Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έρχονται προσλήψεις 4.000 μόνιμων νοσηλευτών

Έρχονται προσλήψεις 4.000 μόνιμων νοσηλευτών

Η «μαύρη τρύπα» στα νοσοκομεία από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή και οι συζητήσεις περί νέας ρύθμισης που θα αποκλείει από τις υπηρεσίες Υγείας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Τη «μαύρη τρύπα» των ανεμβολίαστων υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή επιχειρεί να συρρικνώσει με ταχείς ρυθμούς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δρομολογώντας προκήρυξη 4.000 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού, ενισχύοντας τις δομές όλης της χώρας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρώτη θεραπεία στο κενό που πληγώνει σήμερα το ΕΣΥ και ενδέχεται να γίνει επίσης… μόνιμο, εάν τελικά κλειδώσει η σκέψη περί νέας ρύθμισης που θα αποκλείει από τις υπηρεσίες Υγείας όποιον είναι ανεμβολίαστος.

Ετσι, στην περίπτωση που ληφθεί η απόφαση αυτή – αποδεικνύοντας πως η πανδημία διαμορφώνει ένα διαφορετικό αύριο στα εργασιακά περιβάλλοντα, με έμφαση στους πλέον νευραλγικούς χώρους – σημαίνει πως εφεξής όποιος δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση σε υπηρεσία Υγείας. Συνεπακόλουθα, για όσους είναι σε αναστολή θα ανοίξει ο δρόμος για να καταγγελθεί η σύμβασή τους.

Εκτός 4.727 εργαζόμενοι

Αναλυτικότερα, έως και σήμερα 4.727 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι της λοίμωξης Covid-19 και συνεπώς σε αναστολή εργασίας. Από αυτούς, οι 495 είναι γιατροί, οι 2.416 νοσηλευτές, οι 698 διοικητικοί και οι 1.118 είναι λοιπό προσωπικό. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αριθμός των μη εμβολιασμένων εργαζομένων στο ΕΣΥ άγγιζε τους 7.000, στο μεταξύ όμως ορισμένοι νόσησαν και συνεπώς επέστρεψαν με το πιστοποιητικό νόσησης.

Υπό τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, και ενόσω η κρίσιμη αυτή συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει οριστεί στο ημερολόγιο ως καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή των τελικών αποφάσεων η 31η Μαρτίου. Ηδη άλλωστε, από τα τέλη Δεκεμβρίου ο Θάνος Πλεύρης είχε δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις κυβερνητικές προθέσεις όταν σημείωνε πως «μέχρι τις 31 Μαρτίου δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Με τα δεδομένα της πανδημίας είναι ξεκάθαρο ότι το μέτρο θα παραμείνει όχι μόνο γι’ αυτό το τρίμηνο. Συνεπώς όσοι θέλουν να είναι στο ΕΣΥ, καλούνται να πάρουν σε αυτό το τρίμηνο μια απόφαση αν θα εμβολιαστούν ή δεν θα εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του ΕΣΥ. Εξετάζεται να μη δοθεί άλλη παράταση αναμονής. Η μονιμοποίηση του μέτρου του εμβολιασμού είναι υπό εξέταση».

Παρ’ όλα αυτά, στην οδό Αριστοτέλους αναγνωρίζουν ότι στην περίπτωση απόλυσης των μη εμβολιασμένων υγειονομικών οι δομές υγείας θα μετρούν σημαντικές απώλειες, συνυπολογίζοντας και τις δρομολογούμενες συνταξιοδοτήσεις. Αλλωστε, πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, οι εκπρόσωποι του κλάδου επαναλάμβαναν σε κάθε ευκαιρία το πάγιο αίτημα για μόνιμες προσλήψεις, εστιάζοντας στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση (με έμφαση στο νοσηλευτικό προσωπικό) του ΕΣΥ.

Νέες προτεραιότητες

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια οι αδυναμίες του συστήματος αναδείχθηκαν ακόμη περισσότερο, θέτοντας παράλληλα νέες προτεραιότητες στη χάραξη της πολιτικής για την Υγεία. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ, στα τέλη του 2020 το ΕΣΥ συνέχιζε να χαρακτηρίζεται από μικρή αναλογία νοσηλευτών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα δεδομένα, αναλογούσαν τότε 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 8,2 ανά 1.000 του μέσου όρου της ΕΕ, με την εικόνα να παραμένει έως σήμερα προβληματική.

Υπό το πρίσμα αυτό, η πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών θα αποτελέσει μία σημαντική ανάσα για τα νοσοκομεία της χώρας, που επί 24 μήνες πολιορκούνται από τον πανδημικό ιό. Ειδική ομάδα στην οδό Αριστοτέλους, μετά την επεξεργασία των αναγκών ανά περιφέρεια και υγειονομική μονάδα, έχει ήδη καταλήξει στην κατανομή των θέσεων ώστε το επόμενο διάστημα να τρέξει η συγκεκριμένη προκήρυξη.

Παράλληλα όμως στελέχη του υπουργείου Υγείας επεξεργάζονται όλα τα σενάρια σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών για την αναπλήρωση των χιλιάδων ακόμη κενών που θα προκύψουν στην περίπτωση που δεν καμφθεί η αντίσταση των μη εμβολιασμένων υγειονομικών.

Οι δύο λύσεις που προκρίνονται είναι η άμεση προκήρυξη των θέσεων στη βάση του κανόνα 1:1 (δηλαδή μία πρόσληψη για μία αποχώρηση), ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση να μετατραπούν σε οκτάμηνες οι τρίμηνες συμβάσεις.

Sports in

Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο in: «Ξεκινά μια νέα μεγάλη εποχή για τον Ολυμπιακό – Χάρηκα πολύ με την πορεία της ομάδας»

Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μίχαλ Ζεβλάκοφ μίλησε στο in για τον τελικό του Confernece League κι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024