Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακήρυχτος πόλεμος στην άσφαλτο: Δεκάδες νεκροί κάτω των 25 ετών μόνο τον Ιανουάριο

Ακήρυχτος πόλεμος στην άσφαλτο: Δεκάδες νεκροί κάτω των 25 ετών μόνο τον Ιανουάριο

Τι λένε οι ειδικοί

Σοκαριστικός είναι ο αριθμός των νέων κάτω από 25 ετών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο τον Ιανουάριο στη χώρα μας.

Μόνο τον Γενάρη, σε όλη τη χώρα, μετρήσαμε πάνω από 30 νεκρούς, κάτω από την ηλικία των 25 χρόνων.

Για την οδηγική κουλτούρα που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες οδηγοί μίλησαν στην ΕΡΤ η Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά και ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης με αφορμή τα νέα στοιχεία για τους νεκρούς στην άσφαλτο της Τροχαίας Αττικής, που δείχνουν ότι οφείλονται στην οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή.

Τραγική η κατάσταση

«H οδηγική ασφάλεια είναι ένα θέμα παιδείας και πολιτισμού και είναι θέμα πρόληψης. Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση για να ζούμε σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον που θα προστατεύει τη ζωή. Δυστυχώς, θέλει πολύ προσπάθεια ακόμη. Είναι τραγικό ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι μόνο για την Αττική. Μόνο τον Γενάρη, σε όλη τη χώρα, μετρήσαμε πάνω από 30 νεκρούς, κάτω από την ηλικία των 25 χρόνων. Η κατάσταση είναι τραγική», δήλωσε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Π. Μυλωνάς».

Η κ. Μυλωνά τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. «Χθες ανακοινώσαμε το παγκόσμιο πλάνο για τη δεκαετία για την οδική ασφάλεια. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε σε εφαρμογή όλα αυτά που θα μας προστατεύσουν στο δρόμο. Η οδική ασφάλεια πρέπει να αποτελέσει και πολιτική προτεραιότητα».

Σύμφωνα με την ίδια η οδική ασφάλεια, συγκαταλέγεται από τον ΟΗΕ στα πολύ σημαντικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα όπως το κλίμα, το νερό, η φτώχεια. «Όταν υπάρχει εκπαίδευση δεν θα συμβαίνει αυτό, Το αυτοκίνητο από εργαλείο απόλαυσης και ανάγκης έχει γίνει πλέον εργαλείο επιθετικότητας στα χέρια του κάθε άσχετου».

«Σκοτώνεται κόσμος και ξεκληρίζονται οικογένειες»

Ο οδηγός αγώνων, Κωνσταντίνος Ιαβέρης, μίλησε για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν ώστε να μην θρηνούμε καθημερινά θύματα στην άσφαλτο.

«Σκοτώνεται κόσμος και ξεκληρίζονται οικογένειες, κλείνουν σπίτια και γονείς χαιρετούν για πάντα τα παιδιά τους. Τα νούμερα που δείξατε είναι ένα μικρό δείγμα από αυτό που συμβαίνει. Μέσα σε ένα μήνα είχαμε 172 παραβάσεις ερυθρού σηματοδότη. Η Περιφέρεια κατέγραψε, μέσω κάμερας, περίπου 850 κλήσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου την ημέρα (12ωρο), δηλαδή 25.500 κλήσεις το μήνα», δήλωσε ο κ. Ιαβέρης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα παιδιά και τη μη χρήση των ειδικών καθισμάτων στα οχήματα, λέγοντας ότι είναι εγκληματικό αυτό που γίνεται. «Πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι γονείς με φοβερά πρόστιμα και κοινωνικές εργασίες. Βάλουν κατά των παιδιών τους. Το παιδί δεν το προστατεύουμε με την αγκαλιά. Το προστατεύουμε όταν το δέσουμε στο συγκεκριμένο κάθισμα με προδιαγραφές».

Και όπως τόνισε, το ζητούμενο είναι να καταλάβουν οι πολίτες ότι «όλα συμβαίνουν μέσα στις κατοικημένες περιοχές. Όλα συμβαίνουν με κάτω από 40 χλμ. Τα όρια είναι υψηλά μέσα τις κατοικημένες περιοχές».

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024