Από το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι εξελίξεις τρέχουν. Ο 23χρονος μεταφέρθηκε ως βασικός ύποπτος στον εισαγγελέα. Εκεί ο δικαστικός λειτουργός απήγγειλε εις βάρος βαρύτατες κατηγορίες και του άσκησε ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων, για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα.

Στη συνέχεια ο 23χρονος δικάστηκε, με την αυτόφωρη διαδικασία για τα ευρήματα που βρέθηκαν σε σύνδεσμο οπαδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε αστυνομική έφοδος μετά το φονικό.

Το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών για τα ευρήματα που βρέθηκαν σε σύνδεσμο οπαδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε αστυνομική έφοδος μετά το φονικό.

Στον συγκεκριμένο χώρο (που βρίσκεται σε ημιώροφο πολυκατοικίας και ήταν κλειδωμένος κατά την άφιξη της αστυνομίας) κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- αναδιπλούμενοι σουγιάδες, κράνη, βεγγαλικά χειρός, κροτίδες, διάφορα εργαλεία (όπως φτυάρια, σφυριά), δικράνια, μεταλλικοί σωλήνες και ξύλινα ρόπαλα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Επειδή στην κατοχή του 23χρονου βρέθηκαν κλειδιά του συγκεκριμένου συνδέσμου, με τα οποία οι αστυνομικοί εισήλθαν στον χώρο, σχηματίστηκε δεύτερη δικογραφία εις βάρος του, εκτός απ’ αυτή που αφορά το έγκλημα  με θύμα τον 19χρονο.

«Είχα κλειδιά, ήταν μια μέρα στον χώρο και τα πήρα. Δεν ξέρω ποιοι άλλοι έχουν πρόσβαση στον χώρο, ούτε ποιοι έχουν κλειδιά», είπε ο 23χρονος, αλβανικής καταγωγής, στην απολογία του, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με τα ευρήματα.

Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για πέντε πράξεις και συγκεκριμένα: λειτουργία λέσχης φιλάθλων χωρίς άδεια, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, κατοχή κροτίδων, παράνομη οπλοκατοχή και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Η παραπάνω ποινή αποφασίστηκε να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεσή της. Επιπλέον, το Δικαστήριο αποφάσισε την απαγόρευση παρακολούθησης πάσης φύσεως αθλητικών εκδηλώσεων για 5 χρόνια και για το ίδιο διάστημα την υποχρεωτική παρουσία του, στη διάρκεια αγώνων της ομάδας του, στο αστυνομικό τμήμα του τόπου όπου διαμένει.

Εξιτήριο οι φίλοι του Άλκη

Την ίδια στιγμή οι δυο φίλοι του Άλκη έβγαιναν από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν μετά τα τραύματα που τους προκάλεσε η φονική επίθεση για οπαδικά κίνητρα στην οδό Θ. Γαζή, στην περιοχή Χαριλάου. . Τα δυο παιδιά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν μάθει για τον θάνατο του φίλου τους και όταν το έμαθαν συγκλονίστηκαν.

Και άλλοι στο στόχαστρο

Η αστυνομία χτενίζει το βιντεοληπτικό υλικό από το σημείο και από τις κάμερες ασφαλείας και όπως λένε οι πληροφορίες σύντομα πρόκειται να προβεί και σε άλλες συλλήψεις αφού έχει εντοπίσει και ταυτοποιήσει και άλλα άτομα που εμπλέκονται στη δολοφονία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για σεσημασμένους χούλιγκαν και κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν βεβαρυμένο ποινικό παρελθός για ληστείες και κλοπές.


Μάλιστα ένας από τους ταυτοποιημένους είναι γνωστός χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, με ύψος 1.80 – 1.90, εξαιρετικά γυμνασμένο και με τη σημαντική λεπτομέρεια ότι διακρίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της δολοφονίας.

Άλλοι έξι δράστες της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη έχουν ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια. Ο συνήγορος υπεράσπισης της οικογένειας του δολοφονημένου 19χρονου έκανε την παραπάνω αποκάλυψη μιλώντας στο Star.

