Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρωμα... σκανδάλου στη Formula1

Αρωμα… σκανδάλου στη Formula1

Η αμφιλεγόμενη κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος από τον Μαξ Φερστάπεν ενισχύεται από τις «περίεργες» συνομιλίες που είχε η ομάδα της Red Bull με τον αλυτάρχη, όντας στα όρια της χειραγώγησης!

γράφει ο Νίκος Λιβανός

Με «κινητή βόμβα» επάνω σε τέσσερις τροχούς μοιάζει ο χώρος της Formula1, μετά τις αποκαλύψεις του BBC που αναφέρουν ότι ο Μάικλ Μάσι, ο έμπειρος αλυτάρχης του αγώνα στο τελευταίο γκραν πρι, είχε «ύποπτες» συνομιλίες με την πρωταθλήτρια Red Bull!

Στην ουσία, ο πλέον αμφιλεγόμενος αγώνας και η «εύθραυστη» κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Red Bull στον τελευταίο γύρο βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο και ανάβουν ξανά φωτιές που θα φέρουν νέο κύκλο διερευνήσεων για το πόσο «καθαρά» κέρδισε ο 24χρονος Μαξ Φερστάπεν το πρωτάθλημα και αν τελικά έχει δίκιο η επιμονή της Mercedes που δεν έχει σταματήσει να μιλάει για κατάφωρη αδικία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού δηλώνει ενήμερη για την ύπαρξη συνομιλιών ανάμεσα στην ομάδα της Red Bull και στον διευθυντή αγώνων της Formula1 Μάικλ Μάσι.

Συγκεκριμένα, οι ύποπτες συνομιλίες αποτελούν μία ακόμα ένδειξη ότι οι κρίσιμες αποφάσεις του αλυτάρχη στους τελευταίους γύρους του γκραν πρι στο Αμπου Ντάμπι, με μήλον της Εριδος τον αμφισβητούμενο τρόπο με τον οποίο επανεκκίνησε ο αγώνας μετά την αποχώρηση του αυτοκινήτου ασφαλείας, επί της ουσίας υπαγορεύτηκαν από τα αφεντικά της Red Bull.

Και υπαγορεύτηκαν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, στο πιο καθοριστικό σημείο, που άλλαξε δραματικά τη ροή του αγώνα υπέρ του Φερστάπεν, οδηγώντας τον στο πρώτο σκαλί του βάθρου, αγκαλιά, το πιο σημαντικό, με τον πρώτο του, πολυπόθητο τίτλο. Οι Αρχές καλούνται εδώ και δύο μήνες να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο επανεκκίνησε ο αγώνας μετά την αποχώρηση του αυτοκινήτου ασφαλείας και αν όντως έχουν γίνει παρατυπίες.

Πάντως, τα ραδιοφωνικά μηνύματα μεταξύ των ομάδων και του αλυτάρχη είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες και φαίνεται ότι θα ρίξουν φως στις ύποπτες συνομιλίες. Ειδικότερα, ο αθλητικός διευθυντής της Red Bull Τζόναθαν Γουίτλεϊ ακούγεται να συμβουλεύει τον αλυτάρχη για το πώς πρέπει να πράξει ώστε να επανεκκινήσει το γκραν πρι πριν ολοκληρωθεί, τη στιγμή που ακόμη στην πίστα ήταν το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Η συνομιλία που «καίει» τη Red Bull και τον Μάσι είναι η εξής: «Aυτά τα μονοθέσια που βρίσκονται έναν γύρο πίσω δεν χρειάζεται να τα αφήσεις όλα να περάσουν και να περιμένεις να πιάσουν τους υπόλοιπους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους αφήσεις να περάσουν και μετά θα έχουμε τον αγώνα στα χέρια μας» ανέφερε ο Τζόναθαν Γουίτλεϊ στον Μάσι, με τον τελευταίο να δείχνει ότι συμφωνεί και να αναφέρει μονολεκτικά: «Καταλαβαίνω».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Το μονοθέσιο του Φερστάπεν «έπιασε στον ύπνο» τον Χάμιλτον, κέρδισε χρόνο και με μια επική προσπέραση οδήγησε την ομάδα του στη νίκη.

Η αμφισβητούμενη νίκη του Φερστάπεν δεν πέρασε στα ψιλά. Η γερμανική ομάδα άσκησε δύο ενστάσεις για την παράτυπη προσπέραση του Φερστάπεν. Ομως, και οι δύο ενστάσεις, λίγο μετά το γκραν πρι στο Aμπου Ντάμπι, έπεσαν στο κενό και απορρίφθηκαν. Η Red Bull χαρακτήρισε τις ενστάσεις της Mercedes ως κινήσεις απελπισίας, τονίζοντας ότι η Mercedes δεν έχει μάθει να χάνει.

«Η στρατηγική μας ήταν αυτή που μας χάρισε το πρώτο μας πρωτάθλημα με τον Φερστάπεν» είχε δηλώσει η Red Bull συμπληρώνοντας: «Στο άθλημα αυτό δεν αγωνιζόμαστε με δικηγόρους, και είναι κρίμα που κατέληξαν εκεί τα πράγματα».

Η απρόσμενη αυτή τροπή δεν προκάλεσε μόνο τη δυσαρέσκεια της Mercedes και του βρετανού πιλότου Λιούις Χάμιλτον που έχασε τον όγδοο τίτλο του μέσα από τα χέρια του, αλλά έφερε και μια πρωτόγνωρη πόλωση ανάμεσα στους χιλιάδες θεατές του αθλήματος, οι οποίοι είδαν τις δύο αντίπαλες ομάδες να βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου κόντρα.

Εδώ και δύο μήνες η FIA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου), αμέσως μετά το τελευταίο και καθοριστικό γκραν πρι, έχει προβεί σε εκτεταμένες έρευνες, τόσο στους κύκλους των αγωνοδικών όσο και στις συνομιλίες μεταξύ των ομάδων.

Πάντως, πριν από λίγες ημέρες ο οκτώ φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο WRC Σεμπαστιάν Οζιέ τάραξε τα νερά της Formula1 με μια δήλωσή του που συζητήθηκε και, όπως φαίνεται, άναψε και πάλι φωτιές στα πιτ στοπ του μηχανοκίνητου σπορ.

Συγκεκριμένα, ο Οζιέ χαρακτήρισε «κλοπή» αυτό που έγινε στο τελευταίο γκραν πρι της Formula1 το 2021: «Ο Λιούις είναι σε ένα τρομερά ανταγωνιστικό περιβάλλον και πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο για εκείνον να δεχθεί ό,τι έγινε. Ενιωσε ξεκάθαρα πως τον έκλεψαν. Ας μην κρύψουμε τα λόγια μας, η αλήθεια είναι πως τον έκλεψαν».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024