Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας και Ρουμανίας - Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις

Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας και Ρουμανίας – Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις

Μνημόνιο κατανόησης για την Πολιτική Προστασία. Μητσοτάκης και Τσιούκα θα εργαστούν από κοινού για διακυβερνητική διάσκεψη για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από κυβερνητική αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νικολάε Τσιούκα ενώ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Κλάους Γιοχάνις.

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρουμάνο ομόλογό του επιβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία των δύο πλευρών για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και της άμυνας.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη θέματα συντονισμού και συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας- Βουλγαρίας, η οποία καθίσταται σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα συνεργασίας σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς και στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι προοπτικές τριμερούς συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Βουλγαρίας.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Τσιούκα: Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, ενώ υπογράμμισε ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Ρωσίας και η αναθεωρητική προσέγγιση επαναχάραξης συνόρων είναι επικίνδυνη.

Επίσης οι κ. Μητσοτάκης και Τσιούκα συμφωνήσαμε να εργαστοούν από κοινού ώστε να συγκληθεί το ταχύτερο, η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και στην πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο θύμα της εργαλειοποίησης του προσφυγικού για την επίτευξη πολιτικών σκοπών τον Μάρτιο του 2020.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μέσω δηλώσεων και ενεργειών, οι οποίες αντίκεινται κατάφωρα στο Διεθνές Δίκαιο, αμφισβητούν ευθέως Διεθνείς Συνθήκες και έχουν ήδη καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και στον εποικοδομητικό διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο Πρωθυπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού υπεγράφη, επίσης, από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, και τον αρμόδιο Ρουμάνο Υπουργό, Μνημόνιο Κατανόησης για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024