Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Νέο στέλεχος ανακάλυψαν στην Κίνα - Μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο

Κοροναϊός: Νέο στέλεχος ανακάλυψαν στην Κίνα – Μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο

Ο NeoCoV είναι «συγγενής» του Mers-CoV και κυκλοφορεί στις νυχτερίδες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γουχάν και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανακάλυψαν ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού με την ονομασία NeoCoV, που θα μπορούσε να μεταπηδήσει από τα ζώα στον άνθρωπο. Τα ευρήματα της μελέτης – η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους – δημοσιεύθηκαν στο BioRxiv νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει ο Independent, όμως, στην πραγματικότητα, ο NeoCoV δεν είναι μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία της Covid-19. Αντίθετα, προέρχεται από έναν διαφορετικό τύπο κοροναϊού, που σχετίζεται με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers-CoV).

Ο Mers-CoV, του οποίου η προέλευση δεν είναι πλήρως κατανοητή, είναι ένας ιός που μεταπήδησε στον άνθρωπο από τις δρομάδες καμήλες. Ο ιός είναι ζωονοσογόνος, δηλαδή μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους και μέσω άμεσης ή έμμεσης επαφής με ζώα.

«Ο Mers-CoV έχει εντοπιστεί σε δρομάδες καμήλες σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νότιας Ασίας», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Συνολικά, από το 2012, 27 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα και έχουν καταγραφεί 858 θάνατοι λόγω της λοίμωξης και των σχετικών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει.

«Σύμφωνα με την ανάλυση διαφορετικών γονιδιωμάτων του, ο ιός μπορεί να προέρχεται από νυχτερίδες και αργότερα να μεταδόθηκε στις καμήλες, κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν», όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 35% των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό Mers-Covid έχουν πεθάνει, αν και αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μικρότερο στην πραγματικότητα, καθώς τα ήπια κρούσματα μπορεί να μην έχουν εντοπιστεί από τα υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης.

Ο NeoCoV είναι «συγγενής» του Mers-CoV και κυκλοφορεί στις νυχτερίδες. Στο σχετικό τους άρθρο, οι Κινέζοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο NeoCoV θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα εάν μεταπηδήσει από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι πιθανόν ο NeoCoV να μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το έχει κάνει μέχρι στιγμής, ούτε κάποια ένδειξη για το πόσο μεταδοτικός ή θανατηφόρος θα ήταν. Επιπλέον, οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι η ικανότητα του NeoCoV να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα είναι ελάχιστη.

«Πρέπει να δούμε περισσότερα δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη μόλυνση και τη σχετική σοβαρότητα πριν αγχωθούμε», δήλωσε στην Independent ο καθηγητής Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Warwick.

«Η συγκεκριμένη μελέτη υποδηλώνει ότι η μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων με τον NeoCoV είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική. Αυτό που υπογραμμίζει, ωστόσο, είναι η ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση σχετικά με τη μετάδοση λοιμώξεων από κοροναϊούς από ζώα (κυρίως νυχτερίδες) στον άνθρωπο. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι απαιτείται καλύτερη ενσωμάτωση της έρευνας για τις λοιμώδεις νόσους σε ανθρώπους και ζώα», προειδοποιεί ο καθηγητής Γιανγκ.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024