Όμικρον: Οι Pfizer και BioNTech αρχίζουν την κλινική δοκιμή εμβολίου κατά της παραλλαγής
Την «Όμικρον» έχει βάλει «σημάδι» ένα νέο εμβόλιο που ετοιμάζεται από τις Pfizer και BioNTech.
Οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν σήμερα πως άρχισαν κλινική δοκιμή μιας νέας εκδοχής του εμβολίου τους ειδικά σχεδιασμένης για την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19, η οποία διαφεύγει μέρους της προστασίας που παρέχεται από το αρχικό διδοσικό εμβόλιο των εταιρειών.
Οι εταιρείες σχεδιάζουν να προβούν σε δοκιμή της ανοσολογικής απάντησης, που δημιουργείται από το βασισμένο στην Όμικρον εμβόλιο, τόσο με τρεις δόσεις σε ανεμβολίαστα άτομα όσο και ως ενισχυτική δόση σε άτομα που έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου τους.
Οι Pfizer/BioNtech προβαίνουν επίσης σε δοκιμή μιας τέταρτης δόσης του υφιστάμενου εμβολίου έναντι μιας τέταρτης δόσης του βασισμένου στην Όμικρον εμβολίου για άτομα που έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση τους του εμβολίου Pfizer/BioNTech τρεις ως έξι μήνες νωρίτερα.
Οι εταιρείες σχεδιάζουν να μελετήσουν την ασφάλεια και την ανεκτικότητα των δόσεων σε 1.420 ανθρώπους ηλικίας 18 ως 55 ετών.
«Ενώ οι υφιστάμενες έρευνες και τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο δείχνουν πως οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας με την Όμικρον, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που αυτή η προστασία εξασθενήσει με τον καιρό και να βοηθήσουμε ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν η Όμικρον και νέες παραλλαγές στο μέλλον», αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής ερευνών για εμβόλια της Pfizer Κάθριν Τζάνσεν.

Ανησυχητική δήλωση για το πρώτο εμβόλιο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, η προστασία του αρχικού εμβολίου έναντι των ελαφρών ή μέτριων μορφών της Covid-19 φαίνεται να εξαφανίζεται ταχύτερα έναντι της παραλλαγής Όμικρον.
«Η μελέτη αυτή λαμβάνει χώρα μέσα στο πλαίσιο της επιστημονικής προσέγγισής μας που έχει στόχο την παραγωγή εμβολίων στοχευμένων εναντίον των παραλλαγών τα οποία να πετυχαίνουν να αναπτύσσουν επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον παρόμοια με εκείνα που ανέπτυσσαν έναντι των παραλλαγών που εμφανίστηκαν νωρίτερα, αλλά με μια πιο μακρά διάρκεια προστασίας», δήλωσε ο Σαχίν.
Η Pfizer έχει δηλώσει πως οι δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου μπορεί να μην είναι αρκετές για να προστατεύσουν από τη μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον και ότι η προστασία από τη νοσηλεία και το θάνατο μπορεί να εξασθενεί.
Εντούτοις τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αναφέρουν πως μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA, όπως αυτό των Pfizer/BioNTech, προσφέρει 90% προστασία κατά της νοσηλείας λόγω Covid-19.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Μεξικό – Αγγλία 2-3: Μπέλινγκχαμ και Κέιν έστειλαν τα «λιοντάρια» στα προημιτελικά μετά από «τρελή» ματσάρα!
- Πρώην Μις Ελβετία: «Η Ιβάνα Τραμπ είχε τον ρόλο της Μάξγουελ στον κύκλο του Έπσταϊν»
- Παγίδα: Γιατί μας «αρέσουν» τόσο πολύ οι κακές συνήθειες;
- Καύσωνας στην Ευρώπη: Η μάχη για τον κλιματισμό σε μια ήπειρο που υπερθερμαίνεται
- Το Netflix φέρνει το εργοστάσιο του Γουίλι Γουόνκα στην πραγματικότητα – Φόρος τιμής στον Τζιν Γουάιλντερ
- EE: Οι Ευρωπαίοι αμφιβάλλουν αν μπορούν να αμυνθούν μόνοι τους – Θα έπρεπε, λένε οι Έλληνες
- Μπρα ντε φερ για τα «λεφτόδεντρα»
- Πώς θα προστατέψετε καταθέσεις, ακίνητα από κατασχέσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442