Την Εύα Καϊλή επέλεξε το Κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για να είναι υποψήφια για τη θέση του αντιπροέδρου στο ευρωκοινοβούλιο

Υποψήφια για μία θέση αντιπροέδρου στο ευρωκοινοβούλιο θα είναι η ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύα Καϊλή, στη διαδικασία που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο στις 19 Ιανουαρίου.

Η ευρωβουλευτής επελέγη την Τρίτη από το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στο οποίο ανήκει το Κίνημα Αλλαγής και θα είναι μεταξύ των πέντε προσώπων που αυτό θα προτείνει στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Με βάση τους συσχετισμούς αναμένεται να εκλεγούν και οι πέντε εκλεκτοί του «S&D», το οποίο θα προτείνει επίσης και στελέχη από κόμματα μέλη του προερχόμενα από την Ιταλία, την Γερμανία, την Αυστρία και την Πορτογαλία. Σημειωτέον ότι οι αντιπρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου είναι 14 και εκλέγονται στην αρχή και τη μέση της 5ετούς θητείας κάθε φορά για δυόμισι χρόνια.

Η πορεία της Εύας Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο

Η Εύα Καϊλή είναι ευρωβουλευτής από το 2014, όταν εξελέγη πρώτη με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη τότε. Το 2019 επανεξελέγη με το Κίνημα Αλλαγής. Έχει διακριθεί ως Ευρωβουλευτής της Χρονιάς για την Ψηφιακή Εποχή το 2018 και είναι από τις πιο επιδραστικές παρουσίες στην ευρωβουλή, αναδεικνυόμενη συχνά στη λίστα των 50 καλύτερων ευρωβουλευτών.

Είναι Πρόεδρος στην Επιτροπή για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας (STOA), ενώ την περίοδο 2014-2019 είχε την προεδρία στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (DNAT).

Είναι τακτικό μέλος στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE). Επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτή την θέση, και η μόνη Ελληνίδα που βραβεύθηκε στις Βρυξέλλες για το νομοθετικό έργο της στην Ψηφιακή Οικονομία και τις Τεχνολογίες του Μέλλοντος.

Έχει διακριθεί διεθνώς για τις πρωτοβουλίες της στις πολιτικές της καινοτομίας, τις ανατρεπτικές και χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, στις στρατηγικές επενδύσεις και την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων, την νομοθεσία συμμετοχικής χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και start up (crowdfunding), την άρση των ψηφιακών αποκλεισμών (end geoblocking), την αποκέντρωση (decentralization) και την αποδυνάμωση των μεσαζόντων αλλά και των τραπεζών στις ψηφιακές συναλλαγές μας, την κυβερνοασφάλεια, την αυτοματοποίηση, τα έξυπνα συμβόλαια και την διαχείριση δεδομένων, και πολλά ακόμη.

Είναι μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας Ενέργειας Έρευνας και αναπληρώτρια στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, ενώ ίδρυσε το Φόρουμ για το Μέλλον στην Ευρώπη για τις ανατρεπτικές τεχνολογίες και τις προκλήσεις που φέρνει η Ψηφιακή Οικονομία.

Είναι στο συμβούλιο ηγετών της ψηφιακής οικονομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκτεταμένης Νοημοσύνης, του ΙΕΕΕ.SA και του ΜΙΤ Lab, ως η Ευρωβουλευτής που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ηγηθεί η ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη και το Blockchain, με έναν οδηγό καλών κανόνων και ηθικών αρχών στην έρευνα και την χρηματοδότηση των νέων ανατρεπτικών τεχνολογιών, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες από την επιθετική αλλαγή του τρόπου ζωής τους, από την αυτοματοποίηση και τον κίνδυνο ανεργίας όσων δεν έχουν ψηφιακές ικανότητες, αλλά και να τους δοθούν επιλογές και ο έλεγχος ώστε να προστατευθούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Μετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για το Διαδίκτυο EIF.

To Politico την επέλεξε στις προσωπικότητες που διαμορφώνουν το Μέλλον της Ψηφιακής Τεχνολογίας στην ΕΕ και τις σημαντικότερες και πιο δραστήριες γυναίκες πολιτικούς στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr