Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Από πρώην κωμικός… «πρόεδρος πολέμου»

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Από πρώην κωμικός… «πρόεδρος πολέμου»

Ο Βολοντίμιρ είναι από εκείνους τους ανθρώπους που έγινε πρόεδρος αποκλειστικά και μόνο λόγω της δημοφιλίας του ως ηθοποιός και κωμικός.

Ούτε καν φανταζόταν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όταν βρισκόταν στην σκηνή και έκανε αστεία, πως θα ερχόταν η ημέρα που θα φορούσε στρατιωτική στολή εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και θα ζητούσε από τον Πούτιν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί τώρα να περάσει την εικόνα ενός θαρραλέου ηγέτη φορώντας στρατιωτικά και εμψυχώνοντας τον στρατό, ωστόσο ούτε οι εκφράσεις του προσώπου του, ούτε το παρελθόν του μπορούν να πείσουν τους χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες.

Το γεγονός όμως πως δεν αποτελεί μία πειστική φιγούρα, δεν σημαίνει πως κρίνονται και οι αποφάσεις του ως «πρόεδρος του πολέμου». Άλλωστε αυτές θα τις κρίνει η ιστορία, όπως θα κρίνει και την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Πώς ο Πούτιν γράφει μόνος του τις μαύρες σελίδες στην σύγχρονη Ιστορία

Πάντως δεν είναι κρυφό πως ο Βολοντίμιρ είναι από εκείνους τους ανθρώπους που έγινε πρόεδρος αποκλειστικά και μόνο λόγω της δημοφιλίας του ως ηθοποιός και κωμικός.

Όπως γνωστό είναι επίσης πως ο 44χρονος πρόεδρος δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία στον τομέα του μπρα ντε φερ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του.

Η κωμωδία, η τραγική ειρωνία και η ταινία που τον απογείωσε

Γεννημένος στην κεντρική πόλη Kryvyi Rih από Εβραίους γονείς, ο Ζελένσκι αποφοίτησε από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου με πτυχίο νομικής.

Ωστόσο, η κωμωδία γρήγορα τον κέρδισε.

Μάλιστα τραγική ειρωνεία είναι πως η καριέρα του ξεκίνησε από μικρά σκετς σε εκπομπή στην ρωσική τηλεόραση προκειμένου να βγάζει το χαρτζιλίκι του.

Το 2003, συνίδρυσε μια επιτυχημένη εταιρεία τηλεοπτικής παραγωγής που πήρε το όνομα της κωμικής του ομάδας, την Kvartal 95.

Η εταιρεία παρήγαγε εκπομπές για το ουκρανικό δίκτυο 1+1, του οποίου ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης, Οχορ Κολομοίσκι, θα υποστήριζε αργότερα την προεδρική υποψηφιότητα του Ζελένσκι.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010, η καριέρα του στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, όπως με το Love in the Big City (2009) και το Rzhevsky Versus Napoleon (2012), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη.

Από πρόεδρος στην μεγάλη οθόνη, πρόεδρος στην πραγματικότητα

Ιστορικά το  2014 αποτέλεσε σημείο καμπής, όχι μόνο για την καριέρα του Ζελένσκι, αλλά και για ολόκληρη την Ουκρανία.

Εκείνη τη χρονιά, ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, «αποκεφαλίστηκε» από την κυβέρνηση μετά  από πολύμηνες διαδηλώσεις (οι οποίες κατέληξαν σε φονικές συγκρούσεις) καθώς ο ίδιος δεν υπέγραφε τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Η Ρωσία κατέλαβε αργότερα την Κριμαία και υποστήριξε αυτονομιστές στα ανατολικά σε έναν πόλεμο κατά της Ουκρανίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παρά τις εξελίξεις, ο Ζελένσκι δεν παράτησε τη δουλειά του και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε η ταινία «Ο υπηρέτης του λαού» με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Η ταινία τον έκανε διάσημο σε όλη τη χώρα.

