Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας

Ο Δημήτρης Τσοβόλας υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε για πολλά χρόνια υπουργός Οικονομικών

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τσοβόλας, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο Αττικό Νοσοκομείο. Ήταν διασωληνωμένος στην Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας.

Είχε σπουδάσει νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ήταν διακεκριμένος δικηγόρος.

Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά.

Πολιτική σταδιοδρομία του Δημήτρη Τσοβόλα

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977, και επανεκλέχθηκε εύκολα το 1981 και ξανά το 1985.

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβάλλεται με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν συνήγορος της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετά το 2008. Η υπόθεση Γρηγορόπουλου έληξε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα

Ο Τσοβόλας μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά από το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Το σκάνδαλο Κοσκωτά

Το Μάιο του 1991 παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά – Καλκάνη και τον Ιανουάριο του 1992 καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Ιδιαίτερα μαχητικός στη διάρκεια της δίκης, αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Το ΔΗΚΚΙ

Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ γιατί διαφώνησε ιδεολογικά και πολιτικά και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Το ΔΗΚΚΙ μπήκε στη Βουλή το 1996 καθώς και στην Ευρωβουλή, ενώ το 2004 πρότεινε την διάλυση του κόμματος, η οποία και αποφασίστηκε στο Συνέδριο της 30-10-2004. Από τότε επέστρεψε στη δικηγορία, ενώ βρισκόταν πάντοτε στο προοδευτικό στρατόπεδο.

Από το 2004 και αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία.

«Τσοβόλα δωσ’ τα όλα»

«Τσοβόλα δωσ’ τα όλα». Μια από τις πιο ξακουστές φράσεις που βγήκαν από το στόμα του Ανδρέα Παπανδρέου και αφορούσε τον Δημήτρη Τσοβόλα στις εκλογές του 1989.

Τι ακριβώς όμως σήμαινε; Όπως είχε πει ο ίδιος  ο λαός φώναζε συνθήματα υπέρ του στη συγκέντρωση στο Περιστέρι και ο Παπανδρέου ανταπέδωσε με τη φράση αυτή από το μπαλκόνι.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024