Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα - Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής

Ελλάδα – Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής

Ο υφ.ς Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και ο υφ. Εμπορίου της Τουρκίας Μουσταφά Τουζκού υπέγραψαν πρωτόκολλο ενώ εκδόθηκε και κοινό ανακοινωθέν

Μετά από έντεκα χρόνια επανενεργοποιείται η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα η 5η Σύνοδος της κοινής αυτής Επιτροπής των δύο χώρων.

Μάλιστα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Εμπορίου της Τουρκίας Μουσταφά Τουζκού υπέγραψαν πρωτόκολλο ενώ εκδόθηκε και κοινό ανακοινωθέν το οποίο τονίζει ότι η πέμπτη σύνοδος της Επιτροπής ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο της.

Αναλυτικά το κοινό ανακοινωθέν έχει ως εξής:

«Η Μικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας Τουρκίας ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της 5ης Συνόδου της, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 στην Αθήνα, με την υπογραφή Πρωτοκόλλου από τους προεδρεύοντες της Επιτροπής, τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη και τον Υφυπουργό Εμπορίου της Τουρκίας κ. Mustafa Tuzcu.

»Οι επικεφαλής των Αντιπροσωπειών εξέφρασαν ικανοποίηση για την επανενεργοποίηση της Επιτροπής, η τελευταία Σύνοδος της οποίας είχε λάβει χώρα στην Άγκυρα, περισσότερα από 11 χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2010.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας τη Δευτέρα στην Αθήνα

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην Επιτροπή ήταν:

α) το διμερές εμπόριο και προοπτικές διαφοροποίησης των εμπορικών συναλλαγών και ενίσχυσής τους με ισορροπημένο τρόπο,

β) πρωτοβουλίες για επενδύσεις και ενθάρρυνση επιχειρήσεων να αναπτύξουν κοινά εγχειρήματα σε Ελλάδα και Τουρκία,

γ) η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με στόχο τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας

δ) η περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης αποβλήτων, της ποιότητας και επάρκειας υδάτινων πόρων, καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών,

ε) η συνεργασία στον τομέα των μεταφορών (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, αεροπορικών),

στ) η ενίσχυση και διαφοροποίηση των εμπορικών συναλλαγών σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα,

ζ) η επανέναρξη της διμερούς συνεργασίας στην Έρευνα και Τεχνολογία

»Ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε στη διμερή συνεργασία στον τομέα κατά τη διάρκεια της 4ης Συνόδου της Κοινής Επιτροπής Τουρισμού Ελλάδας-Τουρκίας που συνεδρίασε στις 18 Νοεμβρίου 2021 και του 9ου Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό που έλαβαν χώρα στις 17 Νοεμβρίου 2021 στη Σμύρνη και επανέλαβαν την δέσμευσή τους να διερευνήσουν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών.

»Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 5ης Συνόδου της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη προόδου στα θέματα που περιλαμβάνονται στη Θετική Ατζέντα, με έμφαση στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών».

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024