Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ - Εύθραυστες ισορροπίες με την «επιτροπή σοφών»

ΣΥΡΙΖΑ – Εύθραυστες ισορροπίες με την «επιτροπή σοφών»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του θέσεις της ομάδας επιστημόνων του think tank, αλλά αυτές δεν γίνονται αυτόματα και θέσεις του κόμματος.

Χθες ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει η ομάδα επιστημόνων του think tank του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που έχει ως τομέα και πεδίο της τα θέματα Υγείας και πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω ομάδα συνεδριάζει πλέον σταθερά υπό τον τέως υπουργό και νυν διευθυντή του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου. Οι Γρηγόρης Γεροτζιάφας, Οθων Ηλιόπουλος, Δημήτρης Πλουμπίδης και Παντελής Μπαγκός μεταξύ άλλων αποτελούν την εν λόγω ομάδα και εκτός της πολιτικής συζήτησης που συχνά διεξάγεται, επεξεργάζονται και κείμενα όπως προσφάτως αυτό για τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και το κόμμα, λαμβάνουν υπόψη αυτές τις επεξεργασίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συχνά χρησιμοποιεί μέρος τους στις δημόσιες παρεμβάσεις του, αν και εδώ υπάρχει μια λεπτή και συχνά εύθραυστη ισορροπία. Οι θέσεις δεν γίνονται αυτόματα και θέσεις του κόμματος. Και η τρέχουσα κουβέντα που διεξάγεται στο ημίφως της Κουμουνδούρου έχει να κάνει με τα λεπτά όρια των «σοφών» του think tank και των τομέων του κόμματος.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον ανενεργό δεν είναι το think tank και μάλιστα εν συνόλω – όχι μόνον οι ειδικοί της Υγείας δηλαδή. Για παράδειγμα, και η ομάδα που επεξεργάζεται τα θέματα ψηφιακής μετάβασης έχει σταθερό ραντεβού, ενώ έχει συνεδριάσει ως τώρα τέσσερις φορές. Εδώ συναντά κανείς επιστήμονες όπως η Διάνα Βουτηράκου (το 2018 κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σαγκάη), ο Μανώλης Τερροβίτης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, ο Ερρίκος Βεντούρας, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ο Αντώνης Μπόγρης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η εν λόγω ομάδα συνεδριάζει υπό τον τέως υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

Νέα παρουσία

Ξεχωριστή θέση στη νέα παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν και άλλοι εκ των «σοφών» όπως η Ζωρζέττα Λάλη και ο Νίκος Φαραντούρης – ο τελευταίος θεωρείται μετρ στα ενεργειακά.

Οι τελευταίοι, όπως και ο προαναφερόμενος καθηγητής Αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μοιάζουν οι πιο ενεργοί ή και οι πιο οργανικά ενταγμένοι στον σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, η Ζωρζέττα Λάλη διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις πρόσφατες προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης με έμφαση στο Σύμφωνο Σταθερότητας – στο ευρωπαϊκό πεδίο. Κι αυτό αφού η αρχική βάση του κειμένου γράφτηκε από εκείνη.

Με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, υπηρέτησε για σχεδόν 35 χρόνια σε κρίσιμους τομείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι από τα πρόσωπα που έχουν προστεθεί στον νέο σχεδιασμό του κόμματος, πλάι στους τομεάρχες και την ΚΟ. Το κείμενό της πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το «χτένισαν» και οι του οικονομικού επιτελείου (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Παναγιώτης Κορκολής αλλά και Δημήτρης Λιάκος) και υπήρξε τελική συμφωνία στο τι κατατέθηκε στους Ευρωπαίους.

Η «χημεία»

Μια ακόμη ένδειξη των ισορροπιών μεταξύ του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ και των νέων «σοφών». Και παρότι πολλοί εξ αυτών έχουν εμπλοκή με το κόμμα εδώ και καιρό. Για παράδειγμα, ο Πλουμπίδης ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές, ενώ και ο Φαραντούρης έχει «χημεία» και έχει συνεργαστεί με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα ενεργειακά ακόμη και επί ημέρων διακυβέρνησης.

Ενα ακόμη πρόσωπο έχει αναπτύξει σχέση με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος είναι ένθερμος της εργασίας των «σοφών» – και πριν ακόμη από το think tank συμμετείχε στο άτυπο ΚΥΣΕΑ του: η αντιστράτηγος ε.α. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024