Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
31.280 τ.μ ονείρου στην Κατερίνη

31.280 τ.μ ονείρου στην Κατερίνη

Η Κατερίνη αποτέλεσε πόλο έλξης προτάσεων από όλη την χώρα για την ανάπλαση του κέντρου της. Κυριολεκτικά οι αρχιτεκτονικές προτάσεις εντυπωσίασαν.

Η Κατερίνη σύντομα θα αποκτήσει ένα κυρίαρχο σημείο αναφοράς με τις εντυπωσιακές σχεδιαστικές προτάσεις που φέρνει στο προσκήνιο ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης.

Εντυπωσιασμένα από την ποικιλομορφία των ιδεών και των σχεδιαστικών προτάσεων που υπεβλήθησαν, καθώς και από το εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών επίπεδο που αποτυπώνουν, δήλωσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του πανελληνίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για την ανάπλαση δημοσίου χώρου έκτασης 31.280,66 τ.μ., που περιλαμβάνει το υφιστάμενο δίκτυο πεζοδρόμων και τις πλατείες Ελευθερίας και Δημαρχείου του κέντρου της Κατερίνης.

Ειδικότερα, μετά από τριήμερη συνεδρίασή τους, τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Διαγωνισμού, που βρίσκονταν στην πόλη για τον σκοπό αυτό, από τις 05 έως τις 07 Φεβρουαρίου, επέλεξαν ομόφωνα τους νικητές των τριών πρώτων βραβείων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κατερίνης χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ενώ είχε προκηρυχθεί τον Νοέμβριο του 2020.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Προχωράμε στον ανασχεδιασμό του κέντρου της πόλης, με στόχο να καταστεί πόλος έλξης αναβαθμισμένος αισθητικά και λειτουργικά. Όπως διαπιστώνει κανείς μέσα από τις εντυπωσιακές προτάσεις που κατατέθηκαν, μέσα από την ελευθερία της δημιουργικής σκέψης, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός συνιστά αφετηρία εφαρμογής ενός «εργαλείου» στρατηγικής παρέμβασης στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο της ζωής στην πόλη».

Οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που οι προσδοκίες μας, ώστε  ο διαγωνισμός αυτός, να σταθεί το  εφαλτήριο για την αισθητική και λειτουργική ανάπλαση του κέντρου της Κατερίνης αλλά και τη γενικότερη προβολή του Δήμου ανά το πανελλήνιο επιβεβαιώνονται και στην πράξη» τονίζει σε δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης Γιώργος Νταντάμης.

«Με τελικό αποδέκτη τον δημότη και τον επισκέπτη του Δήμου μας, πιστεύω ότι πετύχαμε και σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο, έχοντας δίπλα μας και το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό του τόπου (το οποίο μάλιστα συμμετείχε και διακρίθηκε), δώσαμε την καλύτερη δυνατή προοπτική στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κος Νταντάμης, ο οποίος ευχαρίστησε για την συμβολή τους τα στελέχη του Δήμου, ενώ αναφερόμενος στο Πράσινο Ταμείο έκανε λόγο «για συνέχεια της εποικοδομητικής συνεργασίας και με άλλους διαγωνισμούς».

Κριτήρια αξιολόγησης

Όπως διευκρινίστηκε από τα μέλη της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες που έχουν διαπρέψει στο χώρο με σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο στο ενεργητικό τους, ως κριτήρια αξιολόγησης προτάσεων συνεκτιμήθηκαν η γενική σύλληψη και ιδέα, η λειτουργικότητα, ο αισθητικός αντίκτυπος στις όμορες χρήσεις, η Περιβαλλοντική, Τεχνική και βιοκλιματική προσέγγιση, η βιώσιμη αστική κινητικότητα, σε συνδυασμό με τη ρεαλιστικότητα – ευκολία υλοποίησης, αντοχή στο χρόνο – αειφορία και το υλοποιήσιμο κόστος έργου. Τέλος, η κάλυψη των απαιτήσεων της προκήρυξης.

Τα βραβεία που δόθηκαν κατανέμονται ως εξής:

• Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ 39.171,37 Ευρώ με ΦΠΑ

• Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ 28.725,69 Ευρώ με ΦΠΑ

• Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ 19.150.47 Ευρώ με ΦΠΑ

Παράλληλα, σύμφωνα και με την προκήρυξη, ο Δήμος Κατερίνης προχώρησε και σε δύο εξαγορές, αντί του ποσού των 5000 € η κάθε μια, συμπεριλαμβανόμενου του Φ.Π.Α.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024