Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικές εκλογές και στα Πανεπιστήμια

Ηλεκτρονικές εκλογές και στα Πανεπιστήμια

Οι πρώτες εκλογές εκπροσώπων φοιτητών και φοιτητριών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ, μέσω διαδικτυακής ψήφου, έγιναν στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και διοργανώνονται τώρα σε μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Οι πρώτες «ηλεκτρονικές» εκλογές για την εκλογή εκπροσώπων των φοιτητών και φοιτητριών στα συλλογικά όργανα των ΑΕΙ, ξεκίνησαν ήδη στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας. Πέρυσι τις ξεκίνησε το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μόνο στους προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του, ενώ φέτος και το επόμενο χρονικό διάστημα το ίδιο Ίδρυμα τις διοργανώνει ξανά για όλους τους φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες). Όπως λέει δε ο φοιτητής του Ευάγγελος Ζανιάς, που είναι ο υπεύθυνος της διαδικασίας, οι φοιτητές τα διοργανώνουν όλα μόνοι τους, έχουν έρθει σε συννενοήση με το ηλεκτρονικό σύστημα εκλογών «Ζευς» και περιμένουν να επιλεγούν οι κατάλληλες ημερομηνίες για την διεξαγωγή τους.

Σε ένα μεγαλύτερο εκλογικό σώμα (που ξεπερνάει τα 40.000 άτομα) το πρώτο Ίδρυμα στη χώρα που προχωράει στην διαδικασία αυτή στις 15 και τις 17 Μαρτίου είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ως σήμερα, οι «ηλεκτρονικές» εκλογές, είχαν εφαρμοστεί μόνο στις αναμετρήσεις για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, «σπρώχνοντας» μάλιστα στο παρελθόν τις ταραχές, τις …κλεμμένες κάλπες και τα επεισόδια που χαρακτήριζαν την καθημερινότητα των ΑΕΙ.

Στους φοιτητές και τις φοιτήτριες των πανεπιστημίων ωστόσο, το μέγεθος του εκλογικού σώματος δεν είχε επιτρέψει ως σήμερα να γίνουν εκλογές εκπροσώπων με την μέθοδο της  «ηλεκτρονικής» κάλπης. Τα τεχνικά προβλήματα όμως φαίνεται ότι λύθηκαν και φέτος περίπου 32.000 άτομα στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και πάνω από 40.000 εν δυνάμει ψηφοφόροι στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θα κληθούν να ψηφίσουν μέσα στο επόμενο 20ημερο για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους. Στο ΕΑΠ οι εκλογές θα αφορούν εκείνους που θα συμμετάσχουν στην Διοικούσα Επιτροπή και στην Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος. Μέσα στις δύο αυτές ημέρες των εκλογών θα πραγματοποιηθούν ουσιαστικά πέντε διαφορετικές διαδικασίες εκλογών – πέντε εκλογικές κάλπες- για την ανάδειξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών αλλά και υποψηφίων διδακτόρων στα συλλογικά αυτά όργανα.

Ο νόμος

Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο που είχε ψηφισθεί για το θέμα το 2017, οι φοιτητές και φοιτήτριες των ΑΕΙ πρέπει να εκπροσωπούνται στα όργανα διοίκησης τους, κάτι που στα ανώτατα Ιδρύματα δεν είχε ακόμη προχωρήσει μέσω της «ηλεκτρονικής» κάλπης.

Στις 15 Μαρτίου λοιπόν, οι προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του ΕΑΠ θα ψηφίσουν για τους εκπροσώπους τους στην διοίκηση του και στις 17 του ίδιου μήνα θα ψηφίσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες ή εκείνοι που κάνουν διδακτορικές σπουδές.

Στην περίπτωση του Ιδρύματος αυτού, θα εκλεγεί ένας φοιτητής ή φοιτήτρια από την κάθε κατηγορία (3 συνολικά) στη Διοικούσα Επιτροπή του και δυο (ένας από την κατηγορία των προπτυχιακών και ένας κοινός από την κατηγορία μεταπτυχιακών-διδακτορικών φοιτητών) για την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος.

Στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες των εκλογών για την ανάδειξη των φοιτητών σε όλα τα όργανα του Ιδρύματος (Σύγκλητο, Κοσμητείες κλπ) τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρθηκε, η εκλογική διαδικασία θα γίνει μέσω του συστήματος «Ζευς» που εφαρμόζεται και κατά τις πρυτανικές εκλογές στα ΑΕΙ.

Η θητεία των εκπροσώπων των φοιτητών και των αναπληρωματικών αυτών είναι ετήσια χωρίς δικαίωμα επανεκλογής, και ξεκινάει από το επόμενο της εκλογής ακαδημαϊκό έτος και την 1η του Σεπτεμβρίου, ενώ λήγει στις 31.8.2023.

Η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται αυξημένη, ενώ οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες, στις αρμόδιες εφορευτικές τους επιτροπές.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024