Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλπάζει ο κινέζικος καπιταλισμός

Καλπάζει ο κινέζικος καπιταλισμός

Η ομιλία του Κινέζου προέδρου στην έναρξη των εργασιών του τελευταίου Φόρουμ του Νταβός, αποτελεί πραγματική βίβλο του νέου καπιταλισμού που έρχεται…

Ψυχρός, ανέκφραστος, αλλά με μάλλον καλοκάγαθο πρόσωπο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ, πρέπει να είναι ένα γνήσιο παιδί του μεταμαοϊκού ΚΚΚίνας. Με άλλα λόγια, ενώ είναι «παιδί» της ανατροπής που έφερε στο ΚΚίνας ο Ντενγκ Σιαο Πινγκ (1904-1997) το 1978, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Μάο Τσε Τουνγκ (1894-1976), σήμερα έχει βάλει στόχο να διατηρήσει μονίμως το Κόμμα που κυβερνά στην εξουσία. Μια εξουσία εξάλλου στην οποίαν ο ίδιος θα παίζει τον κύριο και αμετακίνητο ρόλο. Υπό αυτή την έννοια το κρίσιμο πρόβλημα του προέδρου Σι, είναι αυτό του συνδυασμού της συμμετοχής της Κίνας στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας με αξιώσεις και επιτυχίες με την λειτουργιά μιας αυταρχικής διακυβέρνησης, στο εσωτερικό μιας χώρας με τεράστιες διαφορές σε ποικίλα επίπεδα.

Στη διάρκεια της 25λεπτης ομιλίας του, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ξεκαθάρισε δύο βασικές θέσεις. Πρώτον, υποστήριξε με έμφαση όχι μόνον την κινεζική συμμετοχή στην διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, αλλά και την πρωτοπορία της χώρας του στην εμβάθυνση και εξάπλωση του φαινομένου. Χρησιμοποιώντας μια γλώσσα που θα ζήλευαν οι γκουρού της ελεύθερης οικονομίας, ο πρόεδρος Σι τάχθηκε κατά του προστατευτισμού και τόνισε ότι ο ανταγωνισμός είναι μια διαδικασία προσαρμογής, καινοτομίας και βελτίωσης των οικονομικών επιδόσεων, που μόνον αυτές προσφέρουν ουσιαστικό όφελος στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σι Τζιπίνγκ, υπογράμμισε ότι «κάνουν λάθος όσοι ακολουθούν το δρόμο της δημιουργίας ψυχροπολεμικού κλίματος, καθ’ όσον οι αντιπαραθέσεις δεν λύνουν προβλήματα, οξύνοντας αυτά που ήδη υπάρχουν…».

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, ότι οι πρακτικές ηγεμονίας και εκφοβισμού που συναντώνται στο κύμα της ιστορίας είναι ατελέσφορες. Φυσικά οι χώρες έχουν αποκλίσεις και διαφωνίες μεταξύ τους, ωστόσο μια προσέγγιση μηδενικού αθροίσματος, που διευρύνει το δικό του κέρδος εις βάρος των άλλων δεν θα βοηθήσει».

Δίνοντας επίσης μια φιλοσοφική διάσταση, σε αυτά που έλεγε ο Σι είπε:

«Όπως λέει ένα κινέζικο ρητό, «Η ορμή του κόσμου είτε ακμάζει είτε μειώνεται- η κατάσταση του κόσμου είτε προοδεύει είτε υποχωρεί. Ο κόσμος αναπτύσσεται πάντα μέσα από την κίνηση των αντιφάσεων, χωρίς αντίφαση, τίποτα δεν θα υπήρχε. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι μια ιστορία επίτευξης ανάπτυξης μέσω της αντιμετώπισης διαφόρων δοκιμών και της ανάπτυξης μέσω της υπέρβασης διαφόρων κρίσεων. Πρέπει να προχωρήσουμε ακολουθώντας τη λογική της ιστορικής προόδου και να αναπτυχθούμε ιππεύοντας το κύμα ανάπτυξης της εποχής μας.

Παρά όλες τις αντιξοότητες, η ανθρωπότητα θα προχωρήσει. Πρέπει να μάθουμε από τη σύγκριση μακροχρόνιων κύκλων ιστορίας και να δούμε την αλλαγή στα πράγματα μέσα από τη λεπτή αποχρωσή τους. Πρέπει να καλλιεργήσουμε νέες ευκαιρίες εν\ μέσω κρίσεων, να ανοίξουμε νέους ορίζοντες σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο και να συγκεντρώσουμε μεγάλη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και προκλήσεις.»

