Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Δυσφορία Ζελένσκι για τη στάση πολλών δυτικών συμμάχων - «Δεν έχουμε πόλεμο εδώ»

Ουκρανία: Δυσφορία Ζελένσκι για τη στάση πολλών δυτικών συμμάχων – «Δεν έχουμε πόλεμο εδώ»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι πρόθυμος να συναντηθεί στη Ρωσία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε σήμερα τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα, να κάνει μια χειρονομία που θα αποδεικνύει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στη χώρα του.

Εάν η Ρωσία δηλώνει ότι «δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία», θα μπορούσε «να κάνει βήματα για να το αποδείξει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στο Κίεβο.

Ετοιμος για συνάντηση

Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν με οποιοδήποτε σχήμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδιδε το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι «Ουκραΐνα-24»

«Θέλω να συναντηθώ, δεν φοβάμαι κανένα σχήμα, διμερές (με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας), το ίδιο είναι, είμαι έτοιμος», δήλωσε ο Ζελένσκι

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τον Ζελένσκι στη Ρωσία για να συζητήσουν την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά αν ο Ουκρανός ηγέτης προτίθεται να συζητήσει τα ζητήματα στο Ντονμπάς, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην ομάδα επαφής. Ο Λαβρόφ κατονόμασε ως τόπους συνάντησης την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι.

Νωρίτερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να μην προκαλεί πανικό με αφορμή την ένταση με τη Ρωσία, την οποία οι δυτικές χώρες κατηγορούν ότι σχεδιάζει μια εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό» επειδή «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία» της Ουκρανίας, είπε. «Η πιθανότητα μιας επίθεσης υπάρχει, δεν εξαφανίστηκε και δεν ήταν λιγότερο σοβαρή το 2021» αλλά «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από όση υπήρχε» πέρσι, διαβεβαίωσε.

Πόσο κοστίζει ο πανικός

Αντιθέτως, αν κάποιος άκουγε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «ακόμη και αξιοσέβαστους ηγέτες κρατών» θα πίστευε ότι «είμαστε ήδη σε πόλεμο» σε όλη τη χώρα, «ότι υπάρχουν στρατιώτες που προελαύνουν στους δρόμους». «Πόσο κοστίζει αυτός ο πανικός για τη χώρα μας;» διερωτήθηκε.

Την Τετάρτη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι «όλα δείχνουν» πως ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν «θα κάνει χρήση στρατιωτικής βίας κάποια δεδομένη στιγμή, ίσως από τώρα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου». Πολλές δυτικές πρεσβείας, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά, ανακάλεσαν ένα μέρος του προσωπικού τους λόγω της απειλής αυτής. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «λάθος» αυτήν την απόφαση.

Δεν γίνεται πόλεμος

«Δεν θεωρώ ότι η κατάσταση τώρα είναι πιο τεταμένη από προηγουμένως. Υπάρχει μια αίσθηση στο εξωτερικό ότι εδώ γίνεται πόλεμος. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», είπε ο Ζελένσκι. «Δεν λέω ότι δεν είναι πιθανή μια κλιμάκωση (…) αλλά δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό», επέμεινε.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024