Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βλαντιμίρ Πούτιν: Θέλει στ΄ αλήθεια να κλέψει το DNA των δυτικών ηγετών;

Βλαντιμίρ Πούτιν: Θέλει στ΄ αλήθεια να κλέψει το DNA των δυτικών ηγετών;

Τι θα μπορούσε να κάνει ο ρώσος πρόεδρος με το γενετικό υλικό του Μακρόν και του Σολτς;

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για την άρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και του Όλαφ Σολτς να επιτρέψουν στη Ρωσία να τους υποβάλει σε μοριακό εστ κοροναϊού προκειμένου να συναντηθούν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, από φόβο ότι το Κρεμλίνο έχει κακούς σκοπούς για το DNA τους.

Το Associated Press δημοσίευσε άρθρο στο οποίο εξηγεί πώς συνδέεται ένας τυπικός έλεγχος με ζητήματα εθνικής ασφάλειας και διεθνούς κατασκοπείας, τονίζοντας ότι αν και η γενετική θα μπορούσε κάποτε να γίνει χρήσιμο όπλο στη φαρέτρα των μυστικών υπηρεσιών, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η μέρα δεν είναι κοντά.

Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να συμβεί – αλλά πιθανότατα δεν συμβαίνει ακόμη;

Κατηγορούν όντως οι δυτικοί ηγέτες τη Ρωσία ότι θα χρησιμοποιήσει το DNA τους;

Όχι, όμως αυτό δεν έχει σταματήσει τις εικασίες, σημειώνει το AP.

Οι γαλλικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν την υπόθεση, όμως απέρριψαν την ιδέα ότι οι Ρώσοι προσπαθούσαν να κλέψουν το DNA του Μακρόν.

Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι όροι που έθεσε ο Πούτιν για να επιτρέψει στον Μακρόν να τον προσεγγίσει ήταν «απαράδεκτοι» και «δεν ήταν συγκρίσιμοι» με τους αντίστοιχους του γάλλου προέδρου. Κι έτσι προέκυψε το παρανοϊκά μεγάλο τραπέζι που είδαμε στις φωτογραφίες.

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ δήλωσε ότι «διστάζει» να σχολιάζει την αναστάτωση μετά την επίσκεψη Μακρόν. Όμως δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι ο Σολτς ακολούθησε την ίδια διαδικασία που απαιτεί η Γερμανία από ξένους αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο απαιτεί επίδειξη αποτελεσμάτων μοριακού ελέγχου και, σε περίπτωση αμφιβολιών, την παρουσία γιατρού εντός του αεροπλάνου για να επιβλέψει τη διενέργεια του τε4στ.

«Η ρωσική πλευρά δεν το βλέπει έτσι και είπε ότι αν πρόκειται να κάνει τεστ, αυτό θα πρέπει να είναι ρωσικό. Και ο καγκελάριος αποφάσισε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να το κάνει», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Όμως εγώ θα απέφευγα τις υπερβολικές ερμηνείες».

Γιατί δεν εμπιστεύονται τη Ρωσία η Γαλλία και η Γερμανία;

Και οι δυο χώρες είναι μέρος του ΝΑΤΟ, στο οποίο μετέχουν και οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Αρχικά, η Βορειοατλαντική Συμμαχία σχηματίστηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από τους συμμάχους της Δύσης απέναντι στη Σοβιετική Ένωση.

Η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πιόνι για να υπονομεύσει τη Ρωσία και επικαλείται το συγκεκριμένο επιχείρημα για να συνεχίσει να συγκεντρώνει στρατιώτες γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Τι μπορεί να μάθει κανείς από το DNA μας;

Το DNA βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας, ενώ λήψη δείγματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλές μεθόδους, μεταξύ των οποίων και το ρινικό επίχρισμα. Ωστόσο, τα μοριακά τεστ αναζητούν άλλης μορφής γενετικό υλικό και συγκεκριμένα το RNA του ιού.

«Αυτά τα δείγματα περιέχουν τόνους ανθρώπινου DNA», τονίζει στο AP ο Κένι Μπέκμαν, διευθυντής του Κέντρου Γονιδιωματικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Είναι βέβαιο ότι μπορείς να πάρεις αυτό το δείγμα, να απομονώσεις το DNA και να κάνεις ό,τι εξέταση σε ενδιαφέρει για αυτό το άτομο».

Το DNA περιέχει τις οδηγίες που μας επιτρέπουν να επιβιώνουμε και να αναπτυσσόμαστε. Το DNA του καθενός μας είναι μοναδικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μάθουμε την καταγωγή των προγόνων μας, για να βρούμε άγνωστους συγγενείς, αλλά και για να ενημερωθούμε για τον κίνδυνο που διατρέχουμε από γενετικές ασθένειες ή γενετικές ανωμαλίες που συνδέονται με προβλήματα υγείας.

