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι 15 αντιδραστήρες στη χώρα που προκαλούν ανησυχία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι 15 αντιδραστήρες στη χώρα που προκαλούν ανησυχία

Οι άλλοι 15 αντιδραστήρες της χώρας αποτελούν σοβαρότερες απειλές για την πυρηνική ασφάλεια και ασφάλεια.

Οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου της Ουκρανίας στο Τσερνόμπιλ, προκαλώντας ανησυχίες ότι η τοποθεσία της κατάρρευσης του 1986 θα μπορούσε να είναι και πάλι η πηγή ενός επικίνδυνου ραδιενεργού ατυχήματος.

Όμως οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για τους 15 ενεργούς ατομικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας, όπως μεταφέρει το Bloomberg.

Το Τσερνόμπιλ παραμένει διαβόητο σε όλο τον κόσμο λόγω της κλίμακας του θανατηφόρου δυστυχήματος το 1986 που οδήγησε σε πολλούς θανάτους και των επακόλουθων σοβιετικών προσπαθειών να καλύψει τις επιπτώσεις. Σήμερα το εργοστάσιο βρίσκεται στην καρδιά μιας τεράστιας ζώνης αποκλεισμού και καλυμμένο από ένα προστατευτικό κέλυφος.

Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε μια στρατηγική διαδρομή που χρησιμοποιείται από τις ρωσικές δυνάμεις που κινούνται νότια από τη Λευκορωσία προς την ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις εκεί «δεν μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή ακόμη κι αν χρησιμοποιούν τα ισχυρότερα δυνατά εκρηκτικά», έγραψε η Ντάνα Ντράμποβα, επικεφαλής του κρατικού γραφείου πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Οποιαδήποτε μόλυνση θα εξαπλωθεί μόνο περίπου 30 χιλιόμετρα (18,6 μίλια), πολύ μέσα στην τεράστια ζώνη αποκλεισμού 2.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων που δημιουργήθηκε γύρω από τους παροπλισμένους αντιδραστήρες, είπε.

Οι 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες

Αντίθετα, άλλοι 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένοι σε τέσσερις διαφορετικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής διάσπαρτους σε όλη τη χώρα.

Ο πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι στρατιωτικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτούς τους αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας στη μέση ενός πολέμου. Μερικά είναι παλιά σοβιετικά μοντέλα που δεν θα επιτρεπόταν να λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους ασφαλείας.

Είναι γεμάτα με φρέσκο πυρηνικό καύσιμο που έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει μια περιφερειακή πυρκαγιά σε ηπειρωτικό εφιάλτη εάν ένας αδέσποτος πύραυλος, οβίδα ή δημιουργούσε ένα περιστατικό που θα έθετε σε κίνδυνο ζωές.

Ο Τζέιμς Άκτον, πυρηνικός αναλυτής του Ιδρύματος Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, έγραψε σε έκθεσή του την Πέμπτη ότι οι επιθέσεις στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την πυρηνική ασφάλεια. Οι αντιδραστήρες απαιτούν σταθερές προμήθειες ηλεκτρισμού και νερού, τα οποία θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από στρατιωτική δράση.

Και μετά υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhya στη νοτιοανατολική Ουκρανία

«Σε περίπτωση ατυχήματος, το εφεδρικό προσωπικό, όπως οι πυροσβέστες, μπορεί να μην είναι σε θέση να φθάσουν στο εργοστάσιο» ανέφερε ο Άκτον.

Οι παρατηρητές της Διεθνούς Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας λένε ότι ανησυχούν σοβαρά για την κατάσταση και παραμένουν σε επαφή με τις ουκρανικές ρυθμιστικές αρχές πυρηνικής ασφάλειας. «Ο IAEA παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ είναι επί του παρόντος χαμηλές και εντός φυσιολογικών ορίων, ανέφεραν οι παρατηρητές της υπηρεσίας την Παρασκευή. Οι αναφορές για υψηλότερες μετρήσεις ραδιενέργειας που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο νωρίτερα την ημέρα «μπορεί να προκλήθηκαν από βαριά στρατιωτικά οχήματα που αναδεύουν έδαφος που ήταν ακόμα μολυσμένο από το ατύχημα του 1986», ανέφερε η ΙΑΕΑ σε δήλωση.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024