Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ίμια, 31/1/1996: Πεσόντες υπέρ πατρίδος

Ίμια, 31/1/1996: Πεσόντες υπέρ πατρίδος

Εις μνήμην των τριών πεσόντων στα Ίμια και προς τιμήν των ανδρών που υπηρέτησαν κατά το παρελθόν και υπηρετούν σήμερα στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού

Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου 1996 το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ΑΒ-212 ASW με πλευρικό αριθμό ΠΝ21 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή των νησίδων Ίμια, ανατολικά της Καλύμνου.


Το καταπεσόν ελικόπτερο επέστρεφε στην παραπλέουσα φρεγάτα «Ναβαρίνον» (F 461) υπό δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, έπειτα από αποστολή οπτικής αναγνώρισης του εδάφους της μικρότερης εκ των δύο νησίδων του Αρχιπελάγους.


Η φρεγάτα «Ναβαρίνον» (πηγή: hellenicnavy.gr)


Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

Τη μνήμη των τριών ανδρών, που έπεσαν υπέρ πατρίδος, πιστοί στο καθήκον και στις παραδόσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τιμά κάθε χρόνο η Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού, με επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιείται στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού, στο Κοτρώνι Μαραθώνα.


Εις μνήμην των τριών πεσόντων στα Ίμια και προς τιμήν των ανδρών που υπηρέτησαν κατά το παρελθόν και υπηρετούν σήμερα στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού δημοσιεύουμε τις ακόλουθες φωτογραφίες, που αλιεύσαμε από το διαδικτυακό τόπο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (hellenicnavy.gr) και από το facebook («Η ιστορία των ελικοπτέρων του Ναυτικού μέσα από φωτογραφίες», https://ar-ar.facebook.com/pg/denhistory/posts):


Σχηματισμός ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού (πηγή: hellenicnavy.gr)


Μάρτιος 2014, πτήση σχηματισμού (φωτ. Β. Σαββάτης, πηγή: facebook)


Απογείωση ελικοπτέρων ΠΝ από τη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού για συμμετοχή στην παρέλαση 25ης Μαρτίου (φωτ. Σπύρος Ζαχαριουδάκης, πηγή: facebook)


Σχηματισμός ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού (πηγή: hellenicnavy.gr)


Απονήωση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού (πηγή: hellenicnavy.gr)


Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εν δράσει (πηγή: hellenicnavy.gr)


Οι τρεις πρώτοι χειριστές της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού κατά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού στο Αγρίνιο τον Ιούνιο του 1974 (φωτ. Γ. Μαραγκουδάκης, πηγή: facebook)


1979, το μοιραίο ελικόπτερο των Ιμίων στον Ελικοσταθμό Αμφιάλης λίγους μήνες μετά την παραλαβή του (εικονιζόμενος αριστερά ο τότε ναύτης Νικόλαος Καρατζάς, στον οποίον ανήκει η φωτογραφία, πηγή: facebook)


Παναγιώτης Βλαχάκος, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, Νοέμβριος 1991, Σχολή Αεροπορίας Στρατού, αρχική εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων (φωτ. Γ. Μαραγκουδάκης, πηγή: facebook)


Παναγιώτης Βλαχάκος, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, Νοέμβριος 1991, Σχολή Αεροπορίας Στρατού, αρχική εκπαίδευση χειριστών ελικοπτέρων, στον αέρα με UH-1H Huey (φωτ. Γ. Μαραγκουδάκης, πηγή: facebook)


Ναυτική Αεροπορία, πεσόντες υπέρ πατρίδος (φωτ. Γ. Μαραγκουδάκης, πηγή: facebook)

*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ελικόπτερο ΑΒ-212 ASW, της εταιρείας Agusta-Bell (πηγή φωτογραφίας: hellenicnavy.gr).

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024