Ο 44χρονος ενσάρκωσε έναν χαρακτήρα που ονομάζεται Βασίλι Γκολομπορόντκο, έναν αθυρόστομο δάσκαλο που γίνεται πρόεδρος αφού ένας από τους μαθητές του κινηματογραφεί το παραλήρημά του κατά της διαφθοράς και το δημοσιεύει στο διαδίκτυο.

Το κωμικό έργο έγινε τεράστια επιτυχία και είχε τεράστια απήχηση στον κόσμο, καθώς η χώρα περνούσε μια σειρά κρίσεων, που σημαδεύονταν από τη διαφθορά και τα επακόλουθα της προσάρτησης της Κριμαίας.

Πορεία προς την προεδρία

Αφού πέρασε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα υπηρετώντας ως πρόεδρος στην… μεγάλη οθόνη, ο Ζελένσκι αποφάσισε να κάνει το πολιτικό βήμα το 2019.

Τότε λοιπόν αναμετρήθηκε με τον ήδη πρόεδρο και επιχειρηματία Πέτρο Ποροσένκο στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ζελένσκι απέφυγε να συζητήσει σοβαρά θέματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και βασίστηκε στην ανάρτηση ανάλαφρων κωμικών βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος του σχεδίου του για την προεκλογική του εκστρατεία.

Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να κερδίσει τους Ουκρανούς με τη γοητεία του και νίκησε τον Πέτρο Ποροσένκο στον δεύτερο γύρο κερδίζοντας πάνω από το 70% των ψήφων.

Δυστυχώς τα ανάλαφρα κωμικά βίντεο αποτέλεσαν την πιο κακή προετοιμασία που θα μπορούσε να είχε κάνει δεδομένων των σημερινών καταστάσεων.

Πλέον είναι φανερό πως κανένας ρόλος και καμία υποκριτική ικανότητα δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει στην αναμέτρηση με κάποιον τόσο έμπειρο πολιτικό και πρώην κατάσκοπο της KGB, όπως είναι ο Πούτιν.

Ο ίδιος σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς το έθνος ορκίστηκε να πολεμήσει τη Ρωσία και διαβεβαίωσε τους πολίτες του ότι είναι έτοιμοι να αποκρούσουν κάθε είδους επίθεση, ενώ σε φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media εμφανίζεται με στρατιωτική ζωή να συνομιλεί με ουκρανούς στρατιώτες. Χτες ο ίδιος εμφανίστηκε από άγνωστη τοποθεσία με τηλεδιάσκεψη στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζητώντας βοήθεια τόσο στρατιωτικά όσο και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.

Οι φόβοι για απαγωγή από Ρώσους – Είμαι ο Νο.1 στόχος

Την ίδια ώρα βρετανικά μέσα τονίζουν το πόσο φοβάται ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος επιμένει πως παραμένει ο Ν.1 στόχος για τους Ρώσους και πως μία απαγωγή του είναι παραπάνω από πιθανή.

Όπως τονίζει η Mirror, σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τα ξημερώματα, ο Ζελένσκι τονίζει ότι η ζωή της οικογένειάς του κινδυνεύει από τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά είπε:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός χαρακτήρισε εμένα ως Νο.1 στόχο και την οικογένειά μου ως στόχο Νο.2.

«Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο», ανέφερε.

Ο Ζελένσκι κρύβεται, αλλά υποστήριξε ότι βρισκόταν ακόμη στο Κίεβο χθες το βράδυ, καθώς αντιστέκεται στη φυγή από την πρωτεύουσα.

«Μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους», είπε.

Εγκατέλειψε ο Ζελένσκι το Κίεβο;

Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται που ακριβώς είναι ο ουκρανός πρόεδρος, την ώρα που ζητά διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria-Novosti μετά από «αναφορές» ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν επικοινώνησε όπως είχε προγραμματιστεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ένα αεροσκάφος απογειώθηκε από αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο, μολονότι έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις πάνω από την Ουκρανία.

Φήμες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος ενδεχομένως να μεταφέρει εκτός Ουκρανίας τον Ζελένσκι, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από κυβερνητικά κτίρια στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024