Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tips και σωστές πρακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας

Tips και σωστές πρακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας

Πως μπορεί ένα νοικοκυριό να πετύχει την πολυπόθητη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης;

Με την ενεργειακή κρίση να έχει βάλει «φωτιά» στην τσέπη των καταναλωτών, η εφαρμογή καλών πρακτικών για εξοικονόμηση, μοιάζει πιο σημαντική από ποτέ. Πολλές φορές αυτή η αλλαγή «καταναλωτικής συμπεριφοράς» μας φοβίζει γιατί νομίζουμε πως συνεπάγεται διάφορες δύσκολες «θυσίες». Όμως η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για απλές και εύκολες πρακτικές, η εφαρμογή των οποίων μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών και να τους εξασφαλίσει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Υιοθετώντας, λοιπόν, μία νέα και διαφορετική νοοτροπία συμβάλλουμε σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα μειώνουμε τους οικιακούς λογαριασμούς μας.

Κι όμως, με κάποιες βασικές πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας μπορούμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, χωρίς να χάσουμε την άνεση από την καθημερινότητά μας.

.

Κεφάλαιο Θέρμανση:

  • Κρατήστε καθαρά και εξαερωμένα τα σώματα καλοριφέρ. Με το ειδικό κλειδί μπορείτε να κάνετε εξαέρωση σε όλα τα σώματα του σπιτιού σας, ιδανικά πριν την έναρξη της περιόδου λειτουργίας τους. Σε ένα σωστά εξαερωμένο σώμα, η κυκλοφορία του νερού δεν παρεμποδίζεται από τον αέρα – που στα πρώτα στάδια λειτουργίας φυλακίζεται μέσα σε αυτό – με αποτέλεσμα να έχουμε σαφώς καλύτερη απόδοση.
  • Καθαρίστε τακτικά όλα τα θερμαντικά σώματα. Η σκόνη είναι ένας ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας και εμποδίζει σημαντικά τη σωστή λειτουργία των θερμαντικών σας σωμάτων.
  • Απομακρύνετε διακοσμητικά αντικείμενα από τα θερμαντικά σώματα. Τοποθετώντας διακοσμητικά κουβούκλια γύρω από τα θερμαντικά σώματα ή ακόμη και κάποιο ράφι πάνω από αυτά ουσιαστικά εμποδίζετε τη διάχυση του ζεστού αέρα στο χώρο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν κρύβετε τα σώματα πίσω από έπιπλα ή βαριές κουρτίνες. Είναι σημαντικό λοιπόν να τα απεγκλωβίσετε για να «αναπνέουν» ελεύθερα.
  • Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας κλείστε τυχόν κενά γύρω από πόρτες και παράθυρα με μονωτικό υλικό, όπως αυτοκόλλητες ταινίες του εμπορίου ή σιλικόνη
  • Κρατήστε τις εσωτερικές πόρτες όλων των δωματίων ανοιχτές για να εξασφαλίσετε, με φυσικό τρόπο, την ομοιογένεια της θερμοκρασίας ολόκληρου του σπιτιού.
  • Διατηρείστε σε σταθερή θερμοκρασία τα κλιματιστικά (όχι πάνω από 25 °C) και την λειτουργία αυτόνομης θέρμανσης (γύρω στους 20 °C). Μέγιστη άνεση που συνοδεύεται από εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει να έχετε την κατάλληλη θερμοκρασία την κατάλληλη στιγμή: 19°C όταν είστε στο σπίτι, 16°C αν λείπετε για λιγότερο από 48 ώρες. Έτσι ώστε όταν επιστρέψουμε και την ανεβάσουμε στους 22 °C, δεν θα χρειαστεί να «κάψει» πολύ ο λέβητας για να ζεστάνει τον χώρο. Ευτυχώς, για να μπορέσετε να απλοποιήσετε αυτούς τους κανόνες της άνεσης και της εξοικονόμησης ενέργειας, υπάρχουν «αυτοματοποιημένες» λύσεις: μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, με τον οποίο μπορείτε να προσαρμόσετε, να ρυθμίσετε και να προγραμματίσετε τη θερμοκρασία του σπιτιού σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σας
  • Ανοίξτε τις κουρτίνες για επαρκή φωτισμό. Επιτρέψτε στο εσωτερικό του σπιτιού σας να «λιαστεί» και εξοικονομείστε έως και 20% των αναγκών σας σε ενέργεια για θέρμανση.
  • Το βράδυ καλό είναι να κλείνετε πόρτες και παντζούρια, ώστε να «μπαίνει» όσο το δυνατό λιγότερο κρύο μέσα στο σπίτι.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και η εξασφάλιση της μέγιστης άνεσης μέσα στο σπίτι είναι κάτι που επιθυμούμε όλοι μας και μπορούμε να επιτύχουμε εύκολα. Όμως, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως δεν υπάρχει πιο ουσιαστική παρέμβαση και βαθιά τομή από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, όπως αυτή μπορεί να γίνει μέσω της αναδρομικής θερμομόνωσης και της αντικατάστασης των κουφωμάτων. Παρεμβάσεις που έχουν αρκετά σημαντικό κόστος, αλλά αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα, μειώνοντας τις απαιτήσεις για θέρμανση και ψύξη κατά περισσότερο από 50%. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε προσφερόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο – όπως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» – θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά.

