Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο Καντονά… κλώτσησε τον ρατσισμό

Όταν ο Καντονά… κλώτσησε τον ρατσισμό

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Ιανουαρίου 1995, όταν ο Ερίκ Καντονά κλώτσησε οπαδό της Κρίσταλ Πάλας, μετά από ρατσιστική επίθεση. Δεν ήταν μόνο επίθεση κατά προσώπου, περισσότερο ήταν εναντίωση σε κάθε ίχνος ρατσισμού.

Ο Ερίκ Καντονά ήταν ο πρώτος «Βασιλιάς» του αθλητισμού, πριν πάρει το προσωνύμιο πολύ αργότερα ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ως άρχων λοιπόν μπορεί να ήταν δύσκολος χαρακτήρας με ιδιαιτερότητες, όμως είχε μια πολύ βασική κόκκινη γραμμή, δεν ανεχόταν ποτέ και πουθενά τον ρατσισμό. Το έδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας το 1995, όταν έριξε μια κλωτσιά σε οπαδό της, μετά από ρατσιστική επίθεση.

Το ματς

Στο πρώτο ημίχρονο η Πάλας έπαιξε αυτό το ποδόσφαιρο των μικρομεσαίων ειδικά ομάδων της εποχής εκείνης, με μπόλικο ξύλο και σκληρά μαρκαρίσματα. Η Premier είχε αρχίσει να αποκτά βέβαια λάμψη με ολοένα και περισσότερους παίκτες να έρχονται, όμως ο «King Eric» ήταν αυτός που πρώτος τρέλανε τον κόσμο με τις εμπνεύσεις και την τεχνική του.

Ενώ είχε φάει αρκετές ως εκείνο το σημείο απορώντας και ρωτώντας τον διαιτητή Γουίλκι «όχι κίτρινες κάρτες;» και ο Σερ Άλεξ του φώναζε να κάνει τη «γ@@@@@@η δουλειά» που έπρεπε, το σκηνικό γύρισε μπούμερανγκ.

Ο φορ των «Κόκκινων Διαβόλων» αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη για μαρκάρισμα. Έδειχνε ήρεμος και πήγαινε σιγά σιγά. Άκουσε έναν οπαδό της Πάλας, τον Μάθιου Σίμονς να του λέει:«Άντε γ@@@@@υ σήκω να πας πίσω στη Γαλλία μπ@@@@@@».

Ο Έρικ δεν ήταν και το πιο ψύχραιμο παράδειγμα ανθρώπου, όμως κανείς δε φανταζόταν τι θα ακολουθήσει. Έτρεξε γρήγορα προς το μέρος του και του έριξε μια κλωτσιά κουνγκ φου, ακολουθούμενη από γροθιές. Την κλωτσιά δεν την έπιασε ούτε η κάμερα και στη μετάδοση του αγώνα μίλησαν μόνο για γροθιές.

Όπως ήταν φυσικό, όλοι οι Άγγλοι και η Premier League έπεσαν πάνω στη Γιουνάιτεντ. Τελικά ο Γάλλος έμεινε εκτός για εννέα μήνες και μάλιστα καταδικάστηκε αρχικά σε δύο εβδομάδες φυλάκιση, η οποία τελικά μετετράπη σε κοινωνική εργασία, καθώς δε στοιχειοθετούνταν οι κατηγορίες για να οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο Μάθιου Σίμονς, ο οποίος έφαγε την κλωτσιά δεν ήταν και ο καλύτερος άνθρωπος. Ανοιχτά ακροδεξιών αντιλήψεων, μικροεγκληματίας και γενικά όχι κάποιος εντελώς αθώος.

Ο ίδιος πήγε σε δικό του δικαστήριο να υποβάλλει μήνυση και κατέληξε να χειροδικεί εναντίον εισαγγελέα, πιάνοντάς τον από τον λαιμό, φτύνοντας δημοσιογράφους, πριν μπορέσει τελικά η αστυνομία να τον ακινητοποιήσει.

Ο Καντονά σκόραρε στην επιστροφή του στο «Ολντ Τράφορντ» την επόμενη σεζόν, με πέναλτι κόντρα στη Λίβερπουλ και ξαναπήρε την ομάδα από το χέρι.

Αν και δύσκολος χαρακτήρας ήταν ο μόνος που ποτέ δεν είχε κόντρα με τον Φέργκιουσον. Όσο χαοτικός κι αν ήταν, τα πάντα στο κεφάλι του βρίσκονταν σε τάξη. Ήξερε πότε θα έκανε τι κι αν χρειαζόταν να ξανακλωτσήσει τον ρατσισμό, για να τον βγάλει από τα γήπεδα και τη ζωή, θα το έπραττε ευχαρίστως.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024