Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακρίβεια: Βολές κατά της κυβέρνησης από Τσίπρα και Ανδρουλάκη - Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα αγροτικά μπλόκα

Ακρίβεια: Βολές κατά της κυβέρνησης από Τσίπρα και Ανδρουλάκη – Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση τα αγροτικά μπλόκα

Τη μάχη της πολιτικής ατζέντας δίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι φοροελαφρύνσεις δεν είναι προεκλογικά μέτρα διαμηνύει το Μαξίμου

Μάχη για την επικράτηση της πολιτικής τους ατζέντας δίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στον απόηχο της τριήμερης συζήτησης της πρότασης μομφής. Η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμό καθημερινών ανακοινώσεων για στοχευμένα μέτρα στήριξης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ενώ η αντιπολίτευση προτάσσει το θέμα της ακρίβειας για να αντικρούσει το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης περί αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών λόγω των μέτρων που ελήφθησαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Τροχονόμος

Μάλιστα νέες βολές εξαπέλυσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από την αγορά της Νίκαιας όπου περιόδευσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ως «τροχονόμο των καρτέλ» που κρατούν ψηλά την τιμή του ρεύματος και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς να περπατήσουν σε μια λαϊκή περιοχή.

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας την κυβέρνηση για την άρνησή της στην εδώ και τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Ζήτησε μάλιστα για ακόμα μια φορά εκλογές «που θα δώσουν μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Αλλά και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συνέχισε τις επαφές του με φορείς έχοντας στο επίκεντρο τα θέματα της ακρίβειας. Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου επέκρινε τον κ. Σκυλακάκη για τις δηλώσεις του ότι δεν ωφελούνται οι φτωχοί αν μειωθεί η φορολογία στα καύσιμα και ζήτησε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφικα και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα, καθώς και την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όχι λόγια, μέτρα αύριο το πρωί

«Όχι λόγια, μέτρα αύριο το πρωί. Οι ανισότητες καλπάζουν, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και οι πολιτικές πρέπει να είναι συγκροτημένες. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο τα πράγματα θα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Χουντίνι

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επικρίνει τον κ. Τσίπρα για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, «Χουντίνι της πολιτικής» αποκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα ενώ δεν απέκλεισε την απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Είναι από τα στοιχεία που αξιολογούνται

«Κάναμε μια γενναία παρέμβαση τον Σεπτέμβριο κουρεύοντας σημαντικά τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε σημαντικό κομμάτι των συμπατριωτών μας, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος πάνω από ένα δισ. ευρώ. Σήμερα ισχύει αυτό που έχουμε νομοθετήσει, δηλαδή λέμε στους επαγγελματίες να μην πληρώσουν τώρα την -σημαντικά μειωμένη- επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά τον Ιούνιο. Δηλαδή δίνουμε ρευστότητα για έξι μήνες», είπε ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στα parapolitika fm και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέας μείωσης ή μη είσπραξης της επιστρεπτέας προκαταβολής δήλωσε:

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν οι δίδυμες κρίσεις (ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός) τους επόμενους μήνες, αλλά ναι, είναι ένα από τα στοιχεία που αξιολογείται».

Δεν είναι προεκλογικά μέτρα

Η κυβέρνηση ήδη έχει ανακοινώσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% -αν και επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μέτρο που ωφελεί κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες και απλώς μετριάζει τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι μικρές και μεσαίες ακίνητες περιουσίες λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών- έχει προγραμματίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο και σήμερα -με φόντο τα αγροτικά μπλόκα που στήνονται σε όλη τη χώρα- ανακοίνωσε εφτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει τους αγρότες ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα οι αλλεπάλληλες αυτές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αμέσως μετά την τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής -που έγινε με φόντο τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση της πανδημίας-, δημιουργούν την εντύπωση προεκλογικών παροχών. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι οι φοροελαφρύνσεις δεν είναι προεκλογικά μέτρα, διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ακριβά αγροτικά εφόδια και αυξημένο κόστος παραγωγής

Μπροστά στο κύμα ακρίβειας στα αγροτικά εφόδια και στο αυξημένο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα που βγάζει τους αγρότες και πάλι στο δρόμο με τα πρώτα μπλόκα να στήνονται από σήμερα στη Θεσσαλία (Νίκαια) και να ακολουθούν οι Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός  ανακοίνωσε μέτρα στήριξης  ύψους 170 εκατ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος με 50 εκατ. ευρώ, τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13 και επιδότηση με 7% επι του τζίρου των κτηνοτρόφων, την μείωση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα από 24 στο 13% και επιτάχυνση της επιστρφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι με αποσπασματικά μέτρα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μπαλώματα δεν μπορεί να ασκηθεί αγροτική πολιτική» συμπλήρωσε ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς.

«Πρόκειται για αναμάσημα μέτρων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί και τώρα εξειδικεύονται. Οι βιοπαλαιστές αγρότες της χώρας μας έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Μάτι και Novartis

Πάντως πέραν των αντιπαραθέσεων γύρω από την οικονομία και τα μέτρα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση τόσο για το θέμα της αρχειοθέτησης της υπόθεσης Άδωνι Γεωργιάδη και Novartis με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να κρατήσει ψηλά στην επικαιρότητα το ζήτημα ενώ από την πλευρά του το μέγαρο Μαξίμου και το κυβερνών κόμμα της ΝΔ ανέβασε κατακόρυφα σήμερα τους τόνους για τα έργα ανάπλασης στο Μάτι με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αν και το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, η ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση επιδόθηκαν σε έναν συνεχή πόλεμο ανταλλαγής ανακοινώσεων, με το κυβερνών κόμμα αφενός μεν να θέλει επικοινωνιακά να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας τις ευθύνες του για την τραγωδία στο Μάτι αφετέρου θέλησε να «ρεφάρει» το επικοινωνιακό πλήγμα που δέχτηκε από την ανεπιτυχή αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024