Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζόνσον: Έδωσε εντολή να απομακρυνθούν κατοικίδια από το Αφγανιστάν και όχι Αφγανοί

Τζόνσον: Έδωσε εντολή να απομακρυνθούν κατοικίδια από το Αφγανιστάν και όχι Αφγανοί

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα αποκάλυψη. Κατά τη χαώδη απομάκρυνση των Βρετανικών Δυνάμεων από το Αφγανιστάν ο Τζόνσον έδωσε εντολή να απομακρυνθούν κατοικίδια με προτεραιότητα απέναντι σε Αφγανούς πολίτες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον όντως ενέκρινε την απομάκρυνση ζώων από την Καμπούλ κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν πέρυσι, έναν ισχυρισμό που είχε προηγουμένως απορρίψει ως μια «ανοησία», σύμφωνα με κυβερνητικά email που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Έσωσαν γάτες και σκύλους

Ο Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και σε κλοιό από τις καταγγελίες για μια σειρά από πάρτι στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown, είχε αρνηθεί ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόφαση να βοηθήσει στην απομάκρυνση και διάσωση γατιών και σκύλων της φιλοζωϊκής οργάνωσης Nowzad που διευθύνει ο Βρετανός πρώην στρατιώτης Πεν Φάρθινγκ.

Τα κατοικίδια διασώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η χαοτική αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων και η επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων, και από τις βρετανικές δυνάμεις η απομάκρυνση Βρετανών υπηκόων και Αφγανών που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για μεταφορά τους στη Βρετανία για να εγκαταλείψουν την Καμπούλ μετά την πτώση της στους Ταλιμπάν.

Τα email που καίνε τον Τζόνσον

Σε ένα εσωτερικό κυβερνητικό email που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, ένας αξιωματούχος του Φόρεϊν Οφις, του οποίου το όνομα έχει διαγραφεί, έγραφε: «Η Nowzad, που διευθύνεται από έναν πρώην πεζοναύτη, έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και ο πρωθυπουργός μόλις έδωσε την άδεια το προσωπικό της και τα ζώα να απομακρυνθούν…»

Σε ένα άλλο email που συζητούσε το αίτημα βοήθειας μιας άλλης φιλανθρωπικής οργάνωσης, ένας αξιωματούχος έγραψε: «Υπό το πρίσμα της απόφασης του πρωθυπουργού νωρίτερα σήμερα να απομακρύνει το προσωπικό της φιλοζωϊκής οργάνωσης Nowzad, το (διαγεγραμμένο όνομα) ζητά συμφωνία για την καταχώριση (διαγεγραμμένες λεπτομέρειες) του προσωπικού, όλοι Αφγανοί υπήκοοι».

Οι προηγούμενες δηλώσεις

Εκείνη την εποχή, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στην απομάκρυνση των ζώων της οργάνωσης του Φάρθινγκ.

«Όχι, αυτό είναι πλήρης ανοησία», είχε πει τον Δεκέμβριο, όταν ρωτήθηκε αν είχε παρέμβει στην υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον τόνισε ότι δεν είχε δει τα emails, αλλά επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία ανάμειξη.

Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του

«Γνωρίζω ότι ο υπουργός Άμυνας χθες κατέστησε σαφές ότι σε κανένα στάδιο… ο πρωθυπουργός δεν του ζήτησε να ανοίξει το δρόμο για (την απομάκρυνση) των κατοικίδιων, ότι κανείς δεν παραβίασε τη σειρά αναμονής και προφανώς έχουμε ξεκαθαρίσει πρωτύτερα ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε οδηγίες αξιωματούχοι να λάβουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη πορεία δράσης», είπε.

Η κατάσταση που βρέθηκε ο Φάρθινγκ και τα ζώα του τράβηξε μεγάλη προσοχή των μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία και οδήγησε σε μια πικρή διαμάχη με τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επιτρέψει σε κανέναν να παραβιάσει τη σειρά αναμονής και δεν θα έδινε προτεραιότητα σε κατοικίδια σε σχέση με ανθρώπους.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024