Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Το θετικό τεστ της Βαλίεβα και το ιστορικό της τριμεταζιδίνης στο ντόπινγκ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Το θετικό τεστ της Βαλίεβα και το ιστορικό της τριμεταζιδίνης στο ντόπινγκ

Το 2014 o WADA πρόσθεσε για πρώτη φορά την τριμεταζιδίνη στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, ταξινομώντας το φάρμακο για την καρδιά ως διεγερτικό

Μετά από 24ωρο φημών και ανώνυμων διαρροών, η ρωσική εφημερίδα RBC ανέφερε ότι το αστέρι της ρωσικής ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ, η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία.

Το Associated Press, επικαλούμενο τη ρωσική εφημερίδα, ανέφερε ότι η Βαλίεβα -το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο που λίγες μέρες πριν έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε τετραπλό άλμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες– προφανώς βρέθηκε θετική πριν από τους Αγώνες του Πεκίνου, ίσως και πριν ακόμη από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τον Ιανουάριο.

Οι διεθνείς αθλητές ελέγχονται τυχαία ανά πάσα στιγμή, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και εκτός των αγώνων. Η Βαλίεβα φέρεται να βρέθηκε θετική στο φάρμακο τριμεταζιδίνη, το οποίο είναι ένα καρδιακό φάρμακο που γενικά συνταγογραφείται σε ασθενείς με στηθάγχη για τη διατήρηση σταθερής της ροής του αίματος και την πρόληψη έμφραξης που μπορεί να σταματήσει την καρδιά.

Μπορεί, επίσης, να μειώσει τη φλεγμονή και να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθά τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε στεντ ή εγχειρήσεις καρδιάς να διατηρήσουν σταθερή τη ροή του αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα.

Το ιστορικό της τριμεταζιδίνης στο ντόπινγκ

Η ουσία αυτή έχει μια πιο σκοτεινή ιστορία τα τελευταία χρόνια ως παράγοντας ντόπινγκ από αθλητές που αναζητούν επιπλέον πλεονέκτημα στην αντοχή, είτε για προπόνηση είτε για τους αγώνες.

Το 2014 o WADA πρόσθεσε για πρώτη φορά την τριμεταζιδίνη στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών, ταξινομώντας το φάρμακο για την καρδιά ως διεγερτικό. Έναν χρόνο μετά, το 2015, η τριμεταζιδίνη επαναταξινομήθηκε από τον WADA ως μεταβολικός ρυθμιστής. Αυτή η αλλαγή κατέστησε την τριμεταζιδίνη παράνομη τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Η Βαλίεβα προφανώς δεν είναι η πρώτη αθλήτρια που εντοπίστηκε να έχει κάνει χρήση της ουσίας αυτής.

Ο Κινέζος κολυμβητής Σουν Γιανγκ εξέτισε ποινή αποκλεισμού τριών μηνών το 2014 αφού βρέθηκε θετικός στην ουσία, ενώ η Ρωσίδα αθλήτρια του μπομπσλέντ Ναντέζντα Σέργκεβα αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 και εξέτισε ποινή αποκλεισμού οκτώ μηνών για χρήση της ίδιας ουσίας.

Δεν είναι σαφές εάν η Βαλίεβα έχει καρδιακή πάθηση ή έχει άλλον λόγο για νόμιμη χρήση του φαρμάκου. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα έπρεπε επίσης να λάβει ειδική χορήγηση ή ιατρικό επίδομα για να χρησιμοποιήσει το φάρμακο.

Υπο αμφισβήτηση το χρυσό μετάλλιο

Μετά την αποκάλυψη-σοκ για τη χρήση της απαγορευμένης ουσίας από την 15χρονη αθλήτρια, τέθηκε υπό αμφισβήτηση το χρυσό μετάλλιο της Ρωσίας στο καλλιτεχνικό πατινάζ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Αν και η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι το μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ της χώρας τους, βρέθηκε θετική στο τεστ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε και πέτυχε να αναβληθεί δυο φορές η τελετή απονομής του χρυσού μεταλλίου τόσο της 15χρονης όσο και τη υπόλοιπής Ρωσικής ομάδας, λέγοντας ότι διεξάγονται «νομικές διαβουλεύσεις».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024