Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανική κρίση: Το πιο σημαντικό θέμα στα ρωσικά ΜΜΕ είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Ουκρανική κρίση: Το πιο σημαντικό θέμα στα ρωσικά ΜΜΕ είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, άμεσα εμπλεκόμενοι στην ουκρανική κρίση, δεν βλέπουν με καλό μάτι τις δραματικές προειδοποιήσεις που απευθύνει η Ουάσιγκτον, κάνοντας λόγο και οι δύο πλευρές για σενάρια πανικού...

Μετά τις τελευταίες κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων και την έκκληση της Ουάσιγκτον προς όλους τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, παρόμοιες οδηγίες εκδίδουν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (στη φωτογραφία, επάνω, κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας).

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι μόλις εκδηλωθεί ρωσική επίθεση, που μπορεί μάλιστα να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές, θα είναι πολύ αργά για επαναπατρισμούς.

Αλλά οι άμεσα εμπλεκόμενοι, τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί, δεν βλέπουν με καλό μάτι τις δραματικές προειδοποιήσεις που απευθύνει η Ουάσιγκτον. Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για σενάρια πανικού, η δε Ρωσία βλέπει οργανωμένη «επιχείρηση προπαγάνδας» πίσω από τις αμερικανικές πιέσεις.

Η κατάσταση στη Ρωσία

Αμερικανικά στρατεύματα καταφθάνουν στη Ρουν, κοντά στο λιμάνι της Κωνστάντζας

Στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αυτές τις μέρες το πιο σημαντικό θέμα δεν είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά οι… χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου και κυρίως οι μεγάλες διακρίσεις για τους ρώσους αθλητές, αλλά και το σκάνδαλο ντόπινγκ που αίφνης προέκυψε με «πρωταγωνίστρια» τη 15χρονη αθλήτρια του πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα.

Στα τελευταία θέματα των δελτίων περιλαμβάνονται οι ανταποκρίσεις από την εμπόλεμη περιοχή στο Ντονέτσκ, με τους κατοίκους να δηλώνουν ότι «ανησυχούν για πιθανή προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων».

Ακολουθεί πολιτικό σχόλιο, με το οποίο η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, καλείται να δει από κοντά τον «ανθρώπινο πόνο, αλλά όχι μόνο στην ουκρανική πλευρά».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 14.000 άνθρωποι στην εμπόλεμη ζώνη. Τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στις περιοχές που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές.

Οι ντόπιοι λένε ότι σε περίπτωση ουκρανικής επίθεσης ελπίζουν να παρέμβουν τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν «για να τους σώσουν». Περίπου 125.000 ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα.

Η κατάσταση στην Ουκρανία

Τα σενάρια πολέμου δεν φαίνεται να επηρεάζουν την καθημερινότητα στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισημαίνει ότι από το 2014 η χώρα του βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Υποστηρίζει όμως ότι τα σενάρια κλιμάκωσης που επικαλείται η Δύση μάλλον βλάπτουν παρά ωφελούν τη χώρα του.

«Ο πανικός μας είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τους εχθρούς μας», τονίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, λέγοντας μάλιστα ότι «θα ήταν ευγνώμων, εάν μπορούσε κάποιος να του δώσει συγκεκριμένα και αδιάσειστα στοιχεία για επικείμενη ρωσική εισβολή».

Ολα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει συντονίσει τις ενέργειές της με το ίδιο το Κίεβο. Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας συνεδρίασε στο Χάρκοβο, σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά δεν έλαβε αποφάσεις για έκτακτα μέτρα.

«Οταν τα σχέδια του εχθρού δημοσιεύονται, τότε αχρηστεύονται», δηλώνει μέσω Facebook η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλίχαρ. Η καθημερινότητα στο ίδιο το Κίεβο δεν προμηνύει κάτι ανησυχητικό. Ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους, τα καφέ είναι γεμάτα, πλανόδιοι μουσικοί συμπληρώνουν την εικόνα.

