Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κακοκαιρία: Καταγγελία για απόλυση συνδικαλιστή διανομέα - Τι απαντά η εταιρεία

Κακοκαιρία: Καταγγελία για απόλυση συνδικαλιστή διανομέα – Τι απαντά η εταιρεία

Το σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Ηρακλείου αποδίδει την απόλυση του αντιπροέδρου του στο ότι ζήτησε παύση εργασιών κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ενώ η Wolt μιλάει για διακοπή συνεργασίας άσχετη με τη συνδικαλιστική ιδιότητα του διανομέα

Την απόλυση συνδιαλιστή διανομέα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα διανομών «Wolt» και συγκεκριμένα του αντιπροέδρου του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου Μανώλη Χανιωτάκη καταγγέλλει η «ΔΑΣ», ενώ αντίστοιχη δήλωση καταγγελία κάνει και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Καταστρατηγεί την αργία

Μάλιστα αποδίδεται η απόλυση στη συνδικαλιστική ιδιότητα του διανομέα και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών κάλεσε κάλεσε τους συναδέλφους του να μην κάνουν διανομές.

Σύμφωνα με την καταγγελία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Επισιτισμού – Τουρισμού Ηρακλείου, «είναι προκλητικοί, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της εργοδοσίας, που καταστρατηγεί ακόμα και τις «κατόπιν εορτής» αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας για κήρυξη αργίας στις υπηρεσίες διανομής. Ευθύνη έχουν και η κυβέρνηση και το υπουργείο.

»Για δυο μέρες άφησαν εκτεθειμένους τους διανομείς σε εγκληματικές συνθήκες δουλειάς, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέχρι να πάρουν την απόφαση για «αργία», που όμως για άλλη μια φορά έμεινε στα χαρτιά, τόσο από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, όσο και από πολλές επιχειρήσεις εστίασης.

Σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων

»Έχουν ευθύνη, γιατί και με το νόμο «Χατζηδάκη» ανοίγουν το δρόμο στην εργοδοσία για να εντείνει την επίθεσή της στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, σε όποιον σηκώνει κεφάλι, διεκδικεί. Η εργοδοσία επιβεβαιώνει ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξασφαλίσει τα κέρδη της, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων».

Καλεί τους διανομείς να συνεχίσουν να διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και ασφάλειας, την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, να απαγορεύεται στους εργοδότες να απασχολήσουν διανομείς με μηχανάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, να μη χαθούν τα ημερομίσθια και να μην αντικατασταθούν με ημέρες τακτικής αδείας.

Εκδικητική

«Οι πρόσφατοι αγώνες των συναδέλφων στην «efood» αποδεικνύουν ότι έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τα καταφέρουμε, η εργοδοσία και η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητοι! Τώρα οι εργαζόμενοι να οργανωθούν μαζικά στα Σωματεία τους, για να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε ακόμα πιο απαιτητικά τον αγώνα μας για καλύτερους όρους δουλειάς, για καλύτερη ζωή», σημειώνει.

Παράνομη και εκδικητική χαρακτηρίζουν την απόλυση σωματεία και φορείς του Ηρακλείου εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον συνδικαλιστή διανομέα και ζητούν την ανάκληση της απόλυσης.

Εργοδοτική ασυδοσία

Στη δήλωσή της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει:

«Ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ηρακλείου Μανώλης Χανιωτάκης, που εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης στην WOLT, ενημερώθηκε από την εταιρεία για την διακοπή της συνεργασίας τους επειδή ζήτησε να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας για την διακοπή διανομής λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως υπήρχε σχετική πρόβλεψη από το Υπουργείο Εργασίας.

»Αυτές είναι οι συνέπειες των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ και του νόμου Χατζηδάκη, που οδηγούν σε εργοδοτική ασυδοσία των εταιρειών στις πλατφόρμες, απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών και διώξεις συνδικαλιστών!

»Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να ελεγχθεί η εταιρεία και να αποκαταστήσει τη σχέση συνεργασίας με τον εξωτερικό συνεργάτη της που με απαράδεκτο τρόπο απομάκρυνε».

Η απάντηση της Wolt

Από την πλευρά της η εταιρεία Wolt δεν κάνει λόγο για απόλυση, αλλά για διακοπή συνεργασίας, καθώς ο Μανώλης Χανιωτάκης εργαζόταν με καθεστώς «ελεύθερου επαγγελματία», αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη όχι στα όσα καταγγέλλονται από το σωματείο των εργαζομένων αλλά σε «επιχειρησιακούς» λόγους.

Συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει: «Από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου έχουμε ανακοινώσει προς τους πελάτες μας -τόσο μέσα από την εφαρμογή όσο και από τα ΜΜΕ- ότι θα αναστέλλουμε προληπτικά τη λειτουργία της εφαρμογής ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου «Ελπίς» στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση, αποτρέποντας τη δυνατότητα εισαγωγής νέων παραγγελιών στο σύστημά μας με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των συνεργατών διανομέων μας.

»Επιπλέον, από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας 24 Ιανουαρίου, διακόψαμε σε εθελοντική βάση τις διανομές σταδιακά σε Αττική και Κρήτη για να προστατεύσουμε την ασφάλεια των συνεργατών διανομέων. Στη συνέχεια και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Πολιτείας, διακόψαμε την λειτουργία των παραδόσεων σε Αττική και Κρήτη από την Τρίτη 25 Ιανουαρίου έως και σήμερα.

Διαψεύδει τη συσχέτιση της «λήξης της συνεργασίας» με την συνδικαλιστική ιδιότητα

»Οι παραπάνω ενέργειές μας διαψεύδουν στην πράξη οποιαδήποτε συσχέτιση της λήξης της συνεργασίας μας με τον εν λόγω συνεργάτη διανομέα με τις καιρικές συνθήκες και την προστασία των συνεργατών διανομέων από αυτές. Βασική μας μέριμνα ήταν και παραμένει η προστασία των συνεργατών διανομέων και η ασφαλής εξυπηρέτηση των πελατών που μας εμπιστεύονται.

»Ο εν λόγω διανομέας δεν υπήρξε ποτέ εργαζόμενος της Wolt, άρα δεν τίθεται ζήτημα απόλυσής του. Συνεργάστηκε με την πλατφόρμα μας ως ελεύθερος επαγγελματίας και η συνεργασία μας ολοκληρώθηκε για λόγους επιχειρησιακούς, στο πλαίσιο της διαχείρισης της εμπορικής μας παρουσίας στην Κρήτη, που δε συσχετίζονται με την συνδικαλιστική του ιδιότητα».

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024