Νέες έφοδοι σε συνδέσμους

Ταυτόχρονη επιχείρηση πραγματοποίησαν οι Αρχές σε συνδέσμους του ΠΑΟΚ, αλλά και στο γήπεδο της ομάδας της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για τη δολοφονική επίθεση έναντι του 19χρονου Άλκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το εσωτερικό του συνδέσμου του ΠΑΟΚ που βρίσκεται επί της οδού Ορέστου, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλεξαν τουλάχιστον πέντε μεγάλες σακούλες σκουπιδιών με ευρήματα, αλλά και επτά κάσες. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι κράνη, στυλιάρια και αλλά μεταλλικά αντικείμενα.

Περίπου στις 16:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στις οδούς Παπάφη και Ορέστου, όπου βρίσκονται συνολικά τρεις σύνδεσμοι του «δικεφάλου του Βορρά», ενώ το ίδιο συνέβη και στην περιοχή του Ευόσμου, αλλά και των Αμπελοκήπων. Από την έφοδο στον σύνδεσμο των Αμπελοκήπων, προσήχθη ένα άτομο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο άτομο βρισκόταν μέσα στον σύνδεσμο, με τις Αρχές να αναζητούν πιθανή του σχέση με τη δολοφονία του άτυχου 19χρονου.

Τα τηλέφωνα θα «μιλήσουν

Οι Αρχές περιμένουν και τα στοιχεία της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου του 23χρονου φερόμενου δολοφόνου, προκειμένου να δουν με ποιους μίλησε πριν την επίθεση αλλά και μετά τον θάνατο του 19χρονου.

Οι έρευνες διεξάγονται στο πλαίσιο εντοπισμού είτε συμμετεχόντων στη δολοφονική επίθεση έναντι του 19χρονου Άλκη, είτε στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στους δράστες, όπως συνέβη χθες κατά την έρευνα των Αρχών στον κεντρικό σύνδεσμο του ΠΑΟΚ «Θύρα 4» που βρίσκεται επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις έρευνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικών λειτουργών, συμμετείχαν και αστυνομικοί σκύλοι.

Έρευνες και σε συνδέσμους του Άρη και του Ηρακλή πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης οι Αρχές, στα πλαίσια των ερευνών που πραγματοποίησαν νωρίτερα σε συνδέσμους του ΠΑΟΚ σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, οι Αρχές πραγματοποίησαν ελέγχους σε σύνδεσμο του Άρη, κοντά στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Αστυνομικοί βρέθηκαν μέσα στον σύνδεσμο, ο οποίος στεγάζεται σε οίκημα πολύ κοντά στο γήπεδο του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου.

Λίγο αργότερα, επιχείρηση πραγματοποίησαν και στο κτίριο της Αυτόνομης Θύρας 10, του κεντρικού συνδέσμου των οπαδών του Ηρακλή.

Συγκεκριμένα στην οδό Μητρ. Γενναδίου εγκαταστάθηκαν δυνάμεις της Τάξης και της Ασφάλειας, ενώ αστυνομικοί της ΥΑΒΑΧ έλεγξαν το εσωτερικό του κτιρίου.

Και χούλιγκαν και νεοναζί

Όπως έχει προκύψει από την έρευνα για το ποιοι είναι οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης του 19χρονου Άλκη, πρόκειται για μέλη της νεοναζιστικής φράξιας οπαδών που δρουν μέσα στη «Θύρα 4» του ΠΑΟΚ (δηλαδή στον επίσημο σύνδεσμο της ομάδας) και διαφωνούν με την επίσημη γραμμή του συνδέσμου που πολλές φορές έχει ταχθεί κατά του ρατσισμού ή έχει συμπαρασταθεί σε μετανάστες.

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε άλλους οπαδούς του «Δικεφάλου του Βορρά» στα κεντρικά γραφεία της «Θύρας 4».

Μάλιστα, η συγκεκριμένη νεοναζιστική φράξια φέρεται να έχει πάρει μέρος σε επιθέσεις εναντίον μελών της ΚΝΕ, μαθητών στα σχολεία, ενώ τα μέλη της πρωτοστάτησαν στα επεισόδια του ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης.

