Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δύσκολη η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπευτικές εξελίξεις

Δύσκολη η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπευτικές εξελίξεις

Νέα ευρωπαϊκά προγράμματα επιτρέπουν βελτίωση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης του καρκίνου, όμως η νομοθεσία δεν συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις, βάζοντας εμπόδια στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών

Μονάδες ημερήσιας νοσηλείας πρόκειται να δημιουργηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η διαδικασία για ψηφιακό φάκελο των ογκολογικών ασθενών.

Παράλληλα, η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και την 1η δράση του εθνικού ψηφιακού προγράμματος αντιμετώπισης του καρκίνου.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν στη διάρκεια του 6ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο γενικός γραμματέας Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αντίστοιχα.

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας, επεσήμανε ότι «Η Ευρώπη και κατ’ επέκταση και η χώρα μας διαθέτουν πλέον τα χρηματοδοτικά εργαλεία και την πολιτική βούληση να επενδύσουν στους τομείς έρευνας και καινοτομίας», ενώ η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου που «σκοπεύει να λειτουργήσει ως ένας οδικός χάρτης για την ομογενοποίηση των πολιτικών των κρατών της Ε.Ε με στόχο τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης».

Στις ανισότητες της αντιμετώπισης της νόσου, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον έλεγχο του Καρκίνου (UICC) Cary Adams, επισημαίνοντας πως η παγκόσμια καμπάνια #CloseTheCareGap έχει στόχο την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου».

Κάθε ώρα μετρά

Το κύριο μήνυμα των 40 συλλόγων ασθενών με καρκίνο που αποτελούν την ΕΛΛΟΚ, ήταν ότι «Για την αντιμετώπιση του καρκίνου, κάθε μέρα μετρά».

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καίτη Αποστολίδου, τόνισε όμως, ότι η νομοθεσία δεν συμβαδίζει με την ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ η ογκολογική θεραπεία ταλανίζεται από σημαντικές καθυστερήσεις και σημαντικές δυσχέρειες πρόσβασης των ασθενών.

«Για την αντιμετώπιση του καρκίνου κάθε μέρα μετρά» ήταν το κύριο μήνυμα, το οποίο οι σαράντα σύλλογοι ασθενών με καρκίνο, μέλη της ΕΛΛΟΚ, έστειλαν στην πολιτεία στη διάρκεια του τριήμερου Συνεδρίου.

Το δεύτερο μήνυμα ήταν «Κάν’ το όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Γερμανία» για την προετοιμασία των αρμόδιων Υπουργείων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, επιστημονικών εταιρειών, ερευνητών, ακαδημαϊκών, της κοινωνίας των πολιτών και λοιπών  εμπλεκομένων με τον καρκίνο, ως πρόσκληση για συνένωση δυνάμεων, συνεργασιών και ανάπτυξη συνεργειών, για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου καταπολέμησης του καρκίνου και της Αποστολής για τον καρκίνο του Horizon Europe.

Η κ. Αποστολίδου επεσήμανε πως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας προκειμένου να εντοπίσουν και να αποκαταστήσουν τα κενά που επέφερε η πανδημία στη φροντίδα του καρκίνου, η ενεργοποίηση της πολιτείας για τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, αλλά και το δυσάρεστο μήνυμα ότι το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία, του οποίου η χρηματοδότηση έληξε στις 31.09.2021, δεν θα επαναλειτουργήσει, διότι το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προβλέψει συνέχιση της χρηματοδότησής του,  είναι μεταξύ των κύριων μηνυμάτων του Συνεδρίου.

Οι εργασίες του 6ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ «Καρκίνος: Στο κατώφλι μιας νέας εποχής» πραγματοποιήθηκαν στις 3-5 Φεβρουαρίου, με σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. To Συνέδριο διεξήχθη με υβριδική μορφή στην Αθήνα, δίνοντας στους συνέδρους τη δυνατότητα φυσικής ή διαδικτυακής συμμετοχής. Ήταν ανοιχτό για το κοινό και μεταδόθηκε μέσω της σελίδας της ΕΛΛΟΚ στο Facebook και της πλατφόρμας Zoom. Οι παρουσιάσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΟΚ.

Ανεπάρκειες λόγω πανδημίας

Το συνέδριο εστίασε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, με στόχο αφενός να  καλυφθούν τα κενά και οι ανεπάρκειες των τελευταίων δύο χρόνων στην ογκολογική περίθαλψη και αφετέρου, να δημιουργήσει η πολιτεία τις κατάλληλες συνθήκες που θα εξασφαλίσουν τα μέγιστα οφέλη από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και τη συμμετοχή στα χρηματοδοτικά προγράμματα που το συνοδεύουν.

Με στόχο να εντοπιστούν τα εμπόδια, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει στη νέα μετά – Covid-19 εποχή και με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο σε πλήρη εφαρμογή, το συνέδριο ανέδειξε θέματα όπως:

  • Η επιβεβλημένη πλέον έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, η κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, η επιτάχυνση των ενεργειών για τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών
  • Η εξατομικευμένη προσέγγιση στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου μέσα από την ιατρική ακριβείας, ο ρόλος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία και η ανάγκη για άρση των εμποδίων στην πρόσβαση των ασθενών στις προηγμένες εξετάσεις βιοδεικτών, τις οποίες το Δίκτυο παρείχε μέχρι τη λήξη της λειτουργίας του
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας και οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται με τη χρήση των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στον καρκίνο
  • Η ανάπτυξη εθνικού σχεδίου για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την ασφάλεια των ασθενών με καρκίνο
  • Οι επιπτώσεις της λοίμωξης Covid-19 στους ασθενείς με καρκίνο και ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας
  • Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) και η ανάγκη σύστασης και λειτουργίας του θεσμοθετημένου Ανεξάρτητου Οργανισμού ΗΤΑ.
  • Η βιοηθική στον καρκίνο ως παράγοντας ισορροπίας και ανθρώπινης θεώρησης στην αντιμετώπιση της νόσου
  • Η συμμετοχή της ΕΛΛΟΚ στη νέα 3ετή διεθνή εκστρατεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου της UICC με τίτλο “Close The Care Gap”
  • Η ανάγκη για τη δημιουργία δομών και συστήματος ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα μας.

Το Συνέδριο τίμησαν με τη συμμετοχή τους, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας, η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Γ. Κωτσιόπουλος, ο Γ.Γ. Έρευνας & Καινοτομίας Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου (U.I.C.C.) δρ Cary Adams, ο Επικεφαλής της Ομάδας Καρκίνος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Matthias Schuppe, ο συντονιστής των Κοινών Δράσεων για τον Καρκίνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Καθ. Tit Albrecht, ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθ. Μελέτιος Α. Δημόπουλος και πολλοί διεθνούς κύρους ομιλητές και επιστήμονες από τον χώρο της ιατρικής, της νοσηλευτικής, της έρευνας και της καινοτομίας και των οικονομικών της υγείας, καθώς και εκπρόσωποι ασθενών.

Το 6ο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας καθώς και των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών:

  • Εταιρία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας, Ε.Ο.Π.Ε.
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής, Ε.Ε.Π.Α.
  • Ελληνική Εταιρία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Α.Ο.
  • Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, Ε.Α.Ε.
  • Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ε.Π.Ε.
  • Ελληνική Εταιρία Χειρουργικής Ογκολογίας, Ε.Ε.Χ.Ο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024