Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ομικρον 2: Τα πρώτα στοιχεία από τη χώρα που εντοπίστηκε

Ομικρον 2: Τα πρώτα στοιχεία από τη χώρα που εντοπίστηκε

Η Όμικρον 2 εντοπίστηκε αρχικά στη Νορβηγία, με επιστήμονες να αναφέρουν ότι είναι πιο μεταδοτική

Η Όμικρον 2, που πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Ελλάδα είναι η υποπαραλλαγή που έχει προκαλέσει ανησυχία για μία πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας. Η υποπαραλλαγή που εντοπίστηκε στην Νορβηγία φαίνεται πως είναι περισσότερο μεταδοτική από την Όμικρον, σύμφωνα με επιστήμονες της χώρας που παρακολουθούν την εξέλιξή της.

Πιο μεταδοτική

Ειδικότερα η Όμικρον 2 είχε ανιχνευθεί σε επτά περιπτώσεις στη σκανδιναβική χώρα ως τις 4 Ιανουαρίου. Μόλις 15 μέρες μετά, στις 19 του μηνός, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ΒΑ.2 αυξήθηκαν 87 φορές και ανήλθαν σε 611, κυρίως στην πρωτεύουσα Όσλο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Ζαραγκούλια, Έλληνα ειδικό γιατρό κλινικής μικροβιολογίας, πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο νοσοκομείο του Λεβάνγκερ στη Βόρεια Νορβηγία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Έλληνας γιατρός και μεταδίδει το iatronet.gr, η υποπαραλλαγή αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό από την αρχική Όμικρον. «Οι ιδιότητές της δεν είναι ακόμη γνωστές, εκτός από το γεγονός ότι είναι ακόμη πιο μεταδοτική από την αρχική Omicron BA.1. Αντίστοιχη αύξηση της BA.2 παρατηρείται στη Δανία και τη Σουηδία, όπου φαίνεται να έχει ξεπεράσει τη BA.1», σημείωσε.

Θα συνεχίσει η διασπορά του κοροναϊού

Η παραλλαγή Όμικρον, κατάφερε να υπερισχύσει συντριπτικά μέσα σε μόλις 5 εβδομάδες στη χώρα, παρά τα ενισχυμένα μέτρα που ελήφθησαν για την καθυστέρηση της αναπόφευκτης επέλασής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 6% των περιπτώσεων την 49η εβδομάδα του 2021 (δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου), έφτασε στο 94% στη δεύτερη εβδομάδα του 2022. Η υποπαραλλαγή της αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τη διασπορά, λόγω της διαφαινόμενης ακόμη μεγαλύτερης μεταδοτικότητας.

Από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της πιο πρόσφατης αναφοράς του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας, προκύπτει πως η διασπορά κοροναϊού θα συνεχίσει να αυξάνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς στη χώρα και είναι πιθανό να μολυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα τις επόμενες εβδομάδες. Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού αποτελούν «ανάχωμα» στη βαριά νόσηση που θα οδηγήσει σε νοσηλεία. Ωστόσο, ο πολύ μεγάλος αριθμός νέων μολύνσεων εκτιμάται πως θα επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας, τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών, όσο και του αυξημένου αριθμού μολύνσεων και απουσιών μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού.

Ρεκόρ πανδημίας σε αριθμό κρουσμάτων

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων κοροναϊού στη Νορβηγία από την έναρξη της πανδημίας, με αύξηση σε ποσοστό 52% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση αφορά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με μεγαλύτερο ποσοστό στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες (6-12 ετών και 13-19 ετών).

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας με κύρια αιτία την COVID-19 λοίμωξη ήταν μόλις 112, λιγότερες κατά 23% από την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή η μείωση αποδίδεται αφενός στο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κι αφετέρου στο ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση από τη Δέλτα.

Ωστόσο, μεγάλη αύξηση καταγράφηκε στις νέες εισαγωγές ασθενών με κάποια άλλη ως κύρια αιτία, που ήταν παράλληλα μολυσμένοι με κοροναϊό. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο και είναι μολυσμένοι με κοροναϊό ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι θάνατοι από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα ήταν 24, δυο περισσότεροι από την προηγούμενη, με διάμεση ηλικία των θυμάτων τα 82 έτη (74 – 87).

η.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024