Τί θέλει να επιτύχει ο Πούτιν;

Σοβαρές οικονομικές κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου;

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρωταγωνιστεί στην τηλεφωνική διπλωματία. Θέλει πράγματι να εισβάλει στην Ουκρανία; Njet, όχι, λέει σε όλους τους συνομιλητές του, αλλά στη Δύση κανείς δεν τον πιστεύει πραγματικά.

Μάλιστα, ο Πούτιν έχει τονίσει στον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, αλλά και στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ότι ο ίδιος θέλει να πιέσει την Ουκρανία να υλοποιήσει δεσμεύσεις, που απορρέουν από τη μέχρι στιγμής συμφωνία για την ειρήνευση στην κοιλάδα του Ντονμπάς.

Η Μόσχα έχει εξοργιστεί από δηλώσεις του ουκρανού προέδρου ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τη συγκεκριμένη συμφωνία. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο κορυφής συνεχίζονται, με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς να αναμένεται τη Δευτέρα στο Κίεβο και την επόμενη μέρα στη Μόσχα.

Ο Πούτιν αναμένεται να υπενθυμίσει στον συνομιλητή του το επίμονο αίτημα της Ρωσίας για «εγγυήσεις ασφαλείας» από το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα αισθάνεται να απειλείται από το ΝΑΤΟ και θέλει να αποτρέψει την επέκταση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία.

Ηδη, τα τελευταία χρόνια, τα πολυάριθμα στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ καθώς και οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία από τους Αμερικανούς, αλλά και από άλλες δυτικές κυβερνήσεις, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στους ρώσους στρατιωτικούς.

Η αυξημένη στρατιωτική παρουσία στη ρωσική πλευρά των συνόρων θεωρείται μέσο πίεσης για απτά αποτελέσματα στις διαβουλεύσεις περί «εγγυήσεων ασφαλείας».

Τί κερδίζει η Ρωσία από έναν πόλεμο;

Ειδικοί εκτιμούν ότι μία πολεμική αναμέτρηση μόνο μειονεκτήματα θα είχε για τη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί μάλιστα τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως υποχείριο για να εξυπηρετήσουν δικούς τους γεωπολιτικούς στόχους και να αποσταθεροποιήσουν τη Ρωσία.

Αλλά και η Ευρώπη θα επηρεαζόταν από το ωστικό κύμα μίας πολεμικής σύγκρουσης. Ηδη σήμερα (σ.σ. χθες) το ρωσικό και το ουκρανικό νόμισμα υποχωρούν έναντι του δολαρίου και οι επενδυτές διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στις δύο χώρες.

Ιδιαίτερα για τη ρωσική οικονομία, που βασίζεται σε εξαγωγές πρώτων υλών, οι οικονομικές συνέπειες θα ήταν οδυνηρές. «Ο Πούτιν θέλει να κερδίσει σεβασμό, επιδεικνύοντας στρατιωτική ισχύ» λέει ο Αντρέι Κλεσνίκοφ, ερευνητής στο Carnegie Center της Μόσχας.

«Αλλά δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι με τον πόλεμο, ούτε να κινητοποιήσει την κοινή γνώμη. Με πόλεμο σίγουρα δεν βελτιώνεται η πιστοληπτική ικανότητα της ρωσικής οικονομίας».

Σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας, η Δύση απειλεί με σημαντικές κυρώσεις, ιδιαίτερα μ΄ ένα «τέλος» για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σχετικές δηλώσεις έχει κάνει ήδη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αν και η Γερμανία δεν έχει εκφράσει ξεκάθαρη στάση. Υπό συζήτηση είναι επίσης τιμωρητικά μέτρα της ΕΕ, της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, που θα εστιάζουν σε ρωσικές τράπεζες ή άλλους κομβικούς κλάδους της οικονομίας.

Ενα είδος «πυρηνικής βόμβας» για τη ρωσική οικονομία θεωρείται ο ενδεχόμενος αποκλεισμός από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, που όμως θα είχε συνέπειες και για τους δυτικούς εμπορικούς εταίρους της Μόσχας.

Για πρώτη φορά πάντως η Δύση απειλεί με μέτρα που θα στρέφονται άμεσα εναντίον ολιγαρχών που διατηρούν προνομιακές σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024