Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Τι σηματοδοτεί η αλλαγή φρουράς

ΔΝΤ: Τι σηματοδοτεί η αλλαγή φρουράς

Νέο πρόσωπο ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά – Αναβαθμίζεται η Γκίτα Γκοπινάθ

Ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα το όνομα του διαδόχου της επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκοπινάθ. Πρόκειται για τον γάλλο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά, με ειδίκευση σε διεθνή μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα – το 2008 μάλιστα είχε λάβει το βραβείο του Καλύτερου Νέου Οικονομολόγου της Γαλλίας.

Η Γκίτα Γκοπινάθ αναβαθμίζεται σε αναπληρώτρια γενική διευθύντρια, στο πλευρό της επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Αν υπάρχει μια έκπληξη στην αλλαγή φρουράς, δεν αφορά το όνομα του Γκουρενσά όσο το γεγονός ότι η ινδικής καταγωγής Γκοπινάθ δεν εγκαταλείπει τον διεθνή Οργανισμό για να επιστρέψει στις διδασκαλίες στο Χάρβαρντ, όπως η ίδια είχε προαναγγείλει προ μηνών, αλλά… αναβαθμίζεται. Αναλαμβάνει αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του διεθνούς Οργανισμού στο πλευρό της βουλγάρας επικεφαλής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Την προαγωγή της Γκοπινάθ σε alter ego της είχε ανακοινώσει η Γκεοργκίεβα λίγο προτού εκπνεύσει το 2021.

«Διαρχία γυναικών» στο Ταμείο

Για «διαρχία γυναικών» στο ΔΝΤ κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που υπενθυμίζουν ότι η Γκεοργκίεβα μόλις το περασμένο φθινόπωρο κατηγορήθηκε ότι, προτού διοριστεί στο Ταμείο, ως υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας ασκούσε την επιρροή της για να εκπονεί και να δημοσιεύει ο Οργανισμός «στημένες» εκθέσεις που κολάκευαν την οικονομική κατάσταση της Κίνας.

Η Γκεοργκίεβα επιβίωσε από το σκάνδαλο, αλλά η δημόσια εικόνα της έχει τρωθεί. Ως εκ τούτου η παρουσία τής αξιόλογης ως επικεφαλής οικονομολόγου και συμπαθέστατης ως προσωπικότητα Γκοπινάθ στο πλευρό της θα λειτουργήσει ενισχυτικά ως προς το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισμού. Η ηλικίας 51 ετών οικονομολόγος θα διαδεχθεί εξάλλου τον Τζέφρι Οκαμότο που, αν και η σχεδόν δίχρονη θητεία του στο Ταμείο ήταν θετική, η συνολική του εικόνα σκιάζεται κατά κάποιον τρόπο από το ότι είχε διατελέσει μεγαλοστέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ και στενός συνεργάτης τού, για κάποιους ιδιόρρυθμου και για άλλους ανεκδιήγητου, πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

«Σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο»

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ηθικό πλήγμα που έχει δεχθεί η Γκεοργκίεβα, ίσως η ουσιαστική διαρχία που θα κινεί τα νήματα εφεξής στο Ταμείο να είναι η Γκοπινάθ με τον Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά. Δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της εξάλλου η αμερικανοϊνδή οικονομολόγος για τον διορισμό του Γκουρενσά, τον οποίο χαρακτήρισε «σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο» για το ΔΝΤ. Θα ήταν όμως και ολίγον… απρεπές αν φερόταν ψυχρά, δεδομένου ότι ο Γκουρενσά ήταν σύμβουλος στο διδακτορικό της, μαζί με τον διάσημο καθηγητή του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ και τον πρώην πρόεδρο της Fed Μπεν Μπερνάνκι.

Είναι πλούσιο το βιογραφικό του νέου επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ. Σπούδασε στις γαλλικές École Polytechnique και École des Ponts et Chaussées προτού διασχίσει τον Ατλαντικό για να φτάσει στο Massachusetts Institute of Technology, όπου εκπόνησε το διδακτορικό του με θέμα την επιρροή των επιτοκίων στην κατανάλωση. Ενας εκ των εποπτευόντων καθηγητών ήταν ο επίσης Γάλλος Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο κεϊνσιανιστής οικονομολόγος που, συμπτωματικώς, από το 2008 έως το 2015 υπηρέτησε ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ – ο κόσμος είναι μικρός ακόμα και για την αμερικανική ακαδημαϊκή ελίτ.

Απαισιόδοξος για το δολάριο

Ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρενσά έχει ασχοληθεί ως καθηγητής-ερευνητής με θέματα που άπτονται της κατανάλωσης, της αποταμίευσης, των πιστωτικών επεκτάσεων, των επιτοκίων και των αγορών εργασίας. Σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας αξιολόγησης ακαδημαϊκών επιστημόνων IDEAS/RePEc, ο Γκουρενσά ανήκει στο 2% των κορυφαίων οικονομολόγων στον κόσμο με βάση το παραγωγικό, ερευνητικό του έργο.

Η πλέον πρόσφατη επιστημονική απόφανσή του είναι ότι «η ηγεμονία του δολαρίου δεν είναι βιώσιμη» και η πλέον πρόσφατη εκτίμησή του ότι το «πράσινο νόμισμα ενδεχομένως θα αναγκαστεί να συνυπάρξει ως παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς με το κινεζικό γουάν, ίσως και με το ευρώ».

Πηγή: ot.gr

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024