Στη βάση, λοιπόν αυτού του σκεπτικού, ο Κινέζος πρόεδρος πρότεινε:

  • κοινή προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της πανδημίας.
  • προώθηση μιας σταθερής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, χωρίς περιορισμούς, αλλά με συντονισμό των μακροπολιτικών και ενίσχυση της συνέργειας των πολιτικών για την πρόληψη συστημικών κινδύνων.
  • γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, ιδιαίτερα στο τεχνολογικό επίπεδο, όπου οι διαφορές δημιουργούν νέα ρήγματα.
  • Αισθητή βελτίωση του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ο οποίος μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Ο φτωχός πληθυσμός του κόσμου έχει αυξηθεί κατά περισσότερα από 100 εκατομμύρια. Σχεδόν 800 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην πείνα. Οι δυσκολίες αυξάνονται στην επισιτιστική ασφάλεια, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την ιατρική, την υγεία και άλλους τομείς σημαντικούς για τη διαβίωση των ανθρώπων. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ξαναπέσει στη φτώχεια και την αστάθεια λόγω της πανδημίας. Πολλοί στις ανεπτυγμένες χώρες ζουν επίσης δύσκολες στιγμές.

Ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουμε, πρέπει να τηρήσουμε μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία ανάπτυξης, να θέσουμε την ανάπτυξη και τα μέσα διαβίωσης μπροστά και στο επίκεντρο των παγκόσμιων μακροπολιτικών, να πραγματοποιήσουμε την ατζέντα του 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη συνεργεία μεταξύ των υπαρχόντων μηχανισμών αναπτυξιακής συνεργασίας για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης παγκοσμίως. Πρέπει να υποστηρίξουμε την αρχή των κοινών αλλά διαφοροποιημένων ευθυνών, να προωθήσουμε τη διεθνή συνεργασία για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της ανάπτυξης και να εφαρμόσουμε τα αποτελέσματα της COP26 στη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να αναλάβουν την ηγεσία να τηρήσουν τις ευθύνες τους για τη μείωση των εκπομπών, να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη», είπε ο Σι Τζιπινγκ.

Χωρίς βέβαια να αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη δημοκρατία, γεγονός που είναι μεστό σε περιεχόμενο,από τα λόγια του γίνεται κατάδηλο,πως φιλοδοξία  του Κινέζου προέδρου είναι η διεθνής διάδοση ενός μοντέλου αυταρχικού καπιταλισμού, στον οποίον αντί κράτους δικαίου θα υπάρχει ένα κράτος επιτήρησης και αυταρχισμού και στο οποίο η ελεύθερη κριτική σκέψη θα ισοπεδώνεται.Όμως το καθεστως αυτό, με τη χρήση προωθημένων τεχνικών προπαγάνδας,απο πληροφόρησης και συνωμοσιολογίας,θα υπονομεύει θεσμούς και ευαίσθητες αρθρώσεις στη Δύση,με στόχο την ενίσχυση ακροδεξιών κυρίως πολιτικών οντοτήτων.

Ήδη στις ΗΠΑ,, ο λαϊκισμός, ο βοκισμός (wokism) και η ασυναρτησία  αποτελούν τη νέα δήθεν προοδευτική κουλτούρα, με θεμελιώδη αναζήτηση το πολύ σοβαρό ερώτημα «ποιο είναι το σεξ των αγγέλων».!!!

Στη βάση λοιπόν αυτών των εξελίξεων, ο πρόεδρος Σι, πολύ ευγενικά, μας ευχήθηκε περαστικά.

«Το Νταβός είναι γνωστό ως παράδεισος για χειμερινά σπορ. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα ανοίξουν σύντομα= Είμαστε βέβαιοι ότι η Κίνα θα παρουσιάσει έναν βελτιωμένο, ασφαλή και υπέροχο Παιχνίδι στον κόσμο. Το επίσημο σύνθημα για το Πεκίνο 2022 είναι «Μαζί για ένα κοινό μέλλον». Πράγματι, ας ενώσουμε τα χέρια με πλήρη εμπιστοσύνη και ας εργαστούμε μαζί για ένα κοινό μέλλον», μας είπε κλείνοντας.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024