
Κοροναϊός: Δεν είναι ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα και εφησυχασμούς λέει ο Καπραβέλος
«Δεν ξέρουμε τί θα κάνει η μετάλλαξη «όμικρον» και τί θα προκαλέσει στη συνέχεια» αναφέρει ο Νίκος Καπραβέλος
O διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.
Ο κ. Καπραβέλος μίλησε για την άρση των μέτρων αλλά και την πορεία του κορωνοϊού.
«Είμαστε σε ύφεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο το έργο το έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα και σε εφησυχασμούς. Δεν ξέρουμε τί θα κάνει η μετάλλαξη «όμικρον» και τί θα προκαλέσει στη συνέχεια. Βλέπουμε ότι στο 3ο και 4ο κύμα έπρεπε να σταθεροποιήσουμε τους σκληρούς δείκτες, και αυτό ήταν δύσκολο», δήλωσε αρχικά.
«Πέσαμε αυτή τη βδομάδα στα κρούσματα, αλλά η μείωση δεν είναι τόσο εντυπωσιακή στο μισό, και δεν χρειάζεται να είμαστε βιαστικοί. Εμείς στην εντατική θα είμαστε ήσυχοι εάν δούμε μονοψήφιο αριθμό θανάτων, διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό θα γίνει με το να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. Όταν κατοχυρώσουμε υψηλά ποσοστά ανοσίας, τότε θα μπορέσουμε να δούμε τη συνέχεια», πρόσθεσε.
«Το κριτήριο που κάνει ελέγξιμη την πανδημία ακόμα δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Ο ιός μπορεί να ψάξει τις κατάλληλες συνθήκες για να επιτεθεί. Πρέπει να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους της εστίασης. Ήταν λάθος αυτό», σχολίασε ο κ. Καπραβέλος.
«Όσο αφορά εμβόλιο Novamax, δεν δικαιολογούμαστε εάν δεν επεκτείνουμε τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός σε προφυλάσσει και αποτρέπει νέες μολύνσεις απώλειας ζωής. Για το εάν θα το κάνουμε, θα μας ενημερώσει η επιτροπή εμβόλιασμών που συλλέγει όλα τα στοιχεία», τόνισε αναφορικά με τα εμβόλια.
«Το πρόγραμμα των εμβολιασμών πρέπει να να ακολουθηθεί με ευλάβεια. Η πανδημία ήταν ανεξέλεγκτη στη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χαλαρώσαμε και γι΄ αυτό είχαμε εκτίναξη των κρουσμάτων», κατέληξε λέγοντας ο κ. Καπραβέλος.
- ΗΠΑ: Επιβάτιδα γέννησε εν πτήσει υγιέστατο κοριτσάκι 2,5 κιλών
- Μάλτα: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αμπέλα
- Ινδονησία: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε σύγκρουση τρένων – Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
- Ιράν: Η σταθερότητα στον Κόλπο προϋποθέτει «αξιόπιστες εγγυήσεις» για την ασφάλειά μας
- Μεξικό: Πυρά, οδοφράγματα και αποκλεισμοί δρόμων μετά τη σύλληψη βαρόνου ναρκωτικών
- Η Ουκρανία κατηγορεί το Ισραήλ για παράνομη διακίνηση «κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών»