Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πανδημία: Ισλανδικά μαθήματα της «ζωής με την COVID-19»

Πανδημία: Ισλανδικά μαθήματα της «ζωής με την COVID-19»

Ενώ χώρες της Ευρώπης σπεύδουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, η σχεδόν πλήρως εμβολιασμένη Ισλανδία επιμένει σε σταδιακή άρση των περιορισμών, έχοντας στο εσωτερικό της το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε… αρχηστία

«Λέμε αντίο στους περιορισμούς και καλωσορίζουμε τη ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον κοροναϊό», τόνισε σε πανηγυρικούς τόνους η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, καθώς η χώρα της έγινε προ ημερών η πρώτη στην Ευρώπη που προχώρησε σε άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της COVID-19.

Τα χνάρια της Κοπεγχάγης στο μετέωρο βήμα της επιστροφής στην κανονικότητα ακολουθούν η μια μετά την άλλη ολοένα και περισσότερες χώρες, κυρίως στον ευρωπαϊκό βορρά, με γνώμονα ότι οι νοσηλείες λόγω της παραλλαγής Όμικρον στα εδάφη τους είναι μειωμένες, ο αριθμός των θανάτων περιορισμένος και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού τους πλέον επαρκές.

Άλλες προχωρούν σε σχεδόν πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων και άλλες σε σημαντική χαλάρωσή τους για τους εμβολιασμένους -με την Αυστρία να γίνεται πάντως η πρώτη στην Ευρώπη που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των επιλέξιμων πολιτών.

Οι ειδικοί εκφράζουν προβληματισμό. Προειδοποιούν κατά της  πρόωρης κήρυξης του τέλους της πανδημίας με την αναστολή των μέτρων, εν μέσω ανησυχιών για τις εθνικές οικονομίας και της κόπωσης των πολιτών από τους περιορισμούς, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Όσο δεν επιτυγχάνεται η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε όλο τον πλανήτη, υπογραμμίζουν, ο κίνδυνος μιας νέας  επικίνδυνης παραλλαγής του κοροναϊού δεν έχει εξαλειφθεί.

Κι αυτό συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, όπου τα ποσοστά ανοσοποίησης έναντι της COVID-19 παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η σχεδόν πλήρως εμβολιασμένη Ισλανδία χαράσσει την δική της, ξεχωριστή στρατηγική.

Εμβολιασμοί και μέτρα, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μέχρι πρότινος, η νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης έδειχνε να έχει επιστρέψει σχεδόν στους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Η Ισλανδία είχε περάσει με μεγάλη επιτυχία τον «κάβο» των προηγούμενων πανδημικών κυμάτων, με σχετικά λίγους περιορισμούς και μικρό αριθμό θανάτων.

Η απομονωμένη θέση της στον Βόρειο Ατλαντικό και ο μικρός πληθυσμός της -περίπου 372.000 κάτοικοι- δεν ήταν οι μοναδικοί λόγοι.

«Κλειδί» αποτέλεσαν το επιτυχημένο σύστημα ιχνηλάτησης επαφών των κρουσμάτων, η στρατηγική των μαζικών διαγνωστικών τεστ και, φυσικά, τα μετέπειτα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Περίπου το 91% των Ισλανδών ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19, το 52% άνω των 16 ετών έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση, ενώ βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη και η χορήγηση δόσεων σε παιδιά 5-11 ετών.

Πολλά ωστόσο ανατράπηκαν όταν στα εδάφη της Ισλανδίας έφτασε η παραλλαγή Όμικρον, προκαλώντας στο εσωτερικό της το μεγαλύτερο κύμα από την αρχή της πανδημίας.

Με τις νέες μολύνσεις να εκτοξεύονται ακόμη και σε πάνω από 3.000 την ημέρα, η κυβέρνηση απάντησε με αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Τα νοσοκομεία τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενόσω πολλά μέλη του υγειονομικού προσωπικού μπήκαν σε καραντίνα.

Από πλευράς θανάτων, πάντως, καταγράφονταν ανά 24ωρο από μηδέν έως το πολύ δύο.

Τώρα, με τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, η κυβέρνηση του Ρέικιαβικ ανακοίνωσε σταδιακή και υπό προϋποθέσεις άρση των περιορισμών, με χρονικό ορίζοντα τα μέσα Μαρτίου.

Πηγή: worldometers.info

Υπάρχει ωστόσο κάτι που παραμένει έως τώρα απαράλλαχτο στη μακρινή νησιωτική χώρα του Βόρειου Ατλαντικού: άπαντες μπορούν πηγαίνουν για ψώνια, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να δειπνούν σε εστιατόρια χωρίς να χρειάζεται να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Κατά τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας, Θούρολφουρ Γκούντνασον, δεδομένου ότι υψηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού δεν υπήρχε «καμία βάση» για τη διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «άλλα προβλήματα», ανέφερε, και να κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ανεκτικούς στα περιοριστικά μέτρα λόγω κοροναϊού.

«Έχουμε αντιμετωπίσει το όλο θέμα ειρηνικά», είπε στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ο καθηγητής Βιοστατιστικής και κυβερνητικός εμπιστημονικός σύμβουλος, Θορ Άσπελουντ.

«Επειδή υπήρχε μια συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του εμβολιασμού, δεν χρειαστήκαμε ποτέ το υγειονομικό πάσο για την COVID-19», τόνισε.

Εξαίρεση αποτελούν τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό. Αν και εκτός Ε.Ε., η Ισλανδία ανήκει άλλωστε στη Ζώνη Σένγκεν.

Προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα

Από την αρχή της πανδημίας, στη νησιωτική χώρα της βόρειας Ευρώπης έχουν καταγραφεί συνολικά περίπου 73.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 46 θάνατοι από κοροναϊό.

Καθώς το κύμα της Όμικρον παρουσιάσει τις τελευταίες ημέρες ελαφρά κάμψη, οι αρχές ανακοίνωσαν τμηματική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που ισχύουν για όλους.

Όπως διευκρινίστηκε, η άρση τους θα γίνει σε τρεις φάσεις, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, με σταδιακή αύξηση του ανώτατου ορίου ατόμων σε δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις, επαναλειτουργία μπαρ, εστιατορίων και νυχτερινών κέντρων και χαλάρωση των κανόνων καραντίνας για όσους νοσούν με κοροναϊό, χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

«Κατά την άρση των μέτρων, αναμένεται ότι ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων θα αυξηθεί προσωρινά, γεγονός που μπορεί επίσης να αυξήσει τον αριθμό εκείνων που νοσούν σοβαρά και να διαταράξει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων», προειδοποίησε η κυβέρνηση.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ανακοινώθηκε, όλοι οι εσωτερικοί περιορισμοί θα αρθούν έως τις 14 Μαρτίου. Απαραίτητη προϋπόθεση, διευκρινίστηκε, θα είναι να μην προκύψουν νέα στελέχη του κοροναϊού ή αύξηση των σοβαρών ασθενειών από την COVID-19, που θα θέσει υπό πίεση το σύστημα υγείας.

Sports in

Η «Άντζελα» σώζει γυναίκες που απειλούνται ή κινδυνεύουν - Αυτή είναι η κωδική φράση που εκπέμπει «SOS»

Όποια γυναίκα αισθανθεί ότι κινδυνεύει σε νυχτερινή έξοδο, μπορεί να ζητήσει προστασία με μία κωδική φράση από το προσωπικό του μαγαζιού - Πώς ξεκίνησε η καμπάνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024