Κεφάλαιο Ηλεκτρική Ενέργεια:

  • Επιλέξτε σκεύη που εφαρμόζουν καλά στις εστίες για μέγιστη απόδοση
  • Χαμηλώστε την φωτιά όταν αρχίζει να βράζει το φαγητό, ώστε απλώς να συντηρείται ο βρασμός
  • Επιλέξτε ψυγείο με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Είναι μία συσκευή που καταναλώνει πολλή ενέργεια – λόγω του ότι λειτουργεί όλο το 24ωρο – επομένως είναι σημαντικός παράγοντας η ενεργειακή της κλάση
  • Ανάβετε το θερμοσίφωνα όσο και όταν τον χρειάζεστε, ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό. Για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, η λύση είναι η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών, η χρήση των οποίων μπορεί να καλύψει ηλιακά έως και το 80% των απαιτήσεων σε ζεστό νερό.
  • Δώστε προσοχή στα φώτα των δωματίων. Η ενέργεια που θα καταναλώσετε αν ξεχνάτε διάφορα φώτα ανοιχτά, θα μπορούσε να κρατήσει το σπίτι σας ζεστό για τρεις ολόκληρους μήνες
  • Καθαρίστε τακτικά τις λάμπες των φωτιστικών και θα δείτε ότι αποδίδουν καλύτερα
  • Εγκαταστήστε παντού λαμπτήρες LED για συνεχή εξοικονόμηση ενέργειας
  • Βγάζετε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε από τις πρίζες. Οι συσκευές που αφήνονται σε standby συντελούν στην άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Απλές κινήσεις, όπως το να σβήσετε την καφετιέρα, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και επομένως και στην εξοικονόμηση του κόστους του ρεύματος. Αν δεν εμπιστεύεστε απόλυτα την μνήμη σας μπορείτε να εγκαταστήσετε μέχρι και «διακόπτες σεναρίων» που ελέγχουν τις πρίζες ώστε να κλείνετε όλες τις συσκευές με μία μόνο κίνηση πριν πάτε για ύπνο. Έτσι, μπορείτε να επιτύχετε για παράδειγμα εξοικονόμηση ενέργειας έως και 50% σε ένα κύκλωμα φωτισμού

Σήμερα διατίθενται στην ελληνική αγορά μια σειρά έξυπνων συσκευών που η χρήση τους οδηγεί σε σημαντικά οικονομικά οφέλη για ένα μέσο νοικοκυριό, εκτός από τα μεγάλα οφέλη στο περιβάλλον. Όλες οι συσκευές διατίθενται σε τιμές που γίνονται ολοένα και πιο προσιτές σε ένα μέσο νοικοκυριό διαθέτοντας τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.

Εκτός από τις παραπάνω συμβουλές που θα κάνουν την ζωή σας στο σπίτι καλύτερη, πιο οικονομική και πιο φιλική προς το περιβάλλον, η Protergia προσφέρει δωρεάν την εφαρμογή My Protergia για όλα τα κινητά τηλέφωνα που θα σας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς μπορείτε:

  • να καταχωρείτε μόνοι σας τις ενδείξεις, ώστε να λαμβάνετε εκκαθαριστικό σε κάθε τιμολόγηση (αναλυτικές πληροφορίες στο ειδικό video)
  • να βλέπετε την μηνιαία σας κατανάλωση
  • να βλέπετε την κατανάλωση των γύρω σπιτιών (εφόσον υπάρχουν στοιχεία)
  • να επισκέπτεστε συχνά τη σελίδα με όλα τα energy tips, που ανανεώνεται τακτικά

.

Τα  οικονομικά προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος της Protergia για το σπίτι, καλύπτουν τις ανάγκες σας για φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας πραγματικά ανταγωνιστικές χρεώσεις και ξεκάθαρο τρόπο τιμολόγησης.

Ενημερωθείτε για όλα τα διαθέσιμα προγράμματα επιλέγοντας ένα από τα προϊόντα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες και ενημερωθείτε αναλυτικά για τις τιμές και τα χαρακτηριστικά τους.

Γιατί με το My Protergia, τώρα μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας την διαχείριση του λογαριασμού και της κατανάλωσής σας.

Έτσι, ένας νέος έξυπνος κόσμος γεννιέται που δίνει πλέον τη δυνατότητα ακόμη και σε ένα μέσο νοικοκυριό να αναζητήσει λύσεις πέραν των παραδοσιακών προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, διατηρώντας το βιοτικό του επίπεδο σταθερό.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024