Φαίνεται, επίσης, να συμμετείχαν στην επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι «Libertaria» και στον ξυλοδαρμό του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη που είχε δεχθεί βάναυση επίθεση από φασιστικά στοιχεία.

Βρέθηκε ματσέτα στο σημείο

Μία ματσέτα πεταμένη στον δρόμο, ελάχιστα μέτρα από το σημείο που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο 19χρονος Άλκης, εντόπισε σήμερα το πρωί δημοσιογράφος του LIVE NEWS και του MEGA.

Δύο μέρες μετά την άνανδρη επίθεση στον νεαρό φοιτητή κι ενώ οι αστυνομικοί είχαν ολοκληρώσει τις έρευνές τους στο σημείο και τη συλλογή στοιχείων, το δολοφονικό όπλο παρέμενε στην άκρη του πεζοδρομίου, πίσω από τη δεξιά ρόδα ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου, δίχως κάποιος να την έχει δει.

Το όπλο βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Άλκης.

Αμέσως, ο δημοσιογράφος του MEGA ειδοποίησε τις Αρχές και μέσα σε λίγα λεπτά αξιωματικοί της ασφάλειας βρίσκονται στο σημείο.

Πρόκειται για μια ματσέτα επιβίωσης, σχεδόν μισού μέτρου, με κυρτή αιχμηρή λεπίδα, από ανοξείδωτο χάλυβα και λαβή από καουτσούκ. Είναι το 22ο εύρημα στον τόπο του εγκλήματος, με το ταμπελάκι των στοιχείων να τοποθετείται δίπλα στη ματσέτα για να ληφθούν οι απαραίτητες φωτογραφίες στο σημείο που βρέθηκε.

Το μέγεθός της είναι 44 εκατοστά, εκ των οποίων τα 30,5 είναι η λεπίδα και ζυγίζει σχεδόν μισό κιλό.

Θεοδωρικάκος: Ήρθε η στιγμή να βάλουμε τέλος στον χουλιγκανισμό

Την άμεση ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την Πολιτεία, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων και εκπροσώπους της κοινωνίας και μιας ευρύτερης κίνησης για να μπει τέλος στην οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό, επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real fm και στον Νίκο Χατζηνικολάου, με αφορμή το άγριο φονικό με θύμα τον 19χρονο Άλκη στην Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα ο υπουργός είπε: «Πιστεύω ότι έχει έρθει η στιγμή, πέραν της εφαρμογής του υπάρχοντος νόμου, που θα πρέπει να συμφωνηθεί απ’ την Πολιτεία και τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων, αλλά και τους εκπροσώπους της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών, να βάλουμε ένα τέλος στην ανοχή της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού.

Καμία ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ δεν έχει να κερδίσει απ’ το να έχει κακούς κι εγκληματίες μέσα στους συνδέσμους της και πρέπει να μπει τέλος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία πολύ ευρύτερη και μεγαλύτερη κίνηση.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η εύρεση των ενόχων της δολοφονίας του Άλκη για να νιώσει ο κόσμος ότι αποδίδεται δικαιοσύνη και στη συνέχεια να υπάρξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω αυτή την υπόθεση». Και ο κ. Θεοδωρικάκος συμπλήρωσε: «Βία και αθλητική ιδέα δεν πάνε μαζί».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη βαθιά θλίψη του για τη δολοφονία του 19χρονου και τόνισε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποδοθεί δικαιοσύνη και θέλω να σας πως η δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας εγγυάται ότι αυτοί που αποδεδειγμένα έχουν ευθύνη για αυτή τη δολοφονία, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Έχει τεράστια σημασία να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, γιατί είναι πάρα πολύ βαρύ να χάνεται μια ανθρώπινη ζωή, ένα παλικάρι 19 χρονών, ένας φοιτητής, ένας θαυμάσιος άνθρωπος που ασχολούταν με τον αθλητισμό».