Στην εγκληματολογία, το DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση ενός ατόμου με τα διαθέσιμα στοιχεία ή τον αποκλεισμό κάποιου από τη λίστα των υπόπτων.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους παγκόσμιους ηγέτες;

«Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το DNA για να εντοπίσεις τον κίνδυνο ασθενειών, επομένως θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από κάποια ασθένεια», εξηγεί ο Χάουαρντ Μακλέοντ, γενετιστής και διευθυντής ιατρικής ακριβείας της Κοινοπραξίας Γηριατρικής Ογκολογίας στη Φλόριντα. «Επίσης μπορείς να αναζητήσεις στοιχεία για την καταγωγή τους που στη συνέχεια θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις εναντίον τους».

Σε γενικές γραμμές, όμως, σημειώνει, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να μάθει απόρρητες πληροφορίες από το DNA ενός ηγέτη μοιάζει «πολύ πιο τρομακτικό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα».

Ο Μπέκμαν αναφέρει ότι είναι «παρατραβηγμένο» να θεωρήσει κανείς ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να έχουν πολιτικό αντίκτυπο.

«Τι θα κάνεις, θα πεις ότι ο Μακρόν διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για αρτηριακή πίεση;» αναρωτιέται. «Από την άλλη, βέβαια, προσωπικά δεν αφιερώνω χρόνο για να βρω τρόπους να χρησιμοποιήσω τις γενετικές πληροφορίες κάποιου εναντίον του».

Ο Τζορτζ Ανάς, ειδικός σε ζητήματα βιοηθικής που έχει γράψει πολλές φορές για τη σημασία της γενετικής ιδιωτικότητας, ξεκαθαρίζει στο AP: «Το DNA δεν είναι μαγικό. Θα σου δώσει κάποιες πληροφορίες, αλλά δεν θα σου πει πώς μπορείς να δολοφονήσεις κάποιον».

Όμως ακόμη κι αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο, ακόμη και ο παραμικρός φόβος αρκεί για να αποθαρρύνει τους ηγέτες. Και η Ρωσία είναι διαβόητη για τη χρήση της στρατηγικής kompromat, δηλαδή του εκβιασμού μέσω της απειλής δημοσίευσης ντροπιαστικών πληροφοριών.

Γιατί δεν φοράνε απλώς μια μάσκα;

Ο Πούτιν έχει αποφύγει τις μάσκες σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι είναι κατά τα άλλα πολύ προσεκτικός με τα μέτρα κατά του κοροναϊού. Ο 69χρονος εμφανίζεται να εργάζεται κυρίως από το σπίτι και οι δημόσιες εμφανίσεις του σπάνιζαν πριν τον πλήρη εμβολιασμό του με το εμβόλιο Sputnik-V.

Ποια στρατηγική ακολουθούν οι ΗΠΑ για τα τεστ;

Αν και γενικώς οι ΗΠΑ επιτρέπουν στους επισκέπτες να εμφανίζουν αποτελέσματα μοριακού που πραγματοποίησαν υπό τους δικούς τους όρους, στο παρελθόν φαίνεται πως έχουν κάνει τα δικά τους πειράματα με το DNA των δυνητικών αντιπάλων τους.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες που διέρρευσε το Wikileaks υποστήριζαν ότι διπλωματικά τηλεγραφήματα της περιόδου Ομπάμα συμβούλευαν τους αμερικανούς διπλωμάτες σε συγκεκριμένα αφρικανικά κράτη να συλλέγουν «δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες, DNA και ιριδοσκοπήσεις από «σημαντικούς και αναδυόμενους» αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και θρησκευτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες.

Τελικά υπάρχει λόγος που ανησυχούν οι δυτικοί ηγέτες;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πλέον κακή χρήση που θα μπορούσε να γίνει στο DNA τους θα αφορούσε την αποκάλυψη κάποιου σκανδάλου – και όχι τη δημιουργία ενός… προεδρικού κλώνου.

Όμως ποτέ δεν ξέρεις πού θα καταλήξει το DNA σου. Λίγα χρόνια πριν, μια ανώνυμη οργάνωση που αυτοαποκαλούνταν Πρόγραμμα Ειλικρίνειας, ισχυριζόταν ότι είχε υποκλέψει το DNA μιας σειράς από ηγέτες που είχαν λάβει μέρος στη σύνοδο του Νταβός. Η οργάνωση υποστήριζε ότι θα δημοπρατούσε τα δείγματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους κινδύνους του καπιταλισμού της παρακολούθησης, όμως η δημοπρασία αναβλήθηκε εξαιτίας νομικών κωλυμάτων – και όλα δείχνουν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024