Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Περίεργα» σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου - Διαψεύδει το Μαξίμου

«Περίεργα» σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου – Διαψεύδει το Μαξίμου

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο» είπε σήμερα ο Γ. Οικονόμου. Είναι βαθιά προσβλητικό για τη δημοκρατία τα σενάρια για το όριο αυτοδυναμίας στο 34% δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ένα στέλεχος από το μέγαρο Μαξίμου υποχρεώνεται να διαψεύσει δημοσιεύματα και σενάρια που κυκλοφορούν για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στην ώρα τους οι εκλογές

Σήμερα ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ο οποίος ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και θα κερδηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο από τη Νέα Δημοκρατία».

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η οποία διέψευσε σενάρια πρόωρων εκλογών και διαβεβαίωσε ότι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με το ισχύον εκλογικό σύστημα και η κυβέρνηση συνεχίζει συνεπής στο προεκλογικό της πρόγραμμα να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της, λέγοντας πως δεν έχει τεθεί στο τραπέζι θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Οι απαντήσεις αυτές – διαψεύσεις των στελεχών του Μαξίμου αφορούν μια συζήτηση στα πολιτικά παρασκήνια η οποία τροφοδοτείται από δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει μια ακόμα παρέμβαση – του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας.

Συνυπολογισμός για το bonus της διαφοράς του πρώτου με τον δεύτερο

Συγκεκριμένα, οι σκέψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κινούνται στην εξής κατεύθυνση: Γιατί να μην πριμοδοτείται ο νικητής των εκλογών με το μπόνους των επιπλέον εδρών που διασφαλίζει την αυτοδυναμία, αν το πρώτο κόμμα έχει διψήφια ή έστω μια σημαντική μονοψήφια διαφορά με το δεύτερο κόμμα;

Σήμερα ο νέος νόμος για την ενισχυμένη αναλογική που ψήφισε η ΝΔ απαιτεί ποσοστό 38-40% για να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία ενώ το μπόνους δίνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό που συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα, ξεκινώντας με τις 20 έδρες μπόνους για το 25% και σταδιακά με την άνοδο του ποσοστού φτάνει τις 50 έδρες μπόνους για το 40%.

Διαβάστε επίσης: Σφήνα από Τσίπρα στο μπρα ντε φερ Μητσοτάκη με Ανδρουλάκη

«Φρένο» στα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου

Παραδοχή κατάρρευσης

Στο όλο θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας ότι «η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί παραδοχή κατάρρευσης της κυβέρνησης της ΝΔ».

Ο κ. Ηλιόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα 94,3 FM» τόνισε ότι «είναι θεσμικά αδιανόητο η ίδια κυβέρνηση να προβαίνει σε δεύτερη φορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, και είναι βαθιά προσβλητικό για τη δημοκρατία τα σενάρια για το όριο αυτοδυναμίας στο 34%».

«Θα πρέπει να περάσουν όμως», τόνισε, «από τη μάχη των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική» και «η εκτίμησή μας είναι ότι στις επόμενες εκλογές υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πολιτική ανατροπή».

Διαβάστε επίσης – Σπήλιος Λιβανός: «Μοιράσαμε λεφτά και κερδίσαμε τις εκλογές του 2007» – Το παρασκήνιο της αποπομπής

Οι δημοσκοπήσεις και το συνέδριο του Μαΐου

Καθώς φαίνεται η συζήτηση περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, στο βαθμό που είναι υπαρκτή και ρεαλιστική, φαίνεται πως είναι αντανάκλαση των δημοσκοπικών ευρημάτων που θέλουν από τη μια την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει φθορά αλλά από την άλλη να διατηρεί πρωτιά και σημαντική διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Προς ώρας πάντως φαίνεται πως τα σενάρια των πρόωρων εκλογών έχουν υποχωρήσει για τον επιπλέον λόγο ότι η ΝΔ έχει διαρροές ψηφοφόρων προς το ΚΙΝΑΛ αυτό το διάστημα.

Μάλιστα η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει η ΝΔ το Μάιο στο συνέδριό της κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι το συνέδριο θα είναι η εκκίνηση για την είσοδο σε μια γεμάτη προεκλογική χρονιά μέχρι την ολοκλήρωση της κυβερνητικής τετραετίας το καλοκαίρι του 2023.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2022 ή έστω την άνοιξη του 2023.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024