Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανική κρίση: Εντολή απομάκρυνσης των οικογενειών των αμερικανών διπλωματών και από τη Λευκορωσία

Ουκρανική κρίση: Εντολή απομάκρυνσης των οικογενειών των αμερικανών διπλωματών και από τη Λευκορωσία

Η αμερικανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της περιγράφει την κατάσταση ως «απρόβλεπτη»

Ενόψει των εκτεταμένων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ρωσίας-Λευκορωσίας που αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες στην επικράτεια της δεύτερης, οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των μελών των οικογενειών του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης στη χώρα, επικαλούμενες «αύξηση της ασυνήθιστης και ανησυχητικής δραστηριότητας του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».

Η απόφαση έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απομάκρυνε τις οικογένειες των αμερικανών διπλωματών από την Ουκρανία. Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε επίσης τους αμερικανούς πολίτες που σχεδιάζουν να μεταβούν στη Λευκορωσία ότι η «κατάσταση είναι απρόβλεπτη».

Κίνδυνος εισβολής από τη Λευκορωσία;

Αν και η Ρωσία επιμένει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν αποτελούν απειλή για την Ουκρανία, τα σύνορα της οποίας με τη Λευκορωσία είναι σε μεγάλο βαθμό αφύλακτα, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια πιθανή επίθεση. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, βρίσκεται σε απόσταση βολής από τα σημεία όπου έχει τοποθετήσει η Ρωσία τα πυραυλικά της συστήματα ενόψει των ασκήσεων.

Η Ρωσία έχει μετακινήσει ορισμένες από τις πλέον προηγμένες και καλά εξοπλισμένες δυνάμεις της σε εννέα βάσεις και στρατιωτικά αεροδρόμια σε ολόκληρη τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας. Ήδη, καλά εκπαιδευμένες μονάδες ειδικών δυνάμεων και πολεμικής αεροπορίας έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις βάσεις, σύμφωνα με ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους. Τουλάχιστον δυο τάγματα οπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους Iskander M έχουν αποσταλεί στη Λευκορωσία, ικανούς να χτυπήσουν σε οποιοδήποτε σημείο της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Κόνραντ Μουζίκα.

Οι ασκήσεις, που έχουν ονομαστεί Συμμαχική Λύση 2022, είναι ανησυχητικές όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής που συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία.

Ανησυχητικές εικόνες

Την Τρίτη, το ρωσικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε βίντεο που παρουσιάζει πρόχειρα καταλύματα των στρατευμάτων της που έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορα με την Πολωνία. Το στρατόπεδο είναι εξοπλισμένο με νοσοκομείο, αίθουσες εκπαίδευσης και εγκαταστάσεις αναψυχής, σηματοδοτώντας ότι οι ρώσοι στρατιώτες, όπως φοβούνται οι δυτικοί αξιωματούχοι, ενδέχεται να μείνουν στην περιοχή για περισσότερο καιρό από τη διάρκεια των ασκήσεων, που είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σχολιάζοντας την κατάσταση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, η αμερικανίδα απεσταλμένη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, σημείωσε ότι έως και 30.000 ρώσοι στρατιώτες ενδέχεται να φτάσουν στην περιοχή στο πλαίσιο των ασκήσεων, αυξάνοντας περαιτέρω αυτό που περιγράφει ως τη μεγαλύτερη μετακίνηση στρατιωτών στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.

Με πληροφορίες από τους Times της Νέας Υόρκης

Sports in

Ο Φατίχ Τερίμ δοκιμάστηκε, απέτυχε και γι’ αυτό φεύγει!

Ο Τούρκος προπονητής σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να φέρει στον Παναθηναϊκό την αστερόσκονη που τον περιστοίχιζε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του ώστε να αλλάξει την κατάσταση...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024