Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεχμέτ Οζ: Ένας «φίλος» του Ερντογάν για γερουσιαστής των ΗΠΑ;

Μεχμέτ Οζ: Ένας «φίλος» του Ερντογάν για γερουσιαστής των ΗΠΑ;

«Πυρά» από την Washington Post.

Να συστηθεί με διάφορους χαρακτηρισμούς στους Αμερικάνους προσπαθεί ο τηλε-ιατρός της Όπρα, Δρ. Μεχμέτ Όζ, καθώς οι βλέψεις του νέος γερουσιαστής των ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από θερμές.

Ο λόγος για τον δρ. Μεχμέτ Οζ, ο οποίος αν και γιατρός, είναι οικείο πρόσωπι στους Αμερικάνους.

Ο Όζ πριν από δεκαετίες άρχισε να χαράζει την πορεία του ως ιατρός και στη συνέχεια έκανε στροφή προς την τηλεόραση, όπου μεταμορφώθηκε σε αστέρι σε θέματα υγείας.

Ήταν συνεργάτης της διάσημης παρουσίαστριας και παραγωγού Όπρα Γουίνφρι και μετέπειτα απέκτησε την δική του εκπομπή.

Από την εκπομπή της Όπρα, με δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας

Η αγάπη του για την πολιτική δεν είναι κρυφή, καθώς το 2016, είχε εμφανιστεί στην εκπομπή του ,«The Dr. Oz Show», ο τότε υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.

Παρ΄όλο που έχει το δικό του αστέρι ακόμη και στη διάσημη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ, η σχέση του με τους συναδέλφους του μόνο κακή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Κι αυτό γιατί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατά καιρούς έχουν χαρακτηρίσει αντιεπιστημονικές τις απόψεις που εκφράζει στην τηλεόραση.

Μάλιστα, είχε ζητήσει να απολυθεί και ο κορυφαίος σύμβουλος επί θεμάτων υγείας του Αμερικανού προέδρου, Άντονι Φάουτσι.

Οι σχέσεις του με τον Ερντογάν

Εδώ και μερικούς μήνες, ο Μεχμέτ Οζ αποφάσισε να κατακτήσει και την πολιτική σκηνή και πλέον το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη θέση του Γερουσιαστή στην πολιτεία της Πενσιλβάνια. Μάλιστα θεωρείται και φαβορί για τη νίκη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν ως πρώτο, 11 μονάδες μπροστά από τον πρώην αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών και στέλεχος hedge fund Ντέιβιντ ΜακΚόρμικ και 12 μονάδες πάνω από την πρέσβη του Τραμπ στη Δανία και πρώην ηθοποιό Κάρλα Σαντς.

Η απόφασή του, όμως, να κατέβει στις εκλογές έχει προκαλέσει ορισμένα ερωτήματα που σχετίζονται με τις τουρκικές ρίζες του και τις σχέσεις με τον Ερντογάν.

Ο Τζος Ρόγκιν, αρθρογράφος της The Washington Post δείχνει ευθαρσώς την αντιπάθειά του για τον Οζ.

«Τα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ έχουν συχνά συγκρούσεις συμφερόντων, τόσο επαγγελματικές όσο και προσωπικές. Αλλά ποτέ στο παρελθόν η χώρα μας δεν γνώρισε γερουσιαστή που έχει διπλή υπηκοότητα, υπηρέτησε σε ξένο στρατό και διατηρεί στενούς δεσμούς με το άλλο έθνος όπου έχει την ιθαγένεια – όπου ο ηγέτης είναι διαβόητος για την τιμωρία όσων τον σταυρώνουν. Μεχμέτ Οζ — ευρύτερα γνωστός με το τηλεοπτικό του όνομα «Δρ. Οζ» — έχει μυριάδες διασυνδέσεις με την Τουρκία και τον κόσμο του αυταρχικού προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προκαλούν ανησυχία στην Ουάσιγκτον και όχι μόνο», γράφει χαρακτηριστικά.

Η διπλή υπηκοότητα

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για τις αναφορές που αμφισβητούν την εθνική πίστη του Οζ και μιλούν λεπτομερώς για τους δεσμούς του με ελίτ επιχειρηματικών και πολιτικών κύκλων στην Τουρκία. «Η διπλή υπηκοότητα του Οζ – και η απροθυμία του να αποποιηθεί την τουρκική υπηκοότητα – θα κρατήσει ξύπνιο το FBI και τους διευθυντές ασφαλείας τη νύχτα», δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute. «Και είναι δίκαιο παιχνίδι να αμφισβητείται η κρίση του Οζ που αγκαλιάζει τα πιο αντιδραστικά στοιχεία στην τουρκική κοινωνία», προσθέτει.

Από την πλευρά του πάντως ο Οζ αναφέρει πως διατηρεί την τουρκική του υπηκοότητα για να διευκολύνει την επίβλεψη της φροντίδας της μητέρας του στην Τουρκία, η οποία πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ενώ κάποτε υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό για να διατηρήσει τη διπλή υπηκοότητα.

Όσον αφορά το ζήτημα των επιχειρηματικών δεσμών του Οζ, η National Review παρουσίασε μια λεπτομερή λίστα περιπτώσεων στις οποίες αλληλοεπιδρούσε με άτομα και οργανισμούς που συνδέονται στενά με τον Ερντογάν ή έκαναν τις προσφορές του Τούρκου ηγέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για παράδειγμα, ο Οζ μίλησε στη σκηνή του 2019 στο συνέδριο της Νέας Υόρκης του Παγκόσμιου Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (DEIK) – μια ομάδα από την οποία πολλές δυτικές εταιρείες έχουν αποστασιοποιηθεί από τότε που η κυβέρνηση του Ερντογάν ανέλαβε τον έλεγχο του το 2014.

Επίσης το 2019, ο Oz ήταν ο «ειδικός καλεσμένος» σε έναν έρανο για την TASC, της οποίας συμπροεδρεύων είναι ο Τουρκοαμερικανός δικηγόρος Gunay Evinch, που σχετίζεται με την τουρκική κυβέρνηση.

«Δεν είχα καν ασχοληθεί πραγματικά με τίποτα από όλα αυτά μέχρι που αποφάσισα να υποβάλω υποψηφιότητα για τη Γερουσία και ποτέ δεν είχα εμπλακεί πολιτικά στην Τουρκία με οποιαδήποτε ιδιότητα. Δεν έδωσα καν χρήματα σε αυτούς τους οργανισμούς», είπε ο Οζ στην The Washington Post.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024