Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Υποσχόμενο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί στα ίδια εργοστάσια με το εμβόλιο γρίπης

Κοροναϊός: Υποσχόμενο εμβόλιο μπορεί να παραχθεί στα ίδια εργοστάσια με το εμβόλιο γρίπης

Το πειραματικό εμβόλιο NDV-HXP-S μπορεί να καλλιεργηθεί σε αβγά κότας.

Πειραματικό εμβόλιο Covid-19 που μπορεί να παραχθεί σε εργοστάσια εμβολίων γρίπης σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος έδωσε υποσχόμενα αποτελέσματα στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών και θα μπορούσε στο μέλλον να περιορίσει την εμβολιαστική ανισότητα.

Τοι εμβόλιο NDV-HXP-S, το οποίο αναπτύχθηκε στην Ιατρική Σχολή «Άικαν» στη Νέα Υόρκη, βασίζεται στον ιό VND, ο οποίος προσβάλλει πτηνά αλλά είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο. Σε αυτή την περίπτωση τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να φέρει στην επιφάνειά του την πρωτεΐνη-ακίδα του πανδημικού κοροναϊού.

Αιματολογικές εξετάσεις στους εθελοντές της προκαταρκτικής μελέτης έδειξε ότι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή αντισωμάτων. Μάλιστα τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν υψηλότερα από τα επίπεδα που προσφέρουν τα εμβόλια mRNA.

«Η αναλογία εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν υψηλότερη με το NDV-HXP-S» δήλωσε ο ιολόγος Φλόριαν Κράμερ της Ιατρικής Σχολής «Άικαν», επικεφαλής της μελέτης που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

Ο γενετικά τροποποιημένος ιός στον οποίο βασίζεται το εμβόλιο μπορεί να καλλιεργηθεί σε αβγά κότας, κάτι που σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί να παραχθεί σχετικά εύκολα από φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν εμβόλια γρίπης σε γονιμοποιημένα αβγά.

O ιός της γρίπης συνήθως καλλιεργείται σε γονιμοποιημένα αβγά (CC BY 2.0)

Μια βερσιόν του εμβολίου που περιέχει εξασθενημένο ιό δοκιμάζεται ήδη σε κλινικές δοκιμές Φάσης Ι στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, ενώ μια δεύτερη βερσιόν με αδρανοποιημένο ιό δοκιμάζεται σε Βιετνάμ, Ταϊλάνδη και Βραζιλία.

Ρινικό εμβόλιο για αναμνηστική δόση;

Σε μια άλλη εξέλιξη, ερευνητές του Γέιλ ανακοίνωσαν ότι ένα ρινικό εμβόλιο που σχεδιάστηκε για χρήση ως αναμνηστική δόση έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε ποντίκια που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με το εμβόλιο mRNA της Pfizer.

Όταν η ανοσία που προσέφερε ο αρχικός εμβολιασμός είχε πια εξασθενήσει, η χορήγηση του ρινικού εμβολίου ενίσχυσε τα επίπεδα ανοσίας στη μύτη, τους πνεύμονες και το αίμα και προστάτευσε τα πειραματόζωα από θανατηφόρες δόσεις του κοροναϊού, αναφέρει η ερευνητική ομάδα σε προδημοσίευσή της.

Επιπλέον, τα ποντίκια που μολύνθηκαν παρουσίαζαν σχετικά χαμηλό ιικό φορτίο, ένδειξη πως το εμβόλιο ενδέχεται να περιορίζει τη μετάδοση του ιού.

Το εμβόλιο περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού, η οποία αναγνωρίζεται ως αντιγόνο από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε πειραματόζωα που δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί, η ρινική δόση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

«Η ρινική αναμνηστική δόση της πρωτεΐνης-ακίδας θα είναι πολύ πιο εύκολη να χορηγηθεί […] και είναι πολύ πιθανότερο να γίνει αποδεκτή από όσους βλέπουν με επιφύλαξη τα εμβόλια mRNA ή όσους πάσχουν από φοβία στις βελόνες» δήλωσε στο Twitter η καθηγήτρια Ακίκο Ιβασάκι του Γέιλ.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024