Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Αδιαπραγμάτευτα τα σύνορα της Ουκρανίας

Γερμανία: Αδιαπραγμάτευτα τα σύνορα της Ουκρανίας

Ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είπε πως ενδεχόμενη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα επέφερε σημαντικές κυρώσεις.

«Απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» χαρακτηρίζει την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία ο kαγκελάριος Όλαφ Σολτς και ζητά σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων.

«Η εδαφική ακεραιότητα των χωρών είναι ένα από τα επιτεύγματα της συνεννόησης μετά το 1990, επομένως τα σύνορα δεν πρέπει να μετακινούνται δια της βίας. Πρέπει να ισχύουν νόμοι και κανόνες και όχι η στρατιωτική ισχύς», δηλώνει ο κ. Σολτς στην Süddeutsche Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο και αρνείται την κριτική που του ασκείται για επιφυλακτική θέση του Βερολίνου έναντι της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

«Έχω μιλήσει με καθαρά λόγια – και αυτά ισχύουν. Και ισχύει και ό,τι έχουμε συμφωνήσει οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι με την αμερικανική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ενδεχόμενη επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος για τη Ρωσία», συνεχίζει ο Καγκελάριος, ο οποίος παράλληλα απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας να αποκλείσει το ΝΑΤΟ την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις». Διευκρινίζει πάντως και ότι «ούτως ή άλλως η ένταξη άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη».

Σε ό,τι αφορά την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ο Όλαφ Σολτς τονίζει ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί, αλλά τάσσεται υπέρ των «προσεκτικών τιμωρητικών» μέτρων, εφόσον η Μόσχα δεν επιλέξει τελικά την αποκλιμάκωση.

«Η λογική υπαγορεύει την επιλογή μέτρων τα οποία θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επίδραση για όσους παραβιάζουν τις από κοινού συμφωνηθείσες αρχές», συνεχίζει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD), αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζει ότι πρέπει να εξεταστούν και οι επιπτώσεις που θα είχαν οι κυρώσεις στην ίδια τη Γερμανία. «Κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει μέτρο που δεν έχει συνέπειες και για εμάς», προειδοποιεί, αν και διαβεβαιώνει ότι είναι σύμφωνος με τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με το ποιες κυρώσεις είναι πιθανό να επιλεγούν. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης – και θα είμαστε», καταλήγει.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024